menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Екологічний терор росії: наслідки підриву Каховської ГЕС для дикої природи

09.06.2023 16:00

Представники Української природоохоронної групи називають цей акт екоциду злочином проти людяності та природи

Шостого червня вночі російська федерація вчинила акт терору, підірвавши Каховську ГЕС, яку вони замінували ще у квітні 2022 року. Цей теракт вже спричинив масштабний вплив на природні екосистеми. Через затоплення великої площі територій на півдні України безліч видів флори та фауни можуть зникнути з дикої природи, повідомляє I-VIN.INFO.

Базуючись на дослідженні Української природоохоронної групи, усі наслідки цього теракту для дикої природи можна поділити на два типи: наслідки осушення Каховського водосховища і наслідки затоплення. Загалом наслідки цього екоциду українські екологи назвали спустошливою природною трагедією.

Наслідки осушення Каховського водосховища

Розглянувши наслідки цієї катастрофи, неможливо не звернути увагу на зникнення величезних рибних запасів. Каховське водосховище та плавні Нижнього Дніпра були середовищем проживання багатьох прісноводних видів риб, які мали велике значення для промислового сектору України. Лише в Каховському водосховищі налічувалося не менше 43 видів риб, з яких 20 видів мали велику комерційну цінність (щорічні вилови досягали 2,6 тисячі тонн). Відновлення таких втрат вимагатиме принаймні 7-10 років напруженої роботи.

Ситуація, спричинена майже повним зникненням Каховського водосховища, загрожує існуванню численних видів птахів, які зазвичай гніздяться в цих місцях. Зокрема, мартини, крячки та інші пташині види, які тут знаходили свої домівки, стануть жертвами цієї трагедії. Зокрема, дуже важливим фактором є гніздування птахів на так званих кучугурах, що знаходяться в центрі водосховища і раніше були відокремленими островами. Тепер, з появою суходолу, ці ділянки стають доступними для хижаків та людей, що створює серйозну загрозу.

У водоймах знаходиться велика кількість живих організмів, які заселяють придонне мулове середовище в прибережній зоні. В результаті підриву Каховської ГЕС саме цю зону різко позбавили води, що неминуче спричинило загибель більшості придонних організмів, що колись населяли Каховське водосховище. Разом з втратою риби, можна зробити висновок, що більшість живих організмів, які населяли водосховище, вже загинули або загинуть протягом найближчих днів. Серед них значна кількість безхребетних, які складали основну тваринну біомасу водойми.

Наслідки затоплення територій нижче зруйнованої греблі

Протягом останніх 90 років заплава річки Дніпро в Україні пройшла процес регулювання. Було створено шість гребель, а також заселена велика кількість тварин, які не мають природних механізмів виживання при затопленні. Раптове підняття рівня води на низинних територіях, зокрема, на островах, не залишило жодних шансів більшості наземних тварин: ссавцям, плазунам, комахам та іншим.

Колонії більшості видів птахів також постраждали від цього негайного підвищення рівня води. Саме 6 червня, за один день, популяції деяких видів птахів можливо зазнали більших втрат, ніж за попередні 100 років. Ця подія має надзвичайно важливе значення для екосистеми регіону і визначає незворотні наслідки, які важко оцінити.

В районі підтоплення будуть знищені важливі місця гніздування водно-болотних та прибережно-водних птахів, що нараховують десятки тисяч особин. Саме в плавнях нижнього Дніпра зосереджені найбільші колонії чапель та інших колоніальних птахів у цьому регіоні. Важливо відзначити, що ця катастрофа мала катастрофічний вплив на птахів у період гніздування, особливо з огляду на наявність пташенят. Залишається дуже мало часу для створення нових гніздувальних колоній та повторного виведення пташенят, хоча повторне гніздування не призведе до того, щоб пташенята стали готовими до міграції до кінця літа.

«Теоретично можна було б вжити багатьох заходів для захисту видів флори та фауни, що залишились на грані зникнення. Проте, через постійні російські обстріли, проводити ці заходи дуже небезпечно. Можна було б рятувати тих самих пташенят, перевозити їх у притулки і пізніше відпускати у дику природу. Також доцільно було б виловлювати мальків риб та перевозити їх у безпечніші водойми, але ми не можемо ризикувати життями людей задля цього всього», - каже доктор біологічних наук Іван Мойсієнко.

Підтоплення призведе до непоправної втрати частини березових та дубових лісів, включаючи одні з найбільших дубів-велетнів Херсонщини, що розкинулися в Збур'ївському лісництві поруч з берегом Дніпра. Крім того, затоплення призведе до значного підняття рівня ґрунтових вод у всьому південному регіоні України. Це не лише призведе до збільшення вологості у ґрунті, але також сприятиме засоленню, що має негативний вплив на рослинний світ. Завдяки цьому можуть остаточно зникнути реліктові залишки природних лісів, а також штучно створені ліси на дніпровських пісках, що в майбутньому може призвести до розширення зони негативного впливу підтоплення ще на 15-20 тисяч гектарів.

Надзвичайний паводок, що виник у результаті катастрофи, має руйнівний вплив не лише на річку Дніпро, але й на її притоки, зокрема, Інгулець та Вірьовчина. Великі ділянки у низов'ї цих річок зазнали підтоплення на кілька кілометрів від води, яка вилилася з Каховського водосховища. У цих річках спостерігається зворотна течія. Це призведе до серйозного пошкодження берегових природних екосистем цих водойм. Завдяки регулюванню русла цих річок сформувалися суходільні екосистеми, які не залежать від водного режиму. Однак перемішування води Дніпра та Інгульця привнесе нові види у фауну останньої, що негативно вплине на місцевий рибний комплекс та його умови існування.

Висновки

Терористичний акт, здійснений росіянами, має катастрофічні наслідки як для природи, так і для людей, навіть у найближчій перспективі. Масштаби вимирання диких тварин, природних екосистем і цілих національних парків не мають собі рівних, порівняно з наслідками всіх військових дій з початку повномасштабного вторгнення.

Сценарії майбутнього розвитку можуть виключати необхідність відновлення греблі гідроелектростанції. Враховуючи кліматичні та інші фактори, може бути більш доцільним відновлення проточності річки Дніпро та переорієнтація економіки півдня України з орного землеробства на пасовищне тваринництво. Це має сенс з урахуванням прогресуючого процесу опустелювання в регіоні.

Альтернативним варіантом може бути будівництво сучасних насосних станцій за кошти, які планувалися для відновлення Каховської гідроелектростанції. Ці станції дозволять забирати воду безпосередньо з річки Дніпро для потреб промисловості та сільського господарства, уникнувши необхідності використання водосховища.

«Наразі Українська природоохоронна група готується до експедиції на затоплені території. Ця експедиція буде дуже небезпечною через російські обстріли та мінування територій біля Дніпра. Ми будемо їхати під супроводом працівників ДСНС, щоб знайти безпечний маршрут. Ця поїздка допоможе нам глибше дослідити цей акт екоциду та знайти найефективніші варіанти дій для подолання його наслідків», - додає Іван Мойсієнко.

Читайте також, у Вінниці дуже активно збирали допомогу для херсонців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua, bbc.com, myc.news

Читайте також