menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Територія колишнього санаторію перетвориться на туристичну родзинку Вінниці (ФОТО)

15.04.2024 19:05

Проводяться резиденції та воркшопи для покращення дитячого санаторію імені Коцюбинського

Долю території колишнього дитячого санаторію імені Михайла Коцюбинського, відомої як «SUN Територія», обговорювали у Вінниці. Тут впродовж 12-14 квітня проходила резиденція «Туризм та Культурні креативні індустрії». Унікальність такого формату в тому, що участь беруть експерти з різних напрямків: екологи, митці, архітектори, художники тощо. Разом вони дають відповіді на різні питання, проводять брейншторм та зі свого досвіду розказують, як краще реалізувати ідею. Повідомляє I-VIN.INFO.

Стартувала перша резиденція з трьох запланованих, на яких обговорюватимуть ідеї, як покращити «SUN Територію». За словами директорки ГО Мистецького об’єднання «Плай» Олександри Венславовської, з командою вони вигадали такий формат, аби розподілили всю роботу на три частини. Одна з них і тривала впродовж 12-14 квітня у Вінниці.

«У перший день ми знайомили гостей з контекстом Вінниці, з її культурним та інфраструктурним середовищем для експертів, які приїхали з інших міст. Тобто, ми гуляли містом, заходили у різні інституції, знайомили їх з тим, що в нас є. Це треба, щоб у них створилося уявлення, що та хто є у місті, і для чого вони тут існують», - каже Олександра.

На другий день резиденції було занурення у роботу. Експерти та митці побували на самій території, побачили різні локації, які там є. Загалом, говорили про мобільність, доступність до цього місця, як для бенефіціарів, так і для мешканців, які живуть поруч. Проводив екскурсію директор департаменту маркетингу та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. Він і розповідав про історію цієї території: відколи і чому вона перестала функціонувати як санаторій. У такий спосіб предметно показали усім, які є наявні ресурси, чого не вистачає, що треба оновити, а що не підлягає відновленню.

«Нам навіть деякі учасники казали, що пройшли 12 кілометрів за другий день. Ми дійсно багато ходили, але ще не всюди, куди треба. Проте у нас буде ще одна резиденція з еколандшафтною тематикою. Ми будемо працювати більш прицільно вже протягом наступних резиденцій. Тобто, роботи маємо дуже багато щодо цього

колишнього санаторію», - запевняє Олександра Венславовська.

А на третій день проводили воркшоп, на якому учасники у буквальному сенсі вивантажували на папір усе, що побачили та дізналися з попередніх днів резиденції. Для дієвої роботи експерти розписали глобальні та локальні виклики, цілі, тощо. Усім процесом керувала кураторка резиденції «Туризм та культурні креативні індустрії» Мар’яна Куземська. Вона і підказувала учасникам, на що варто звернути увагу, які загрози та виклики можуть повстати в облаштуванні санаторію.

Далі учасників розділили на три команди, які прописали свої ідеї, виклики, сценарії тощо. Після презентації кожної з концепції, були дискусії щодо різних ідей. Завдяки професійності та експертності учасників резиденції окреслили кілька сценаріїв можливого розвитку колишнього дитячого санаторію імені Коцюбинського.

Як поділилась своїми враженнями експертка з екології та озеленення комунального підприємства «Інституту розвитку міст» Любов Колосова, вона прагне зберегти екологію, природні речі, які вже є на території. Також показати, які ідеї можна реалізувати більш екологічним шляхом, з повагою до навколишнього середовища та до людей, які живуть поруч з цією територією.

«У нас тут зібралася дуже хороша команда, тому шансів реалізувати на повну потенціал цього дитячого санаторію, є багато. Тут немає внутрішніх конфліктів чи розбіжностей. Існують лише зовнішні ризики, але сподіваюсь, що їх врахують під час планування території. На мою думку, цінність цього санаторію у природності та тиші. Тому пропонувала ефективно використовувати хащі, а також додатково засаджувати територію деревами. Адже науково доведено, що застосування рослин може бути дієвим в якості шумового бар’єру. Це просте рішення, яке працює. До того ж, місцевим важливо, аби голосні звуки їм не заважали. Адже тут проводитимуть різноманітні заходи та фестивалі», - запевняє Любов Колосова.

Загалом, планують провести ще дві резиденції, після яких і сформують повноцінну концепцію розвитку колишнього дитячого санаторію імені Михайла Коцюбинського. Наступні резиденції мають пройти до кінця червня 2024 року.

Читайте також, до створення легенди про «привид Києва» долучився Ілля Євлаш.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано організаторами.

Читайте також