menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наша філософія – рухатись до органічного землеробства» - директор агрокластеру на Вінниччині

29.12.2021 19:40

Вадим Мохник в етері радіопередачі «Агрокластер» розповів про інновації в агросфері

Про філософію «здорового» землеробства, інновації у сільському господарстві, підсумки роботи агрокластеру вели бесіду відомий радіоведучий Юрій Квітень і директор Міжнародного агрокластеру «Дністер» Вадим Мохник. Черговий і завершальний в цьому році випуск передачі «Агрокластер» пройшов в прямому етері на РадіоТакт о 9-й годині ранку, і наразі доступний у запису в Інтернеті, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Вадим Мохник підкреслив, що 2021 рік був досить вдалим: започаткували ряд нових проєктів, підписали ряд контрактів, договорів.

Про кліматичні зміни

Юрій Квітень не оминув актуальну тему змін клімату, підкреслив, що «ми не тільки живемо в період пандемічної кризи, є інформація, що кліматичні зміни торкнуться п'яти областей України», і Вінниччина – не виключення.

Вадим Мохник погодився, що південні області переходять в засушливі кліматичні умови.

«В таких умовах аграріям важко балансувати, потрібно шукати посухостійкі культури для того, щоб вирощувати добрі врожаї і підтримувати бізнес, розвиватися, - коментує Вадим Мохник. – Це також торкнулось і південних районів Вінниччини. Приклад – 2020 рік: посушливе літо було надзвичайно несприятливе для вирощування зернових та олійних культур. Втім, цей рік був трохи кращим за вмістом вологи в ґрунті, але було вилягання деяких культур саме на півдні нашої області. Пройшли буревії і була втрата врожаю як для кукурудзи, так і для пшениці та соняшника».

Консерватизм аграріїв

В ході розмови Юрій Квітень згадав, що наші люди зазвичай «в штики» сприймають щось нове. Саме тому очільник агрокластера закликав аграріїв регіону забути консервативні настрої і рухатись в бік інновацій:

«Ми не повинні стояти на місці, наш аграрний бізнес повинен рухатися уперед і запозичувати все найновітніше та найсучасніше. Саме для цього проводяться семінари, зустрічі, виїзди, на яких ефективно відбувається обмін досвідом. Ми намагаємось залучити наших аграріїв, щоб показати кращі практики за кордоном».

За органічним – майбутнє

Головним акцентом передачі все ж таки був традиційний наголос про потребу переходу на органічне виробництво.

«Ми ставимо перед собою цілі: здорова земля, здорова екологія, здорове зерно, здорові продукти харчування, здорова людина, - пояснив Вадим Мохник. - Наша філософія – ми маємо рухатись у бік органічного землеробства».

Наостанок у переддень новорічних свят звучали слова привітань:

«Міцного здоров'я усім, успіхів, наснаги, перемог і нових звершень у новому році. І нехай береже нас Господь!».

Нагадаємо, на вінницькому радіо з'явилась екоспрямована передача.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Ірина Басенко, Юрій Квітень

Читайте також