menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Давня осада на місці Козятина називалася Гуйва — від назви місцевої річки

04.09.2021 09:30

Вона була зруйнована за часів Хмельниччини та Руїни, згодом на цьому місці відбудували село під назвою Козятин, перша згадка про яке датується 1731 р.

Довгий час цей маленький населений пункт не привертав до себе значної уваги і мав досить малу кількість населення, аж поки у 1870 р. під час спорудження Києво-Балтської залізниці неподалік від села у болотистій місцевості не збудували однойменну станцію, повідомляє Інформаційна Вінниччина з посиланням на допис Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Згодом ця станція стала вузловою і однією з найбільш розвинутих у Російській імперії. У 1874 селище навколо станції вже отримало статус містечка і, таким чином, існувало село і містечко Козятин, аж поки їх не об'єднали у у кінці ХІХ століття. Козятинський вокзал тут збудували у 1888–1900 рр. архітектором Олександром Кобелєвим за проєктом Валеріана Куліковського, згодом його ще називали «буфетною» станцією, бо зупинки поїздів тут зазвичай припадали на сніданок, обід та вечерю.

«Хвилі світла електричних ліхтарів далеко освітлюють всі станційні шляхи, споруди й околиці; поїзд плавно несеться назустріч цьому світлу, залишаючи за собою все зануреним у глибокий морок, і зупиняється біля перону, залитого м’яким молочним світлом; коли ж далі входиш у яскраво освітлену залу, наповнену метушливим натовпом пасажирів, серед якого миготять татарські обличчя буфетної прислуги, то мимоволі сповільнюєш кроки, приглядаючись до характерної картини вируючого тут життя, картини, рамою якої слугує розкішне приміщення вокзалу», — так поетично описував вечірній Козятинський вокзал Петро Андреєв у своєму інформативному «Ілюстрованому путівнику по Південно-Західних казенних залізницях» (Київ, 1898).

Розміщення поблизу вузлової залізничної станції дало потужний поштовх розвитку Козятина. Певна частина населення працювала тут у залізничному депо, а згодом у 1878 році відкрили залізничне народне училище, де викладало 12 вчителів, а навчалося 220 хлопчиків і 149 дівчат.

Зображення станції Козятина кінця ХІХ століття досі збереглися на поштових листівках початку ХХ століття.

Нагадаємо, на території кладовища за часів Другої світової війни проведуть розкопки у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Зображення: зі сторінки у Фейсбуці.




Читайте також