menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Молодь з Вінниці навчає чуючих допомагати людям з порушеннями слуху в екстрених ситуаціях

11.04.2024 16:00

Знати базові жести варто кожному

Щоб своєчасно повідомити нечуючим людям про екстрені ситуації молодь із команди «Українізація.deaf» у Вінниці створила безоплатний курс з української жестової мови. Зараз навчання проходять 160 учасників, які працюють з людьми в кризових ситуаціях: медики, волонтери, психологи, поліцейські, повідомляє I-VIN.INFO.

Вінничанка Іванна з дитинства має порушення слуху. У перший день повномасштабного вторгнення дівчина знаходилась у студентському гуртожитку Києва. Прокинувшись вона прочитала новини та зібрала речі і поїхала до Вінниці. Коли ж в університеті відновили навчання і дівчина повернулась до Києва, то їй завжди було страшно, адже ніхто з одногрупників не знає жестової мови. А коли під час тривоги потрібно спускатись в укриття, то Іванна відчуває себе віддаленою від суспільства, але розуміє, що така не одна. Щоб допомогти людям із такою ж проблемою Іванна разом із друзями об’єдналася в команду «Українізація.deaf». Тож на курсі команда навчає, як повідомити нечуючій людині про пожежу чи обстріл, запитати як вона почувається. Під час офлайн зустрічей учасники практикують жестову мовою із носіями в повній тиші в уявних ситуаціях небезпеки. Окрім курсу команда також поширює на своїй сторінці в Інстаграм корисну та цікаву інформацію.

«Також ми поширюємо інтервʼю з нечуючими людьми, розповідаємо про їхнє життя. Також жестовою мовою співаємо популярні пісні. А головне - вчимо підписників комунікації з нечуючими людьми в екстрених ситуаціях. Наприклад, наше відео про повітряну тривогу набрало понад 200 тисяч переглядів», - говорить Іванна.На курс із жестової мови заявку подали більше тисячі українців. Але, щоб надати якісні знання команда обрала лише 160 учасників, які працюють з людьми в кризових ситуаціях: медики, волонтери, психологи, поліцейські. Але у команді наголошують, що знати базові жести варто кожному.

Більше дізнатися про проєкт команди можна за посиланням. 

Читайте також, у Вінниці відкрився офіс Благодійного фонду «Волонтерське об’єднання Vesta».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані командою «Українізація.deaf»

Читайте також