menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Аби перемогти, спочатку потрібно здолати себе», - чемпіон світу з Вінниці

03.06.2022 13:20

Спортсмен «Колосу» Іван Чупринко розповів про підготовку до змагань під час війни

Вінничанин Іван Чупринко став чемпіоном світу серед чоловіків відкритої вікової групи у ваговій категорії до 74 кг. До змагань готувався у рідній Вінниці, але повномасштабна війна змінила багато речей у житті спортсмена. У Казахстані, в місті Алмати, Іван Чупринко здолав найтитулованішого чемпіона, японця Даікі Кодаму, у жимі лежачи з екіпіруванням. Для I-VIN.INFO Заслужений майстер спорту України, вихованець вінницького спорттовариства «Колос» розповів про змагання, спробу побити світовий рекорд та плани на майбутнє.

Як згадує Іван Чупринко, з початку війни його психологічний стан був важким. На це вплинули стрес, переживання за Україну та деякі ситуації в особистому житті.

«Вважаю, що добре все ж виступив. Звісно, хотів би ще краще, проте все попереду. На чемпіонаті я змагався у двох видах жиму лежачи: класичний та з екіпіровкою. В екіпіровці я обігнав японця Даікі Кодаму та витягнув на 10 кілограм більше, аніж він – 292,5 кг. А в іншій, класичні категорії, ми підійняли однакову вагу – 220 кг. Проте японський спортсмен важив на 900 грамів менше за мене і йому дали перше місце, а мені – друге. Минулого року було навпаки. Я посів перше місце у класичному жимі, а він з екіпіруванням. Впевнений, якби не війна, краще б підготувався і став би абсолютним чемпіоном з жиму лежачи», - запевняє спортсмен.

За його словами, й дорога до Казахстану була важка. Три доби з декількома пересадками від добирався з Вінниці до Алмати. До того ж, перед самим чемпіонатом Іван Чупринко застудився.

«Ще й потрібно було призвичаюватися до нового часового поясу. Різниця з нашим часом була 3 години. Тому важко вдавалось налаштувати правильний режим дня. Аби з України дістатись до Казахстану, я їхав з Вінниці до Чернівців, звідти – в Бухарест. Далі – годину літаком до Стамбула. А потім ще 6 годин літаком до Алмати. Назад так само добирався. В дорозі переважно був сам. Проте зустрічав інших українських спортсменів, які теж самотужки добирались на чемпіонат. Так, за два дні до перших змагань приїхав до Казахстану», - поділився Іван Чупринко.

За цих два дні чемпіон намагався налаштуватися на змагання. Каже, що спеціальної дієти у нього немає. Їсть солодке, легкі супи, каші та інше. Може перед самими змаганнями перейти на спортивне харчування. Проте обмежень у їжі не ставить. Зазвичай в день змагань він звик снідати. Проте за дві години до виступу не їсть.

Зізнається, що перед виступом відчував велику відповідальність за гідне представлення України.

«На чемпіонаті нас потужно підтримували казахстанці. Ледь не кожен кричав «Слава Україні!». Через війну багато людей виїжджають з Росії у Казахстан та інші країни. Але казахстанці цьому не зовсім раді, адже Казахстан – дуже миролюбна країна, і вони всім серцем підтримують українців», - розповідає Іван Чупринко.

Додає, що Україну підтримували й поляки, англійці та інші. До того ж, цього року мало спортсменів-чоловіків поїхали з України на чемпіонат. Наприклад, могло б поїхати 16 чоловіків, проте поїхало лише 5. Жінок відправилось удвічі більше. Українські спортсмени на таких вирішальних виступах завжди підтримують один одного.

Також Іван Чупринко поділився своїми емоціями, коли спробував побити світовий рекорд з жиму лежачи:

«На чемпіонаті спробував піти на світовий рекорд – підняти 300,5 кг. І був впевнений, що вдасться відштовхнути цю вагу. Проте зробив декілька технічних помилок, намастився спеціальним кремом, аби не «поїхати» на лавці, з якої робимо жим. І коли розганяв вагу знизу, щоб підняти вгору, трохи сковзнув по цій лавці. Так вийшло, що не було точки опору. Штанга ледь не впала, хоч втримати її мені вдалось. Проте до кінця не зміг вижати».

Надалі Заслужений майстер спорту хоче спробувати побити цей рекорд на чемпіонаті Європи. Каже, що своєю перемогою Іван Чупринко хотів підняти моральний дух українцям та вкотре довести, що ми – сильна нація, яка буде перемагати на всіх фронтах.

«Хочу продовжувати й далі виступати, брати участь у змаганнях, адже є ще сили. До того ж, не всі рекорди побиті. І прапор України має розвиватися на всіх майданчиках світу», - з посмішкою зазначає Іван Чупринко.

Також спортсмен буде продовжувати тренувати своїх вихованців. Додає, що здебільшого важко знайти спортсменів із психологією переможців.

«Буває, приходять на тренування, б’ють себе в груди, мовляв, сильні. А після першої поразки або травми здаються. Не всі вміють іти до кінця, долати труднощі, загартовуватись поразками. Багато йде зі спорту навіть через легку травму. Аби перемогти, потрібно здолати спочатку себе. Тоді ти зможеш не здаватися, йти далі та перемагати», - запевняє чемпіон світу з жиму лежачи.

Нагадаємо, Заслужений майстер спорту з Вінниці Іван Чупринко став чемпіоном світу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал

Фото: надано Іваном Чупринкою.

Читайте також