menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ботанічний заказник місцевого значення»: що відомо про гору у Вінницькій області

28.11.2021 09:15

Це заповідний об’єкт Вінниччини, цінний завдяки ділянці природної степової рослинності

Бронницька гора — ботанічний заказник місцевого значення. Саме тут є цінні та рідкісні рослини, занесені у Червону книгу України, повідомляє  Інформаційна Вінниччина.

Розташована гора у селі Бронниця Могилів-Подільського району Вінницької області. Створена у 1999 році рішенням Вінницької обласної ради, а у 2010 році увійшла до складу Регіонального ландшафтного парку «Дністер».

Її площа становить майже 22 гектари. Гора використовується як пасовище, проте тут зростають горицвіт весняний, сон чорніючий, цмин пісковий, що занесені до Червоної книги України та списку регіонально рідкісних рослин Вінницької області.

Саме село Бронниця належить до дуже давніх поселень Поділля і згадується ще в грамоті 1388 року, та територія була заселена значно раніше. 100 років територія Бронниці входила до Галицько-Волинського князівства й знаходилася під владою татаро-монгольських загарбників. На Бронницькій горі досі є багато печер і підземних ходів, де люди ховалися від татар та інших поневолювачів. Але багатьом не вдавалося врятуватися, оскільки вони задихнулись від диму від розкладених вогнищ при вході. Відомо, що в печері дійсно знаходяться кістки.

1988 року село відзначило своє 600-річчя.

Нагадаємо, дізнаємося більше про ще один палац Потоцьких на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: з вільних джерел  

 


Читайте також