menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Такий ажіотаж був, ніби ми національні герої»: вінницька тренерка про підтримку українців на Молодіжному чемпіонаті Європи (ФОТО)

25.07.2022 13:35

Вінничанка Валерія Якушева стала першою в рейтингу гравчинею на груповому етапі на змаганнях в Європі з волейболу

Нещодавно збірна України з волейболу брала участь у Молодіжному чемпіонаті Європи-2022. До команди потрапили і вінницькі волейболістки з ВК «ДоброДій-Медуніверситет-ШВСМ». А вінничанка Валерія Якушева посіла перше місце в рейтингу гравців на груповому етапі чемпіонату з волейболу у Європі.  Для I-VIN.INFO тренерка збірної України Юлія Якушева розповіла про досягнення, труднощі та емоції від цих змагань.

Валерія Якушева – кращий гравець у груповому етапі на Чемпіонаті Європи серед молоді з волейболу

Про те, як посіла перше місце в рейтингу серед волейбольних гравців на груповому етапі Чемпіонату Європи, Валерія разом з командою дізнались зі статистики змагань на CEV (Європейська конфедерація волейболу). Це структура, що керує європейським волейболом, об'єднує 56 національних федерацій. Вінничанці вдалось здобути 125 очків за кількість забитих м’ячів під час гри. Це перша в Україні спортсменка, яка стала посіла таке місце серед волейболісток в Європі. У свої 20 років Валерія вже стала кращою спортсменкою з волейболу віком до 21 років, бомбардир Суперліги чемпіонату України.

«Моя Валерія дуже скромно до цього ставиться. Також було багато негарних коментарів, критики, але це нас лише згуртовує. Проте вважаю, що Валерія не тільки моя гордість, а й усієї Вінницької області та України, бо вона молодець. А за звання не дають ніяких призів, медалей чи кубків – це просто високий статус, тому що ми не боролися за медаль», - так починає розповідь тренерка і мати Валерії Юлія Якушева.

«Як все було»: підготовка до Молодіжного чемпіонату Європи з волейболу

На чемпіонаті Європи Збірна України з волейболу U21 посіла 5 місце в загальному рейтингу. За словами головної тренерки збірної Юлії Якушевої, команда себе представила достойно, хоч завжди можна краще:

«Загалом, з нами в підгрупу потрапила Італія, Сербія та Австрія. Італія – чемпіони Європи. Сербія – віце-чемпіони. З Італією ми зіграли дуже класно, просто супер. Тоді ми обіграли Австрію, і в рейтингу підгрупи посіли 3 місце. А в загальному підсумку 5 місце. Мені дуже приємно, що ми грали на рівних з Італією, різниця була завжди у один-два очки».

Проте після цієї гри було багато необ’єктивної критики від аматорів.

«А впевнена гра з Австрією дала можливість виходити на майданчик всім волейболісткам з команди зі змінного складу. Навіть якщо раніше не виходили грати на Чемпіонаті Європи. Взагалі хочу подякувати Австрії, в них пройшли наші перші збори», - ділиться Юлія Якушева.

Через війну в Україні збірна проводила свої тренування за кордоном. Саме в Австрії спортсменки проживали, а всі фінансові витрати на харчування, проїзд та інше взяла на себе приймаюча сторона. Як розповідає Юлія Якушева, навіть організували екскурсії у Відні.

«Спортзал, тренажерний зал, їдальня – бери скільки хочеш, як на шведському столі. Форму нам купили. А ще наколінники, гольфи, тренувальну форму. Навіть нашому президенту Федерації Волейболу в Україні стало неочікувано приємно, що Австрія так подбала про нас. Зараз ми спілкуємося з ними. Австрія до нас поставилась, як до рідних», - каже тренерка.

Але на самих змаганнях вона відчула дуже високий рівень підготовки команд з інших країн, тому хвилювалась за своїх дівчат. Проте в Україні команда провела збори з 13 червня по 3 липня у Вінниці.

«Хочемо подякувати ректору Морозу Василю Максимовичу, який надав можливість провести збори на базі ВНМУ імені Пирогова для підготовки до Чемпіонату Європи. А також подякувати генеральному спонсору та президенту команди «Добродій» Мельниковичу Василю Степановичу, який допоміг дівчатам збірної України з харчуванням та екіпіровкою», - каже Юлія Якушева.

Про нові методи тренування за кордоном для українок

Окрім цього, були ще спарингові матчі з австрійськими волейболістками. Також Юлія Якушева помітила, що у командах за кордоном працює не один-два тренера та лікар, а по 8-9 чоловік обслуговуючого персоналу.

«У європейців спокійний волейбол. У нас набагато більше емоційна гра, сильна. Наприклад, якщо їхня команда вже програє, то європейські спортсменки можуть і шоколад чи снеки з’їсти під час гри. А в нас такого немає. У них тренер по волейболу не проводить все разом, а кожна людина в команді відповідає за свою частину роботи. Вважаю, що це все ж добре», - ділиться думками Юлія Якушева.

На цих зборах головна тренерка навіть для себе взяла дещо нове у тренуваннях, набралась нового досвіду, інформації. Проте, на її думку, яка б «картинка», тренери, інвентар, та все інше не були б, але якщо самі гравці не мають бажання грати, вигравати, йти далі, то ніяка європейська методика не підійде нікому та не приведе до перемоги.

