menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«На Вінниччині подібних скарг не надходило»: про блокування дипломів через «польський вступ»

03.08.2023 10:45

Що таке «польський вступ» та чому заблокували дипломи деяким випускникам вишів

Нещодавно Міністерство освіти і науки України заблокувало понад 450 студентам та студенткам замовлення дипломів про вищу освіту. Це пов’язано з тим, що студенти, які з 2019 року користувалися механізмом «польського вступу» та уникнули складання ЗНО чи НМТ, не відповідають вимогам Закону України «Про вищу освіту», повідомляє I-VIN.INFO.

Що ж таке «польський вступ»? Це механізм, за яким українські абітурієнти зараховувались до іноземних закладів вищої освіти, переважно польських, вчилися там рік, а після цього поновлювалися до українського вишу на старший курс.

«По Вінниччині поки що не приходило жодних скарг щодо блокування документіі про вищу освіту. Також щодо того, що якійсь студенти вишів Вінницької області користувались таким механізмом. Але, повторюсь, поки що», - розповідає головна спеціалістка відділу вищої, професійної, фахової передвищої освіти департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Тетяна Матякубова.

У 2019 році внесли зміни до Закону України «Про вищу освіту»: додали норму про те, що здобувачі освіти, які хочуть поновитися до українських вищих навчальних закладів, мають виконати ті самі вимоги, що виконували студенти під час вступу на цю освітню програму в рік вступу. 

«МОН всіляко допомагає тим абітурієнтам та студентам, які зараз знаходяться та вчаться закордоном. Існує гаряча лінія, сайт, де можна дізнатися про дати та місця проведення ЗНО, чи вже наразі НМТ, у країнах, де проживають наші переселенці. Можливість скласти ці тести закордоном була, просто не всі захотіли нею скористатися», - каже Тетяна Матякубова.

Деякі навчальні заклади приймали до себе студентів і без виконання вимог, що встановили змінами до Закону України «Про вищу освіту» у 2019 році. Саме тому тепер випускникам таких закладів, які не складали ЗНО чи НМТ, не видають дипломи про освіту.

«Це виглядає як мінімум несправедливо по відношенню до тих вступників, які складали ЗНО та НМТ, готувались до них, хвилювались під час самого тесту. Можливо, хтось з тих, хто користувався цією схемою «польського вступу», просто не був впевнений у своїх силах на тесті, або ж були якісь інші причини. Проте, ми маємо розпорядження Міністерства освіти і науки України, яке обговоренню не підлягає», - вважає пані Тетяна.

Це рішення зовсім не забирає у студентів право отримати диплом. Усі, хто потрапив до списку заблокованих, можуть скласти відповідний до вимог закону тест і спокійно отримати бажаний документ про освіту.

Читайте також, на вінницькому підприємстві працевлаштовуватимуть демобілізованих захисників.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 3849.com.ua

Читайте також