menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Розстріл поліцейських на Вінниччині: огляд ситуації

22.04.2024 14:40

Як розвивалися події, пов’язані із розстрілом поліцейських в Гайсинському районі

Моторошний інцидент із розстрілом двох поліцейських в Гайсинському районі Вінницької області в ніч на 20 квітня сколихнув всю Україну. На щастя, нападників затримали на наступний день після цього жахливого злочину. Наразі підозрюваним загрожує довічне ув’язнення. I-VIN.INFO розповідає, як розвивалися події від час та після нападу на поліцейських.

Трагічний інцидент стався в суботу близько другої години ночі в Бершадській громаді Гайсинського району. Двоє патрульних поліцейських везли у відділок чоловіка, який підозрюється у домашньому насиллі. По дорозі вони зупинили для перевірки невідомий автомобіль, що рухався під час комендантської години.

В цьому автомобілі знаходились двоє чоловіків. В мережі з'явилась інформація, що це військові Валерій та Віталій Васелакі, але офіційно їхні імена не згадували.

На відео з бодікамери одного поліцейських видно, що після огляду багажного відділення патрульний поліцейський попросив відкрити ящики, які там знаходились. Молодший Васілаке сказав, що для цього потрібен ніж і почав його нібито шукати по кишенях. Старший весь час сидів за кремом водія. Коли молодший не знайшов ножа, поліцейський підійшов до старшого Васілаке і перепитав: «Є ніж чи немає?». В цей час молодший Васілаке вдарив одного з поліцейських. Йому на допомогу з поліцейської машини вийшов інший поліцейський та відкрив вогонь, що передбачає протокол дій у разі нападу на співробітника поліції. Внаслідок цього, як потім з’ясувалось, одного з нападників було поранено. Старший Васілаке почав стріляти, і від отриманих ран на місці загинув 20-річний патрульний, а його напарник був поранений. Після того, як нападники покинули місце злочину саме другий поліцейський повідомив про інцидент. Зараз він перебуває у лікарні, його стан середньої тяжкості.

Затриманий за домашнє насильство чоловік під час нападу не постраждав. Про це Суспільному повідомила речниця Нацполіції області Заріна Маєвська.

Загиблим поліцейським виявився рядовий поліції інспектор сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (Бершадь) Гайсинського райуправління Максим Зарецький. 20-річний патрульний прослужив в поліції усього півтора роки.

Після розстрілу поліцейських в соціальних мережах почали з’являтися відео з камер спостереження на які, нібито, потрапили підозрювані. На відео було помітно, що чоловіки були вдягнені в одяг темно-зеленого кольору, який часто носять військові.

З’явилось багато різноманітних версій, ким можуть бути ці нападники.

На це в своєму Телеграм-каналі відреагував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко:

«Неважливо хто та в якому одязі. В якому стані та з якої причини. Виправдання цьому злочину немає і не може бути. Стрільців необхідно знайти та затримати. Вони мають відповісти за всією суворістю закону».

Головними підозрюваними в скоєнні злочину стали батько і син – уродженці Вінниччини. На відеозаписі з камери патрульного було чутно, як один з нападників каже, що він і його батько служать в 28-ї окремій механізованій бригаді ЗСУ.

Проте, у самій бригаді таку інформацію заперечили. Як стало відомо пізніше, підозрювані дійсно служать в одній з військових частин Сухопутних військ ЗС України. Про це повідомили в преслужбі Сухопутних військ.

Вчора голова Національної поліції України Іван Вигівський на своїй фейсбук-сторінці повідомив про те, що підозрюваних у нападі затримали в Одеський області. Ними дійсно виявились двоє військовослужбовців – батько і син 52-х та 26-ти років відповідно.

«Завдяки злагодженій роботі оперативних служб було встановлено місцеперебування фігурантів — вони переховувались на території Одеської області. Зловмисники затримані за силової підтримки спецпідрозділу КОРД», - повідомляє Іван Вигівський.

Загиблий патрульний Максим Зарецький встиг вистрілити та поранити одного зі зловмисників.

Зловмисників затримали у селі Липецьке Подільського району Одеської області.

Речниця Нацполіції Олена Бережна в ефірі телемарафону розповіла, що нападники переховувалися у закинутій будівлі й мали наміри виїхати за кордон. Причиною нападу начебто було те, що чоловіки перевозили бойові гранати.

Наразі двом зловмисникам повідомили про підозри у посяганні на життя працівника правоохоронного органу та незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Також їх підозрюють у дезертирстві зі зброєю за попередньою змовою групою осіб, вчинене в умовах воєнного стану.

Сьогодні міністр МВС Ігор Клименко повідомив, що нападники перевозили боєприпаси, які згодом скинули у водойму.

Процесуальне керівництво здійснюють Вінницька та Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Читайте також, вінничани прощатимуться з 20-річний поліцейським Максимом Зарецьким.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: фейсбук-сторінка Івана Вигівського та Віталія Драгана

Читайте також