menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінниця готова прихистити мешканців з евакуйованих територій Херсонщини

06.06.2023 12:05

Близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення

Підрив Каховської ГЕС змусив людей покидати домівки. Наразі триває евакуація. Тому Вінниця готова прихистити мешканців з евакуйованих територій Херсонщини. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Телеграм-канал міського голови Вінниці Сергія Моргунова.

«Провели також екстрене засідання Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу - для допомоги постраждалим будуть максимально задіяні всі ресурси», - йдеться у дописі Сергія Моргунова.

Станом на 11:00 евакуйовано 885 громадян на Херсонщині. Усі служби МВС працюють в посиленому режимі. За зверненням по допомогу можна телефонувати у 101 та 102.

Близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення. Більшість з них - тимчасово окуповані.

«Поки ми намагаємося рятувати, росіяни продовжують обстрілювати Херсон. Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення під час здійснення евакуаційних заходів у місті.Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією», - повідомляють у МВС України.

Президент Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО. Він доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища.

На засіданні РНБО також погодили комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти росію до відповідальності за цей теракт.

Відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС.

Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу:

▪️ ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни)

▪️ ст. 441 (екоцид).

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, російська федерація остаточно довела,що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», - зауважив Голова СБУ Василь Малюк.

Наразі слідчі Служби безпеки разом із співробітниками Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора проводять першочергові слідчі та процесуальні дії в Херсонській області.Окремо СБУ спільно з представниками Міністерства енергетики і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів встановлюють детальні обставини підриву греблі ворогом.

За словами Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, наразі жертв серед населення через високу воду немає.

Ставлять зараз чотири головні завдання:

–організувати евакуацію та розміщення людей на безпечних територіях. Перші потяги з Херсона відправляються о 13:00.

–Запорізька АЕС. Наразі ситуація контрольована. Важливо не допустити розвитку найгіршого сценарію.

–забезпечення питною водою. Вже напрацьовані пропозиції, є підготовлені проєктні рішення. Готуємо виділення коштів, аби розпочати реалізацію проєктів якнайшвидше.

–оцінка екологічних наслідків. Міндовкілля невдовзі має підготувати відповідні дані.

Нагадаємо,«Це екоцид»: росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:телеграм-канал МВС України




Читайте також