menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Цей проєкт заохотив громади бути активними»: на Вінниччині провели аукціон волонтерських ініціатив (ФОТО)

В рамках проєкту «Наддністрянські палатари» діє Центр волонтаріату

Аукціон волонтерських ініціатив провели вчора у Могилів-Подільському Вінницької області. Представники кожної громади представляли свої ініціативи, які збираються реалізувати в громаді. Аукціон проходив в рамках проєкту «Наддністрянські палатари» - Центр волонтаріату шести громад Могилів-Подільського району», повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Восени громади активно розробляли свої волонтерські ініціативи. І на аукціоні вони розповіли про них. А присутні представники бізнесу, органів місцевого самоврядування та громадських об'єднань давали поради, куди можна звернутись з цією ініціативою. Або ж обіцяли підтримати проєкт та знайти меценатів.

Найбільше проєктів презентували студенти Могилів-Подільського монтажно-економічного коледжу. Вони пропонували облаштувати мініфутбольне поле, провести акцію «Мішечок добра від Миколая» та захистити людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Про розпочатий проєкт, який відроджуватиме ткацтво, розповіла начальниця відділу культури Мурованокуриловецької селищної ради Валентина Веклюк:

«Мета нашого проєкту – «Ткацтво без кордонів», щоб об’єднати майстринь з Чернівецької та Хмельницької області. А може бути й транскордонне співробітництво, адже Молдова поряд. Завершальний етап – фестиваль «Ткацтво без кордонів», хочемо запросити реконструкторів, які б могли відтворити атмосферу давніх часів, коли ткацтво процвітало. Наразі у нас зібрані вже два верстати, хочемо закупити ще два сучасних верстати. Проводитимуть майстер-класи в Будинку культури. Цей проєкт підвищуватиме інвестиційну привабливість громади. Ми б задіювали мешканців села і, таким чином, могли б заробляти».

Яришівська громада націлена провести екофестиваль. В рамках нього розчистити певну територію від кущів та дерев, а отриману деревину подрібнити, адже подрібнювач громада виграла в іншому проєкті. Таким чином, громада ще й отримає безкоштовну сировину для опалення.

Досить емоційно та натхненно презентувала проєкт Ямпільської громади керівниця ГО «Ямпільщина туристична» Мирослава Марченко. Вона розказала про один з туристичних магнітів Ямпільщини – мальовниче село Оксанівку. Перерахувала численні туристичні об’єкти, якими може пишатись громада.

«У нас вже багато реалізовано. Є місцеві мешканці, які приймають туристів, знають англійську, працюють гідами. Наразі ми хочемо облаштувати безпечні східця та поліпшити благоустрій оглядового майданчику. Частину коштів ми вже зібрали. І готові далі пекти пиріжки, запрошувати гостей, щоб наша Оксанівка процвітала!», - наголосила Мирослава Василівна.

Важливий інклюзивний проєкт презентувала Могилів-Подільська громада: облаштувати сенсорну кімнату для діток-аутистів. Адже дітям потрібна якісна допомога, і сенсорна кімната допоможе краще адаптуватись та пізнавати навколишній світ.

У Чернівцькій громаді волонтери прагнуть завершити облаштування спортивного комплексу. І для цього потрібно добудувати спортивний майданчик зі штучним покриттям, і волонтери вже багато зробили для цього.

А у Ямпільський потребують вітрин у музей для того, щоб розміщати унікальні експонати.

Керівник проєкту, керівник проєктів та програм ГО «Єврорегіон «Дністер» Надія Гандзій зауважила, що це справжня волонтерська робота, адже волонтерка не працює в музеї, а все ж вболіває та піклується про музей.

«Дякуємо усім за роботу! Надзвичайно приємно попрацювати з такими активними, натхненими людьми, які можуть робити так багато для людей в громадах. Наразі ми з громадами розробляли невеликі проєкти, щоб йти від простішого до складного, а надалі реалізувати вже масштабні проєкти. Унікальність в тому, що наш проєкт «Наддністрянські палатари» реалізований на невеликих територіях. Ми відчуваємо потребу в громадській активності. Велика частина проєктів потребує додаткових ресурсів, це передбачає залучення донорських коштів, і досить немалих. Втім, наш «Єврорегіон «Дністер» має величезний досвід проєктної діяльності і готовий співпрацювати з усіма громадами. А у Вінницької області є невичерпний потенціал: заповзяті люди та чудові ідеї. Тому впевнена, що проєкти будуть реалізовані. Маємо сподівання, що після перших реалізованих проєктів розпочнуться й інші».

Про історію появи проєкту «Наддністрянські палатари» - Центр волонтаріату шести громад Могилів-Подільського району» розповів депутат Могилів-Подільської райради, директор ДВНЗ «Могилів-Подільський монтажно-економічний коледж» Володимир Заячковський. Зауважив, що проєкт став можливий завдяки співпраці їх коледжу, Могилів-Подільської міської ради та «Єврорегіону «Дністер». Подали грантову заявку та отримали підтримку Програми «U-LEAD» з Європою.

«Зараз вже десять проєктів волонтерських ініціатив підготовлено. Саме завдяки проєкту «Наддністрянські палатари» - Центр волонтаріату шести громад Могилів-Подільського району» представники громад й навчились писати ці проєкти. На базі нашого коледжу вже діє Центр волонтаріату. Гарний початок є, і разом ми зможемо реалізовувати ще не один проєкт», - запевнив Володимир Заячковський.

Надія Гандзій також додала, що на сайті проєкту є актуальні новини для волонтерів, розміщується потрібна інформація для них:

«Завдяки проєкту ми виокремили таких активних людей, побачили їх можливості. Будемо сподіватись, що за вами прийдуть інші, і волонтерська діяльність буде розширювати кордони району та масштабуватись не тільки в межах нашої області, а й межах України».

Усім учасникам проєкту меценати підготували подарунки. Від народного депутата Геннадія Вацака передали торти, а від громадського об’єднання «Ми – вінничани» надали палатки та жилетки з написом «Волонтер».

Важливість волонтерської роботи у громадах підкреслив начальник бюро правової допомоги Могилів-Подільського району Петро Ласкус:

«Ми чомусь звикли, що громади чекають, поки їм зверху щось «впаде». А тут ситуація кардинально інша: представники громад самі вирішують поставлені задачі, намагаються всіх розворушити та привернути увагу до проблем у громаді. Прекрасно, що цей проєкт зробив громади активними».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Нагадаємо, у громаді на Вінниччині представники Молодіжної ралди перетворились на помічників Святого Миколая.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також