«Робота тренера з підопічними»: як вдалось об’єднати команду в одне ціле

До збірної кожна учасниця грали у різних командах. Вони представляли своє місто, а на Суперлізі та інших чемпіонатах були конкурентками. Проте, коли волейболісток об’єднали в командою, мали стати одним цілим, щоб добре грати. Для цього головна тренерка шукала різні методи, підходи.

«У своїй команді я знаю, хто як працює, і на що здатний. А тут приїхали волейболістки з різних куточків України, у кожної був свій тренер та свої правила. Тому ми спочатку «боролися»: я з ними, вони зі мною. Бувало, що їм то нудно, то тяжко, то щось не підходило та інше. Я розуміла, що сваритися – це не метод. Тому знаходила підхід до кожної, і на других зборах у Вінниці ми вже були на одному диханні», - ділиться секретами підготовки до Чемпіонату Європи головна тренерка.

Юлії Якушевій доводилось шукати та використовувати різні методи, аби кожна спортсменка була вмотивована на перемогу. Навіть жартує, якщо не буде продовжувати роботу тренером у волейболі, піде у сферу психології.

«Я вже такі методи придумувала, що сама не вірила, що так можу. І це спрацювало, вдалось об’єднати команду і потрапити до фіналу Європи. Вперше в історії України. Вважаю, це дуже хороший результат. Хай звучить нескромно, але кажу як тренер, а не як мати: ще б таких дві Валерії Якушевих, то ми б зіграли на чемпіонаті ще краще», - переконана тренерка.

Також з команди виділила й інших гравців. Наприклад, Анастасію Кучер тренерка хвалить за хороший блок, від Валентини Воротниченко хотіла б більше, проте також задоволена, а вперше на таких змаганнях була ліберо Світлана Сопочева, яка непогано себе показала.

«Всі інші також молодці, зуміли зібратись і викластись на змаганнях. Після тренувань ми багато часу проводили разом, на Івана Купала влаштували гадання. Переставляли ті кросівки, щоб визначити, хто перший заміж вийде. Було весело», - з посмішкою розповідає Юлія Якушева.

Насправді, робота тренера доволі непроста. Тому важко буває часто. Юлія Якушева розповідає, що вона цим живе і часто не вміє переключатися.

«Ось кажуть, що є робота та дім. А я не вмію перемикатись. І це важко для мене. По-іншому просто не вмію, тому все близько до серця сприймаю. Так само і у Валерії, і в Дарії Ковальчук, яка їздила з нами в ролі помічниці тренера. Дуже допомагала нам морально, з нами тренувалася», - розповідає Юлія.

Як війна вплинула на емоційний стан волейболісток

Хоч наші спортсменки були деякий час за кордоном, тренувались та змагалися, проте війна весь час у їхніх думках. Особливо, коли російські ракети прилетіли до Вінниці.

«Коли дізнались про це, були в шоці. Моя підопічна навіть проходила перед самим обстрілом повз Будинок офіцерів. А коли стався вибух, якраз повертала у напрямку Старого міста. З нею все добре, але ж буквально кілька секунд, і могли втратити гравця команди. Також у знайомого судді постраждала родина, яка проходила неподалік місця вибухів. Кожного вінничанина це торкнулось. Ми дуже переймались через це, і для нашої команди це було психологічним ударом», - ділиться думками головна тренерка.

Вона додає, що зараз кожен на своєму фронті працює, тому варто жити далі, хоч їй дуже сумно та шкода, що таке трапилось у Вінниці. Також від імені всієї команди співчує родинам загиблих.

«Українці закордоном так вболівали»: про підтримку на чемпіонаті

Як розповідає Юлія Якушева, на цьому чемпіонаті підтримка України була шалена. Італійці дарували іграшки капітану команди Валерії Якушевій. А самі українці, які жили за кордоном, вболівали та потужно підтримували українських спортсменок.

«Ми там прапори підписували, зі всіма фотографувались. Такий ажіотаж був, ніби ми національні герої. Знаєте, італійці дуже емоційні, і я також. І ми мову один одного не знаємо, але за поглядом, губами, жестами розуміли все. «Okey, super, perfetto» та інші слова говорили один одному», - зі сміхом розповідає тренерка.

Також додає, що у команд з європейських країн більше досвіду. Проте були збірні, які були дуже високої думки про себе. Але їх піжонство вилізло їм боком, і українська команда їх легко обіграла.

«Це тільки початок»

За словами головної тренерки Юлії Якушевої, команда збірної України показала себе достойно, адже обіграли команду Чехії, Угорщини, виграли у Польщі партію, а у фіналі обіграли Австрію(3:1) в чемпіонів Європи Італії виграли одну партію, і посіли 5 загальне місце.

«Все ще попереду. Це тільки початок. І дуже хочу, аби в команді «Добродій», мої діти у цьому році отримали статус Майстрів спорту. Цього року якраз є шанс. І скільки б пропозицій за кордоном Валерії та іншим волейболісткам з моєї команди не було, але всі залишаться в Україні», - розповідає про мрії Юлія Якушева.

Нагадаємо, чотири вінницьких волейболістки зіграють у фіналі Чемпіонату Європи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Юлією Якушевою.

Читайте також