menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Здатне витримати силу ракетного удару до 10 тонн»: у Вінниці будують бомбосховище для ліцею

06.05.2024 14:40

Такі бомбосховища планують збудувати і для інших шкіл

У Вінниці впроваджують будівництво потужних бомбосховищ для шкіл та дитсадків. Наразі «з нуля» будують укриття для ліцею №30. Його площа – 900 кв. м. Воно частково заглиблене, частково виходить на поверхню, адже до глибини двох метрів вже доходять ґрунтові води. Протирадіаційне укриття здатне витримати силу ракетного удару до 10 тонн. Також його планують використовувати для проведення навчання для початкової школи. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Будівництво укриття в ліцеї №30 почалося одним із перших серед інших шкіл. У закладі навчається 1100 дітей у змішаному режимі. А це укриття розраховане на 850 осіб, з них 200 осіб – діти до 12 років. У найгірших випадках це укриття може вмістити в собі більше 1000 осіб. Як зазначила директорка ліцею Алла Панасюк, міська рада повністю забезпечує будування бомбосховища.

«Школа працює у дві зміни. Наразі нашого тимчасового укриття, яке знаходиться у харчоблоці, напівпідвальному приміщенні, достатньо. Але ми з нетерпінням чекаємо на відкриття цього бомбосховища. Якщо рахувати всіх працівників, школярів, які працюють та навчаються у школі, то це загалом – 1200 осіб. І цього укриття вистачило б для всіх. Будівництво укриття розпочалося у травні 2023 року. А цього року забудовники мають здати нам об’єкт. І вже у вересні, на початку навчального року, ми відкриємо для діток нове укриття», - каже Алла Панасюк.

Як зазначив директор департаменту капітального будівництва Вінницької міської ради Денис Мазуренко, після закінчення війни це укриття можна використовувати і на інші напрямки. Наприклад, для проведення навчання для початкової школи.

«Ми плануємо після перемоги надбудувати тут школу, або перенести спортивну залу сюди. Тут ще можна встановити різні тренажери для занять. А там, де зараз спортзал, добудувати класи. У школі, що знаходиться поруч, є потреба у аудиторіях для проведення уроків молодших класів», - каже Денис Мазуренко.

У Вінниці планується зведення 12 протирадіаційних укриттів – шість у школах та ще стільки ж у дитсадках. Робота над будівництвом 10 укриттів вже розпочалась, для ще двох готується проєктна документація. Бомбосховища будуються безпосередньо на території шкіл, а їх глибина визначається рівнем залягання ґрунтових вод.

Протирадіаційне укриття має 6 великих кімнат і висоту стелі майже 3 метри. Тут є аварійні виходи та вентиляційні шахти. Передбачено місця для зберігання їжі, забрудненого одягу, санвузли та електропостачання. Для дітей з інклюзією планують обладнати спеціально обладнані санвузли та підіймачі на одному із трьох виходів. Укриття оснащені спеціальними замками, які автоматично відмикаються після сигналу «Тривога».

Кошти на будівництво укриттів виділені з міського бюджету і становлять від 40 до 60 мільйонів гривень за один протирадіаційне бомбосховище. Заступниця міського голови Галина Якубович зазначає, що безпека дітей є пріоритетом, навіть якщо це суттєво впливає на бюджет. Після завершення будівництва усіх укриттів, їх планують відкрити до 1 вересня 2024 року. У планах всі школи Вінниці обладнати протирадіаційними укриттями.

Читайте також, юні вінницькі шахістки виграли турнір в Німеччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також