menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці готують документальну виставу про захисників України

02.12.2021 12:10

В основі сценарію лежить щоденник загиблого 19-річного добровольця з Вінниці

У вінницькому Міському освітньо-аналітичному центрі допомоги «Ветеранський простір» відбулась презентація проєкту-вистави молодіжного документального театру «Посеред вогненно-червоних квітів дикого маку…». Про це повідомляє Інформаційна Вінниччина із посиланням на АрміяInform.

Основою для сценарію, який напише режисерка Наталя Доляк, стане щоденник загиблого 19-річного добровольця Євгена Костюка з Вінниці.

Ідея народилась рік тому під час обговорення заходів, присвячених пам’яті загиблих захисників України. Було вирішено створити виставу документального театру, яка б розказувала про сучасних героїв російсько-української війни.

Захід планують організувати представники ГО «Автомайдан «Вінниччина» у партнерстві з Ветеранським простором.

«Головна ідея проєкту — засобами сучасного мистецтва розповісти про два різні світи, які між собою перетинаються: мирне життя тих, хто про війну знає тільки з новин, і бойовий досвід молодих людей, які в цій війні брали безпосередню участь, захищаючи незалежність України» - розповіла голова ГО «Автомайдан «Вінниччина» Таїса Гайда.

Учасниками постановки стануть актори-аматори — учасники бойових дій та вінницька молодь. Під час створення спектаклю з ними працюватиме практичний психолог, котрий пояснить, які емоції і психологічні потрясіння переживає людина на війні, як переживає стрес, що відбувається з воїном, який повертається додому.

«Документальний театр відрізняється від звичайного тим, що постанова створюється на основі лише документальних свідчень. У кожного героя є свій реальний прототип. Історію сучасної російсько-української війни ми накладемо на історію ремарківського роману. Поки я бачу канву сюжету такою — буде три дії: власне війна, госпіталь та поле з маками, що символізуватиме затишшя. Усе це буде наповнене розмовами воїнів між собою, — додала Наталя Долякле з маками, що символізуватиме затишшя. Усе це буде наповнене розмовами воїнів між собою», - додала режисерка Наталя Доляк.

Планується, що робота триватиме 6 місяців. Прем’єра відбудеться у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі імені Садовського. Окремо буде створена відеоверсія вистави, яку розмістять на ютуб-каналі організації, на лендинг-сторінці проєкту та на сайті «Архів історій українців».

Нагадуємо, що у Вінниці пройшов брифінг із керівником розвитку електронних послуг

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: ipress.ua

Читайте також