menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У міністерстві соціальної політики розповіли, як завозити гуманітарну допомогу з 1 квітня

28.03.2024 18:55

Відтепер треба буде отримувати декларації на завезення закордонної гуманітарної допомоги

У Міністерстві соціальної політики України розповіли алгоритм ввезення та реєстрації закордонної гуманітарної допомоги з 1 квітня. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі розповіли міністерка соціальної політики Оксана Жолнович та заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин. Окрім цього міністерство надало статистику ввезення гуманітарки з 1 грудня 2023 року, повідомляє I-VIN.INFO.

З 1 грудня 2023 по сьогоднішній день в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги зареєстрували майже 18 тисяч даних про вантажі, більше 12 з половиною тисяч декларацій та понад 8 тисяч отримувачів в реєстрі.

Також Мінсоцполітики надало статистику завезених гуманітарних вантажів:

Отже, з першого квітня цього року алгоритм ввезення гуманітарки з-закордону буде наступним:

1) Зайти на сайт good.gov.ua;

2) Якщо вас немає в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, зареєструйтесь за допомогою КЕП та підтвердіть дані про організацію;

3) Заповніть дані про вантажі та декларацію в системі;

4) Отримайте унікальний код гуманітарної допомоги;

5) Сформуйте Декларацію в системі;

6) Назвіть цей код під час митного оформлення на кордоні;

7) Розподіліть вантаж;

8) Якщо є розбіжності між декларацією та фактично отриманим товарами – заповніть в системі інвентаризаційний опис;

9) Подайте автоматичний звіт про цільове використання гуманітарної допомоги в системі.

«Після того, як заїхали на територію України з гуманітарним вантажем, розподіляєте його як планували, і в тій же системі автоматично генерується звіт про те, куди ви розподілили ці категорії товарів. Просто вказуєте точку – населений пункт, де було розподілено гуманітарну допомогу», – пояснює заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин.

Крім того у міністерстві працюють над дашбордом, де кожній людини, у тому числі журналісту, буде видно, в якому регіоні скільки і якої допомоги завезено і роздано. При цьому чітких адрес не вказуватиметься, адже отримувачі бояться, щоб туди не прилітало.

Планується і більш тісна робота з громадами. У міністерстві соціальної політики будуть збирати від них потреби і публікувати у внутрішній системі для отримувачів, щоб вони розуміли, в чому є потреба.

«Зараз ми зробили перший крок, який був спрямований на полегшення життя волонтерів. У майбутньому очевидно треба масштабувати і внутрішню благодійну допомогу», – говорить міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Читайте також, вінницькі студентки зібрали волонтерську допомогу на фронт.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: hvylya.net

Читайте також