menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Агросектор на передовій: Вінниччина готується до посівної кампанії (ФОТО)

24.03.2023 19:40

Вінницькі аграрії впроваджують європейські практики в умовах війни

Аграрний сектор є однією з найважливіших галузей економіки не тільки в Україні, але й у більшості країн світу. Україна, зокрема, має великий потенціал у сільському господарстві, який розвивається не лише як окрема галузь, але й як важлива складова економіки країни в цілому. В умовах сучасної повномасштабної війни аграрний сектор стає особливо важливим для забезпечення продовольчої безпеки та економічної стійкості країни. I-VIN.INFO відвідав нараду з актуальних питань проведення весняної посівної кампанії 2023 року на Вінниччині, де представники місцевої влади та аграрії обговорювали плани для спільного вирішення усіх викликів, що продовжують поставати через російську агресію.

Першими слово взяли саме представники влади, які наголосили на розумінні усіх проблем аграріїв та готовності їх вирішення на всіх рівнях, від місцевого до загальнонаціонального.

«Це вже друга весна, коли весняно-польові роботи розпочинаються під час повномасштабної війни. Період досить складний та потребує багато сил і ресурсів. Але так, як стоїть українська армія, так і ми в тилу маємо зробити все можливе і неможливе, щоб поля були засіяні. Країна має бути з хлібом. Внутрішній споживчий ринок треба забезпечити всією групою продовольчих товарів для населення не тільки нашої області, а й інших регіонів. - зауважив Сергій Борзов. - Поряд з соняшником маємо посіяти трохи продовольчих культур, таких як гречка, горох, овес. Відвести хоча б гектар під картоплю та овочі, на які зараз відчувається дефіцит», - наголосив керівник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Окрім очевидних логістичних та фінансових проблем для агросектору, війна завдала ще одного – дуже важкого удару по ринку сільського господарства України. Велика територія посівних земель, що знаходяться під окупацією або в зонах бойових дій, наразі не може використовуватися для вирощування аграрної продукції. Також велика частина земель, що знаходяться на деокупованих територіях, і досі залишаються непридатними для експлуатації через замінування.

«Завдяки Збройним силам України аграрії Вінниччини можуть виконувати свою роботу та годувати не тільки Україну, але й весь світ. Через російську збройну агресію близько семи мільйонів гектарів аграрних земель України наразі неможливо використовувати, тому ми маємо переглянути структуру та стратегію посівів та вирощування сільськогосподарських культур на тих землях, яки ми наразі можемо експлуатувати. Перед вами – аграріями - вже другий раз постає складне завдання проведення посівної кампанії в умовах війни. Це завдання надзвичайно складне, але і надзвичайно важливе, тому я дякую усім вам та вашим колективам за те, що попри усі складнощі ви продовжуєте підтримувати життєдіяльність та економіку України», - каже голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

Ще одним викликом для аграрного бізнесу України стала загальна мобілізація. Через неї зменшується кількість робочих рук в аграрному секторі, оскільки велику частину чоловіків забирають в армію. Це призводить до скорочення виробництва та збільшення витрат на оплату робочої сили.

Саме обговорення порядку бронювання від мобілізації працівників аграрних підприємств викликало бурхливе обговорення та палкі суперечки, в ході яких назовні вилізла проблема недосконалості сучасної системи.

Аграрії висловили своє незадоволення тим, що відповідь на свої заяви про бронювання працівників доводиться чекати місяцями, в той час, як за цей термін тих самих працівників просто можуть забрати до армії. Представник Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийняв до уваги позицію аграріїв та запевнив, що система буде вдосконалюватись, а також надав практичні поради аграріям, як не допускати подібних випадків та правильно бронювати своїх працівників.

Велику увагу на нараді приділили питанню впровадження інновацій в аграрному бізнесі за прикладом розвинених країн Європи. Про своє бачення майбутнього українського агросектору, сформоване на досвіді співпраці із європейськими партнерами, розповів директор Єврорегіону «Дністер» Микола Радіонов:

«Нещодавно представники Єврорегіону «Дністер» у складі української делегації відвідали VIII Європейський конгрес органів місцевого самоврядування. Відношення європейців до України можна описати одним фактом: мови, якими перекладали виступи учасників конгресу, на якому були присутні представники усіх країн Європи, були англійська, польська та українська. Сьогодні Європа готова виділяти кошти на розвиток нашої оборони та економіки, в тому числі, і в аграрному секторі. Якщо ми хочемо стати повноцінною частиною європейської родини, маємо запроваджувати в тому числі і європейські практики ведення аграрного бізнесу, а саме - створення кластерів для дрібних та середніх аграріїв. Саме за цим стоїть майбутнє українського агросектору».

Міжнародна громадська організація Єврорегіон «Дністер» була створена у 2012 році згідно угоди між урядами України та Молдови. За 10 років організація сприяла заключенню більше 200 договорів про співпрацю між громадами України та Молдови.

«Єврорегіон «Дністер » в партнерстві з Вінницькою обласною державною адміністрацією та міжнародною громадською організацією «Кутезаторул» в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Молдова -Україна Європейського Союзу через Німецьке товариство міжнародного співробітництва на території Вінницької області та 16 районів Республіки Молдова успішно реалізувала проєкту

«Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства».

Саме в рамках цього проєкту на території Вінниччини з’явився подібний до європейських Міжнародний агрокластер «Дністер», який реалізує міжнародні проєкти з розвитку українського сільськогосподарського бізнесу та допомагає невеликим фермерам «прорубувати» експортне вікно у Європу.

«Стратегічні цілі нашого кластеру – це розвиток саме органічного землеробства та впровадження інновацій в українському аграрному бізнесі. Органічне землеробство – це наше майбутнє. Згідно стратегії ЄС, до 2030 року більше 25% фермерських земель мають бути виведені під органіку, а українська стратегія передбачає досягнути лише 3% за цим показником. У 2023 році ми будемо реалізовувати проєкт, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. В рамках цього проєкту планується проведення круглих столів та тренінгів для наших аграріїв, де будуть підняті гострі проблеми: розвиток експорту, створення додатоної вартості до сільськогосподарської продукції, розвиток органічного землеробства та впровадження інноваційних технологій у вигляді точного землеробства за допомогою штучного інтелекту. Я буду радий запросити усіх присутніх на цьому заході аграріїв до участі в цьому проєкті, давайте розвивати агросектор Вінниччини разом», - зазначив заступник директора Міжнародного агрокластеру «Дністер» Віталій Мережко.

Присутні на нараді аграрії доєднались до активного обговорення актуальних питань та проблем сільськогосподарського сектору Вінниччини. Свої питання та пропозиції висловлювали як дрібні фермери, так і представники великого аграрного бізнесу. Ця зустріч дала владі змогу почути голоси аграріїв, що дуже важливо для подальшої розробки стратегії з розвитку аграрного сектору Вінницької області попри важкі умови воєнного часу.

Читайте також, аграрії Вінниччини можуть долучитися до освітнього проєкту.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також