menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Весняні заморозки критично на урожай не вплинуть», - вінницький агроном

22.04.2024 19:55

Аграрії вносять спеціальні добрива, які допомагають рослинам перенести заморозки

Заморозки негативно впливають на рослини. Найбільше від них страждають культури, які зараз перебувають в періоді цвітіння. Цієї ночі у Вінницькій області знову очікується приморозок, повідомляє I-VIN.INFO.

«Вінницька область у нас велика, тому протягом тижня ми спостерігали зміну цвітіння у регіоні. Наприклад, якщо у південних районах Вінниччини черешні вже перецвіли, то у центральних вони ще цвітуть. Весняні заморозки найбільше шкідливі саме для рослин, які знаходяться на стадії початку цвітіння», - наголосив директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров.

Також додав, що у нас немає таких технологій, які можуть на 100 відсотків захистити урожай від заморозків.

Втім, полегшити наслідки заморозків для сільгосподарських культур аграрії можуть антистресантами. Наприклад, для ріпаку потрібно внести калій та бор, щоб при значному зниженні температури клітини цієї рослини не лопались.

«Що стосується ярих культур, то цьогоріч багато аграріїв почали ранню сівбу, адже температура ґрунту та повітря відповідали оптимальним показникам для посівної. Більш досвідчені агрономи все таки не поспішають та дотримуються звичних термінів, - розповів агроном з Вінниччини Сергій Лисий. - Зараз у багатьох регіонах вже з'явились сходи кукурудзи, яка не є морозостійкою рослиною. Вона отримує стрес від приморозків і внаслідок цього у неї примерзають кінчики листків. Кукурудза стає фіолетовою, а у ріпаку тріскається стебло. Але на пшеницю такі низькі температури можуть вплинути як негативно так і позитивно. Наприклад, після стресових приморозків може піти в ріст».

Щоб мінімізувати наслідки весняних заморозків, найкраще розраховувати терміни сівби за календарем. Але ми не можемо точно передбачити погодні умови.

За словами Сергія Лисого, вплив заморозків на сільськогосподарські культури та майбутній урожай можна буде побачити з часом, але цей вплив не буде критичним.

Читайте також про квітучу алею в селі на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: freepik.com


Читайте також