menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці набрали повний штат контрактників

22.02.2022 13:30

Як вінничанам стати контрактниками або резервістами

Станом на сьогоднішній день завершилось формування контрактників, а процес набору  оперативного резерву й досі продовжується. I-VIN.INFO дізнався про особливості набору вінничан в оперативний резерв, а також контрактників.

Начальник штабу 171 батальйону ТрО Анатолій Лисецький розповідає: 

«Контрактники приходять щодня на службу, а оперативний резерв — люди, які підписують контрактну службу в резерві. Оперативний резерв призивають один чи два рази в рік на збори для підвищення кваліфікації. І відповідно, коли вводиться військовий режим. Їх призивають й коли розгортається військова частина під час воєнного часу. В мирний час вони займаються своїм життям, а коли буде призив, вони стають в строй відповідно штатно-посадових списків та працюють згідно зі своїми обов’язками». 

Людей, які знаходяться в резерві, сповіщають і вони прибувають в визначенні місця, де проходять збори. Середній вік резервістів - 40-45 років. Це переважно чоловіки, тому що вони стоять на військовому обліку. Але останнім часом жінки теж виявляють бажання долучитися в лави резервістів. Їх приблизно 15-20 відсотків. 

«Наша частина з моменту набору контрактників сформувалась за два-три тижні. На сьогоднішній день батальйон укомплектований резервістами на 60%. В районній раді функціонує рекрутинговий центр з нашими представниками. Є штат, затверджений головнокомандуючим і більше визначеної кількості людей-контрактників набирати не можна. Хоча приходять багато охочих на контрактну службу, але тоді краще йти в резервісти», - додає Анатолій Лисецький.  

Оформлення не складна процедура: людина або стоїть на військовому обліку, або йде в військовий комісаріат стати на облік. Згодом потрібно йти в рекрутинговий центр з копією та завіреною печаткою обліково-послужної картки, писати заяву й подавати інші документи. Потім ви йдете на огляд до військово-лікарської комісії. Якщо все впорядку, то з вами підпишуть контракт на три-п’ять років. 

Для оперативного резерву є перша, друга, третя черги. Перша —  люди, які раніше служили в військових формуваннях, ЗСУ, і перевага віддається тим, хто має глибше розуміння військової специфіки. Інші категорії розбиваються по віку, військово-облікової спеціальності. Коли вводиться військовий стан, оперативний резерв першої черги одразу стає в строй, а на їх місцях формується новий резерв. Також є зброя, яка закладена на військовий час, на весь список особового складу частини. Коли людина стає в строй, їй дають зброю.

До того ж, є певні обмеження для тих, хто хоче вступати в оперативний резерв, стати контрактником чи увійти до лав тероборони. Це, для прикладу, люди, які раніше були судимі, мають психічні розлади за висновками військово-лікарської комісії. Вік, коли можна вступати, від 18 до 57 років, адже граничний вік військової служби - до 60 років. 

Що стосується територіальної оборони, то це система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період. Їх мета — протидія воєнним загрозам, а також надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій. Бажаючим проходити контрактну службу у підрозділах територіальної оборони Вінниччини на посадах офіцерського, сержантського та рядового складу звертатися за телефоном: 0432 57 60 70. Також  працює «гаряча лінія» Командування Сил територіальної оборони ЗС України за номером 0800-50-70-28. 

«Ми надаємо допомогу, в цьому випадку, вінницькому «Ветеранському простору». Це їх ініціатива на добровільних засадах займатись навчання теробороні. Саме тому ми проводимо планові заняття та збори», - зауважує Анатолій Лисецький.

Нагадаємо, на Донбасі загинув військовий з Вінниччини. 

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Руслана Сивак  

 


Читайте також