menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Частина православних вінничан відзначатимуть церковні свята за новим календарем

25.05.2023 12:00

ПЦУ переходить на новий церковний календар

Більшість християн у всьому світі відзначають свято Різдва 25 грудня. Україна ж має два Різдва Христова – 25 грудня та 7 січня. Проте, вчора Православна церква України затвердила перехід на новий календар, за яким Різдво святкуватимуть, як і більшість християн світу, саме 25 грудня. Окрім Різдва, зміняться дати й інших церковних свят. I-VIN.INFO розповідає про історію та зміни у святкуванні Різдва Христова в Україні.

Григоріанський та Юліанський календарі

Юліанський календар, також відомий як Римський календар, був розроблений в Давньому Римі у 45 році до нашої ери Юлієм Цезарем і належав до сонячних календарів. Цей календар був прийнятий багатьма країнами та народами, і він служив стандартом довгий час. Однак, після кількох століть використання Юліанського календаря були помічені невеликі відхилення від сонячного року. Фактичний тропічний рік триває трохи менше, ніж 365,25 днів. Це привело до того, що сонячні сезони зміщувалися у календарі.

У 16 столітті була розроблена нова календарна система, відома як Григоріанський календар. Цей календар був введений у 1582 році папою Григорієм XIII, і він замінив Юліанський календар як стандарт у багатьох країнах. Григоріанський календар був більш точним і включав механізми для регулювання високосних років.

Всеправославний Собор у Константинополі, який відомий як Панорамний Собор, був проведений у 1923 році. Одним з рішень, прийнятих на цьому соборі, було перенесення дати святкування Різдва Христового з 7 січня (за Юліанським календарем) на 25 грудня (за Григоріанським календарем).

Однак, деякі православні церкви залишилися святкувати Різдво 7 січня за юліанським календарем. Ще з тих часів церква Московського патріархату зберігає вірність Юліанському календарю.

Перенесення дати Різдва в Україні

Обговорення питання переходу на Григоріанський календар та святкування Різдва 25 грудня в Україні почався не вчора. Ще у 2017 році Верховна Рада прийняла закон, який унормував святкування Різдва двічі та зробив 25 грудня вихідним днем.

Обговорення святкування церковних свят за новим календарем посилилось із створенням Православної церкви України, яка на відміну від УПЦ була лояльнішою до такого рішення.

Зрештою, архиєрейський собор ПЦУ в Києві ухвалив рішення про перехід на новий церковний календар. Проти цього проголосував лише один архієрей з 53, ще один утримався.

«Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть - українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому - трішечки на московському», - зазначає у коментарі ВВС Україна митрополит Вінницький Симеон.

Вже з 1 вересня Православна церква України офіційно відзначатиме церковні свята за новими датами. Так, окрім Різдва, що відзначатимуть 25 грудня, переноситься святкування Покрови (1 жовтня), Водохрещя (6 січня) і Миколая (6 грудня).

I-VIN.INFO питав у пересічних вінничан та вінничанок, що вони думають про перенесення святкування Різдва на 25 грудня.

«Я атеїст і мене не дуже турбують церковні свята. Для мене якщо Різдво і свято, то тільки родинне. Мої батьки та родичі є віруючими людьми, і завжди відзначають це свято, а я разом з ними. Якщо казати про мою родину, то вони завжди святкували Різдво 7 січня і навряд чи одразу перейдуть на новий календар. Проте, це може бути поступовим процесом в Україні і в довгостроковій перспективі більшість українців таки почнуть святкувати Різдво 25 грудня», - висловився вінничанин Олег.

Рішення про перехід на новий календар, безумовно, має і політичний вплив. Серед небагатьох країн світу, які святкують Різдво 7 січня, є і сумнозвісна країна-терорист.

«Ще з дитинства мене дивувало, що в американських фільмах вони завжди святкують Різдво 25 грудня, коли у нас це роблять 7 січня. Я думаю, що не так важливо, в який день святкувати Різдво. Важливим є те, що святкуючи його 7 січня, ми відділяємось від більшості християнського світу і що ще гірше – уподібнюємося росіянам, адже це їхня традиція. Тож, такий крок для зближення із нашими західними друзями, які святкують Різдво 25 грудня, і віддалення від росії це є добре. Будемо відзначати це свято із більшістю християн світу, а росіяни хай і надалі їдять свою кутю 7 січня», - каже вінничанка Лідія.

Читайте також, відсьогодні у Вінниці остаточно запрацював фонтан «Рошен».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: pomisna.info, orthodox.vinnica.ua, risu.ua та life.pravda.com.ua

Читайте також