menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині працевлаштовують людей з інвалідністю

03.12.2021 16:30

Сьогодні відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю

Міжнародний день людей з інвалідністю – Міжнародний день ООН, який відзначається щорічно 3 грудня. Він покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

У Вінниці наразі розвивається соціальне підприємництво. Заклади такого типу щомісяця спрямовують свій прибуток на вирішення питань у соціальній та екологічній сфері.

Одним із таких закладів є соціальний ресторан «Коцюбинський 220». Голова правління ГО Об’єднання осіб з інвалідністю Простір 220 Олена Павлова розповідає:

«Ми створюємо соціально-інклюзивний ресторан, в якому будуть працювати люди з інвалідністю та який буде презентувати страви за рецептами й листами Михайла Коцюбинського. Цей ресторан – моя мрія та, на жаль, покійної Раїса Панасюк, яка була зі мною в івано-франківському «Urban Space 100». А це перший соціальний ресторан, який відкрився в Україні. Опісля ми вирішили, що маємо створити такий ресторан у Вінниці, але розширити його спектр діяльності і дати можливість працювати там людям з інвалідністю. Його мета: популяризувати подільську кухню, стати туристично-привабливим місцем, працевлаштувати людей з інвалідність і направляти прибуток на інші соціальні проєкти в місті».

Наразі триває підготовка людей, проходить стажування та навчання. Люди працюють на безоплатній основі – це члени нашої громадської організації. Перш за все, вони мають змогу зрозуміти, де бачать себе, тобто, в якому процесі: на кухні, в залі, доставці. А організаторам це дає розуміння того, як треба змінити простір, щоб в ньому було зручно працювати таким людям і щоб люди з різними нозологіями відчували себе комфортно на робочому місці. Розміщується заклад в архітектурно-будівельному коледжі, тому студенти є одними з основних клієнтів. Проте, це й гості міста, поціновувачі подільської кухні, і вже під час туристичного сезону – туристи. Загалом у закладі одночасно зможуть пообідати 100-120 осіб.

«Відкриття закладу планується на початок туристичного сезону 2022 року. Якщо буде тривати локдаун з коливанням зон, то зараз ще обговорюється виготовлення напівфабрикатів та їх доставки. Крім цього, обговорюється можливість виїзних заходів, в тому числі на території музею Михайла Коцюбинського. Та поки співпрацюємо з різними організаціями, які хочуть проводити там різні заходи, адже в якості громадського простору це цілком можливо», - додає Олена Павлова.

До соціального підприємництва можна віднести унікальні для України інклюзивні теплиці-майстерні асоціації «Відкриті Серця». Вони засновані батьками дітей з інвалідністю, де насамперед проходить реабілітація молоді з ментальними порушеннями.

Про діяльність громадської організації розповідає голова ради асоціації захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», директорка комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними порушеннями«Обрій» та мати 36-річного Антона, який має комплексні порушення, Світлана Демко:

«Організація «Відкриті серця» була створена батьками ще у 2003 році, а вже згодом юридично зареєстрована. Її завдання – об’єднати родини, щоб допомагати своїм дітям з важкою іінвалідністю, тому що діти з не такими складними порушеннями могли бути у садочках, школах, спецкласах, а наші на той час мали залишитись вдома. Ми хотіли, щоб наші діти не лише знаходились у центрі реабілітації і підтримувати цей центр, а також щоб був певний розвиток. Це виявляється насамперед в формуванні позитивної думки стосовно людей з інвалідністю. Навіть батькам дітей з інвалідністю потрібно було створити таку спільноту підтримку, захищене місце, адже у Радянські часи всі відвертались від них. Мами хотіли піти на роботу, бо багато сімей неповні, а в родині ще інші діти, тому потрібними є й денні центри, де могли знаходитись ці діти в робочий час. Вони там можуть розвиватись, проходити реабілітацію, проводити своє дозвілля. А мами можуть працювати, забезпечувати свою родину та реалізовуватись».

Заклад реалізував різні проєкти, наприклад, інтегрований театр, родинні майстерні, котрі переросли в соціальні майстерні, які успішно працюють. Якщо громадська організація розвинута та успішна, то її команду запрошують очолювати комунальні заклади. Саме так з 2006 року Світлана Демко стає керівницею комунального обласного центру «Обрій». Такими прикладами є центр «Гармонія», яку очолювала Раїса Панасюк, а Наталія Воротнюк, одна з матерів організації, очолює центр надання соціальних послуг. Це перший створений в територіальній громаді комунальний заклад комплексної реабілітації в Тульчинському районі «Промінь Надії». Форма організації наразі масштабується й на інші регіони. Крім цього, важливим етапом розвитку громадської організації«Відкриті Серця» – можливість писати грантові програми, реалізація проєктів і допомога у розширенні діяльності інших комунальних закладів.

«З 2012 року у селі Дорожньому діє спільна програма працетерапії – в соціальних майстернях громадської організації«Відкриті Серця». Сьогодні тут функціонує сувенірна майстерня з миловаріння та свічкової роботи, гончарна та яка працює з деревиною. Також це тепличне господарство: чотири теплички і городництво, адже ми хочемо навчити людей трудовим навичкам і допомогти підвищити їх матеріальний рівень», - додає Світлана Демко.

Нагадаємо, вінничанка знову виборола золоту медаль з пауерліфтингу та знову встановила рекорд світу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото зі сторінок організацій у соцмережах

Читайте також