menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Важливо працювати у напрямку світових тенденцій»: на Вінниччині відбувся агросемінар

Проходив захід протягом двох годин

У селі Ободівка Гайсинського району пройшов семінар «Світові тенденції та інновації в сільському господарстві». На ньому науковці, аграрії, представники бізнесу та агроорганізацій ділились досвідом застосування інноваційних методів у сільському господарстві, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Ми давно шукаємо такий формат співпраці, аби бути ближчими до виробників. І сьогодні Міжнародний агрокластер «Дністер» є хорошим результатом співпраці саме України та Молдови, який дає позитивну динаміку комунікації. Ті комунікації, які напрацьовані за час роботи агрокластеру - це об’єднання представників малого/середнього бізнесу, науки, освіти, торговельних мереж. Така зустріч - продовження роботи та відновлення зв’язків після пандемії. Важливо працювати у напрямку світових тенденцій, тому просвітницька діяльність має місце бути задля ефективності розвитку», - зазначає голова «Єврорегіона «Дністер» та віце-президент Міжнародного агрокластеру «Дністер» Сергій Татусяк.

Одним із головних способів ефективної роботи агрономів виділили користування різними засобами для обробки полів, адже він не має псувати врожай, а навпаки допомагати ґрунтам. Тому були проведені незалежні дослідження торгової марки «Добродій».

За словами кандидатки біологічних наук, доцентки кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води Національного університету біоресурсів та природокористування України Ольги Кравченко, проводилось два дослідження на дафніях з Добродій Комфорт та Добродій Мікро.

Дафнії – це безхребетні організми, які є найчутливішими фільтраторами, котрі пропускають через себе воду. Протягом 96 годин їх можна витримувати, експонувати у пробах води і дивитись, яка кількість вижила. Для досліду брались різні дози. Ті концентрації, які були вищі за рекомендовані, призводили до загибелі дафнії. А ті, які були рекомендовані, не спричиняли їх загибель. Проте, коли зменшилась концентрація ще більше, їх стало більше.

Головний агроном ФГ «Велес АРС» Сергій Лисий ділиться власним досвідом: «Працюю з ТМ «Добродій» вже близько п’яти років. На мою думку, це набагато краще звичайних хімікатів через мікроелементи, котрі живлять рослину і їх фунгіцидну дію. Вони не несуть великої шкоди навіть людині, котра працює з речовинами. Це невеликий крок до органічного землеробства, і я вже бачу позитивну динаміку покращення ґрунту. Для прикладу, проводились дослідження, які показали, що гумус в ґрунті складає не менше 4,2%».

Один із засновників агрокластеру «Дністер» та директор ТОВ «Агрофірма «Ободівська» Юрій Солодкий розповідає:

«Ми співпрацювали з попередньою фірмою близько восьми років. В своєму господарстві закладаємо багато дослідів з різними компаніями. Одними з таких стали дослідження з ТМ «Добродій» і ми побачили позитивний результат, що, відповідно, призвело до плідної співпраці.

Звісно, з іншими організаціями теж продовжуємо роботу, адже не можливо одразустовідсотково перейти на щось одне. Тому план на цей рік – працювати з цією торговою маркою десь на 30-50%».

Нагадаємо, вінничани просять створити водний парк «Вишенське озеро».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info.

Читайте також