menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У «Старому млині» громади на Вінниччині відкрили музей села (ФОТО)

11.10.2021 19:40

Село Метанівка 9 жовтня святкувала одразу три події

Позавчора, 9 жовтня, в селі Метанівка Соболівської громади Гайсинського району Вінницької області провели свято «А найрідніший серцю – рідний край». Цього дня тут відкрили музей села і реконструйовану площу патріотизму, розвитку та успіху, а також презентували книгу історії села «Наша Метанівка», повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Музей поступово облаштовували місцеві мешканці. Ініціативна група вирішила створити історичний музей в будівлі 200-річного млина, а навколишню територію перетворити на рекреаційну зону. Цю місцину так і називають – Старий млин. Згодом тут і капличка з’явилась.

«Метанівка унікальна своїми людьми. Вони не чекають допомоги від когось, вони гуртуються і беруться до справи самі. А тим, хто працює, завжди допомагають. Ось так і з‘являються такі неповторні дозвіллєві місця, як у Метанівці. Головна їх цінність в тому, що вони створені розумом, руками і душею самих метанівчан», - наголосила головна редакторка газети «Вісті Тепличчини» Ірина Лупещенко.

Реконструкцію площі провели в рамках обласного конкурсу «Комфортні громади». До її впорядкування долучились також і Гайсинська районна, і Соболівська рада, і меценати, і мешканці Метанівки.

«Розвитку малих сіл, їх самобутньої культури, рекреаційного потенціалу має бути прикута особлива увага виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Існує проєкт «Малі міста – великі враження», який сприяє розвитку невеликих міст і містечок. А з Метанівки можна розпочинати новий проєкт – «Малі села – великі враження». Адже завдяки небайдужості місцевих мешканців розвивається їх громада. І Метанівка може стати справжнім «туристичним магнітом», - зазначив директор «Єврорегіону «Дністер» Микола Радіонов.

Голова громадської організації «Наша Метанівка» Віталій Дімітрієв, який став ініціатором цього заходу, підкреслив, що такі події найкраще вдаються спільними зусиллями:

«Безперечно, до облаштування музею та рекреаційної зони долучались мешканці громади. Приміром, реконструкцію площі місцеві мешканці допомагали проводити й фізичною працею. І величезний вклад в організацію будівництва центральної площі належить депутату Соболівської ради Василю Коротущенку. Хочу подякувати також усім меценатам, які завжди йшли нам на зустріч в реалізації проєкту. Це фермерське господарство Валерія Тригубенка, приватний підприємець Олег Дешевий, керівництво Маньківського гранітного кар’єру, фермерське господарство Володимира Герасименка.»

Автором книги «Наша Метанівка» став Микола Тищенко, а його брат Іван Іванович як справжній лідер громади організовував місцевих мешканців та долучався до усіх ініціатив.

Урочистості супроводжували оглядова екскурсія, на якій гості села могли ознайомитись з соціально-культурною сферою Метанівки, та концертна програма. Виступали художні колективи, а мешканці громади влаштували кулінарні майстер-класи, які завершились святковим фуршетом. 


Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото надані Яною Дімітрієвою

Читайте також