menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Дослідження питання людських втрат внаслідок Голодоморів на Вінниччині триває» , — Юрій Легун

26.11.2021 19:40

Спільна українсько-молдовська конференція, присвячена вшануванню пам'яті жертв Голодоморів в Україні і Республіці Молдова відбулася 26 листопада на онлайн платформі Zoom

Про це повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Захід організували: Українська громада Республіки Молдова, Жіноча громада українок Молдови, Українська громада ім. П. Могили мун. Кишинів, Посольство України в Республіці Молдова.

З Вінниччини до обговорення долучились представники Єврорегіону «Дністер»

«Трагедія Голодомору — наша спільна. Частина сучасної Молдови входила до складу України як автономна республіка (1924-1940 рр.) і якраз на ці часи припали найтрагічніші події, які відбувалися на теренах наших земель. І саме Молдавська автономія, як і інші регіони тодішньої радянської України, постраждала від проведення насильницької колективізації та розкуркулення, Голодомору 1932–1933 років та масових репресій» , — зауважив голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

 У 1932–1937 роках Україна складалася з восьми регіонів: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Київська, Одеська, Харківська, Чернігівська області та Молдавська АРСР. 

Результати дослідження виявили, що найбільших втрат зазнали Київська та Харківська області (у межах тогочасного поділу), у яких втрати через надсмертність в 1932–1934 рр. сягають 19–20% загальної чисельності населення. Далі за рівнем втрат йдуть Вінницька, Дніпропетровська, Одеська області та Молдавська АРСР (від 10 до 13%). 

За даними науковців, оприлюдненими на сайті Національного Музею Голодомору, втрати України через надсмертність у 1932–1934 рр. становлять 3,9 млн осіб. 

Через падіння рівня народжуваності під час Голодомору Україна недорахувалась 600 тис. немовлят.

Втрати Голодомору на Вінниччині, за різними джерелами, складають від 800 тисяч до 1,6 млн осіб.

Втім, триває подальший пошук свідчень та дослідження питання людських втрат внаслідок Голодоморів на Вінниччині. Про це в прямому ефірі розповів директор Державного Архіву Вінницької області,  доктор історичних наук, професор Юрій Легун

Він зазначив, що  в дослідженні теми голодомору  є дві проблеми. Перша — це політична воля влади в колишньому Радянському союзі, яка робила все, щоб про цю трагедію ніхто не знав. 

«Люди старшого віку пам'ятають, що наші дідусі, батьки оминали цю тему в спілкуванні зі своїми меншими членами родини, ніколи намагаючись не згадати про такі жахливі роки. І значною мірою ця політика виявилась успішною — дійсно, з пам'яті народу ця подія була значною мірою витерта» , — говорить пан Юрій. 

Друга проблема, за словами історика, пов'язана з тим, що зникають люди, які несли важливу інформацію про Голодомор. 

«Так, формально, деякі свідки трагедії ще живі, але всі ми розуміємо, що інформація, яку вони пам'ятають, вона вже дуже обмежена і фрагментарна. І тому ми змушені звертатися до інших джерел»

Втім, у Вінницькому архіві міститься великий масив матеріалів, які були зібрані у минулі роки. 

«А далі ми повинні подякувати тій політиці, яку проводила українська держава за часів президентства Віктора Ющенка, коли була розгорнута велика кампанія по збору цих свідчень. Вони, звичайно, значно менше інформативні, але, тим не менш, велика колекція є також у нас в архіві і сьогодні доступна для досліджень» , — зазначив Юрій Легун.

Він розповів про нові знахідки істориків, які, наприклад, звернулись до тих самих актів реєстрації смерті по місту Вінниці початку 30-х років і виявили величезну кількість загиблих.

«Вони вказані без імен — просто зафіксовані як померлі.  Причини смерті точно не вказані, що це голод, але безумовно ми розуміємо, що ця аномалія є свідченням Голодомору» , — розповів директор архіву.

У ході конференції демонстрували документальні фільми зі свідченнями злочинів Голодомору. Також з доповідями виступили Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Молдова Марко Шевченко, низка науковців та дослідників теми Голодомору. 

Модерував захід Голова Української громади Республіки Молдова Віталій Мруг.  

Учасники нагадали, що 27 листопада, в День пам'яті жертв Голодоморів, слід запалити свічки на підвідвіконнях своїх осель. 

Нагадаємо, вінничани можуть взяти участь у онлайн заході з нагоди вшанування жертв Голодомору.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Головне фото:  VeжА



Читайте також