menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Хорошого водія завжди має вирізняти рівень уваги»: вінничани про прості правила автомобілістів

31.10.2021 09:35

До Дня автомобіліста наша команда разом з фахівцем підготувала поради водіям

Сьогодні в Україні відзначають День автомобіліста і дорожника, яке офіційно святкують ще з 1993 року.  Всіх автомобілістів, професіоналів і любителів, вітаємо зі святом! Бажаємо гладкої дороги, правильної розмітки, завжди зеленого світла і повний бак!  

І щоб водіям завжди було безпечно на дорогах, Інформаційна Вінниччина підготувала кілька порад, які допоможуть максимально знизити рівень небезпеки. Адже зневажливе ставлення до простих правил безпеки під час поїздки автомобільним транспортом може призвести до дорожньо-транспортної пригоди з негативним наслідком. 

 

Поїздка під час несприятливих погодних умов. 

І хоч осінь зачаровує нас своєю красою, проте все рівно є небезпеки, які змушують водіїв пильнувати за дорогою ще більше. Одними з таких причин є запотівання скла, тумани, короткий світловий день, що знижує видимість. А підвищена вологість восени впливає на кузов авто. Це призводить до корозії. Також підвищується небезпека безпосередньо на дорогах, оскільки в дощ зчеплення з покриттям гірше. 

Що стосується зими, то тут причин менше не стає. Це примерзання замків, щіток склоочисника. Крім цього, можуть бути проблеми з запуском двигуна. Не забуваємо й про зчеплення з дорогою, яке стає гіршим. 

«Найкраща звичка, аби зменшити ризики виникнення ДТП, це завжди пристебнутий пасок безпеки та допомога іншим автомобілістам. Якщо брати до уваги етикет, то краще пропустити виїжджаючий автомобіль з дворів, у випадку заторів. При небезпеці на трасі, повідомляйте це іншим водіям сигналом фар. А коли потік автомобілів, в якому ти їдеш, різко гальмує, а позаду тебе автомобіль, вмикайте декілька разів аварійку, щоб йому було зрозуміло, що ви їдете не швидко», - розповідає про головні правила безпеки фахівець з просування бренду автомобільного транспорту в соціальних мережах Руслан Романчук. 

Вінничанка та водій зі стажем Владислава ділиться власними порадами: «Намагаюсь не сідати за кермо під час ожеледиці та поганих погодних умов. Та якщо все таки потрібно скористатись машиною, то намагаюсь їхати не швидко та постійно тримати все під контролем - тримати дистанцію, вчасно загальмувати. Краще виїхати завчасно, щоб не поспішати. Ти маєш бути пильним, аби вчасно зреагувати, адже постійно треба аналізувати ситуацію, чи встигнеш, чи проскочиш». 

 

Чи варто взагалі змінювати літню гуму на зимню? 

Автовласникам слід розуміти, що літня гума на холоді «дубіє» і перетворюється в слизьку пластмасу. Тому погіршується зчеплення і стійкість транспортного засобу на дорозі, особливо вкритій снігом або тонкою кіркою льоду. Авто в будь-який момент може занести.  

Різні типи шин розробляють для різних типів покриття: літо – це асфальт або вода, зима – сніг та лід. Літня гума більш жорстка. Зимова навпаки – здатна ефективно працювати до мінус 30 градусів за Цельсієм. Вона має м’якший склад і не твердіє при низьких температурах.  

До того ж протектор, рельєфні виступи на поверхні шин, літніх та зимових шин різний. Одним з основних елементів протектора зимових шин є так звані «ламелі» – вузький проріз на протекторі шин. У літніх шин їх практично немає. А у зимових є дрібні ламелі, які дозволяють гумі чіплятися за будь-яку нерівність. Це забезпечує комфортне й безпечне пересування по дорозі взимку.  

Момент, коли необхідна заміна літньої гуми на зимову, визначається середньодобовою температурою повітря. Якщо вона нижче +7 градусів за Цельсієм, слід встановити зимові шини.  

Водійка авто з Вінниці Марина коментує: «Змінювати резину відповідно до погодних умов потрібно. Обов'язково це робити саме взимку, адже власна безпека, та й безпека оточуючих на дорогах - головне. Звичайно, можна залишити на літо зимову, але довго такі колеса не прослужать. Це схоже до неприпустимого для мене використовування телефону під час керування автівкою. Навіть музику в автомобілі слід робити не дуже гучною, адже від цих дій залежить не тільки життя водія, а й життя всіх оточуючих учасників дорожнього руху. Ніхто не має права завдавати шкоди іншому просто через власну недбалість. Хорошого водія завжди має вирізняти рівень уваги та можливості зосереджуватись на декількох деталях одночасно. Саме це дає змогу бути впевненим за кермом. Адже в автівці не достатньо бачити лише дорогу, потрібно слідкувати навіть за пішоходами на тротуарах». 

Згідно з порадами фахівця у цій сфері Руслана Романчука, водії мають дотримуватись елементарних правил безпечної поїздки, які поширюються на усі несприятливі погодні умови. Це дотримання безпечної дистанції та не порушення швидкісного режиму, не здійснюйте ризикованих маневрів та рухайтесь з увімкненим ближнім світлом фар/протитуманними ліхтарями. Також, заздалегідь знижуйте швидкість перед поворотами й перехрестями, світлофорами та нерегульованими пішохідними переходами. Відмовтесь від подальшого руху, якщо видимість на дорозі мінімальна і не видно транспорт, що рухається попереду. Варто пригальмовувати перед калюжами, адже вони можуть приховувати під собою ями та інші дефекти дорожнього покриття.  

Довідково: 

Понад 26% відсотків загиблих та 15% травмованих у ДТП у 2019 році – це пішоходи. Тільки за 2019 рік на дорогах України загинуло 329 дітей віком до 18 років та 7 906 дітей травмовано. ДТП в Україні є першою за поширеністю причиною смерті молоді віком від 15 до 24 років та другою за поширеністю причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років.  

Нагадаємо, пасажири-вінничани платитимуть штрафи за відсутність «ковідних» документів на міжобласних рейсах. 

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: з вільних джерел   

  

 

Читайте також