menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наша громада зберегла унікальні елементи нематеріальної культурної спадщини» - вінницька етнологиня

09.04.2023 11:30

Деякі елементи можуть бути не лише в обласному переліку, а мають повне право бути у Всеукраїнському переліку

Обласний перелік нематеріальної культурної спадщини поповнився вісьмома новими елементами, які є традиційними для громад Вінниччини, повідомляє I-VIN.INFO.

«Я радію з того, що наша громада зберегла унікальні елементи нематеріальної культурної спадщини. Ми можемо пишатись цим, адже деякі елементи можуть бути не лише в обласному переліку, а мають повне право бути у Всеукраїнському переліку. Для прикладу, перший елемент, який захищався, була барська кераміка. Це унікальне явище, збереження якої є вкрай важливим. Крім цього, ми побачили, що на Поділлі досі діють традиції колядування та щедрування парубочими й дівочими громадами. Вони ж були фактично знищені у 30-х роках, тобто 100 років тому», - розповідає завідувачка навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля Вінницького державного педагогічного університету, яка входить до складу Експертної ради, Тетяна Пірус.

Так, список НКС поповнився наступними елементами:

-Традицію орнаментального розпису Барської кераміки представив Р. Григор’єв – директор ГО «Народний музей барської кераміки».

-Традицію приготування страви «Шарпанина з картоплею» в селахМогилів-Подільщини презентувала С. Вікторович – директорка Могилів-Подільського КЗ «Історико-краєзнавчого музею Поділля».

-Традицію приготування яланецьких паляниць села Яланець Тульчинського району представила В. Нагірняк – методист ЦКіД Тульчинської громади.

-Традицію сироваріння родини Кулинич с. Поташня Бершадської міської територіальної громади Гайсинського району представила Т. Блонська – директорка Поташнянського СБК.

-Різдвяні атрибути «Звизда і ріжок» Чернівецької селищної ради нарозгляд Комісії представила Л. Літвінова – завідувачкаБК села Біляни, філії КЗ «ЦКіД» Чернівецької селищної ради.

-Традиційну страву «Начинка» села Мазурівка , Чернівецької громади, Могилів-Подільського району представила Л. Мординська – звукорежисерка КЗ ЦКіД Чернівецької селищної ради.

-З «Весільним обрядом. Бабчинецький перепій. Перев’язування червоною ниткою» Бабчинецької громади, Могилів-Подільського району ознайомилаО. Афанасієва – директорка КЗ «Центр культури і дозвілля».

-Культуру приготування традиційної страви «Ламанці з маком» селища Брацлав Тульчинського району представив О. Підрушняк – директор КЗ «Центр культури і дозвілля».

«Ми горді тим, що люди дбайливо ставляться до свого рідного. Зокрема, про яланецьку паляницю зберегли легенди і перекази, що її брали з собою козаки в похід. Сьогодні це буденна страва, але люди не відступили від традицій. Тобто кулінарія хоч і консервативна частина традиційної культури, та вона нам зберегла докази, що це наше і рідне. Я розумію наскільки важливо зберегти ці елементи нематеріальної культурної спадщини для майбутнього і теперішнього нашого життя. Це наша духовна і матеріальна сила. Вінниччина – чудова!», - додає Тетяна Пірус.

Зауважимо, відповідне рішення доповнити список НКС прийняли під час чергового засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації.

Нагадаємо,вінницький обрядовий хліб визнали нематеріальною культурною спадщиною України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Вінницький обласний центр народної творчості




Читайте також