menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Алеї та стіни пам’яті, перейменування вулиць: як у громадах Вінниччини вшановують загиблих воїнів. ЧАСТИНА 2 (ФОТО)

24 лютого – друга річниця повномасштабного вторгнення рф в Україну

Вже післязавтра буде два роки, як Україна героїчно захищається та опирається російській агресії. Протягом цього часу загинули тисячі людей – наші захисники та захисниці, а також цивільні люди. Для вшанування бійців, які мужньо воювали на передовій та загинули від рук російських окупантів, облаштовують місця пам’яті. Вони розповідають про Героїв та нагадують про ціну миру. I-VIN.INFO з відповідей на інформаційні запити дізнавався про такі місця пам’яті у громадах.

Літинська громада. Для вшанування памʼяті захисників, які загинули під час російсько-української війни, в приміщенні селищної ради встановили Стіну памʼяті. Там транслюють інформацію про мешканців громади, які загинули за Україну. Також відповідні місця памʼяті облаштовані у навчальних закладах та закладах культури громади.

Ольгопільська громада. Тут вшановують пам'ять 19 військових загиблих під час війни росії проти України так:

установили флагштоки з прапорами України на кожній могилі;

у всіх школах облаштовані куточки пам’яті зі стендами загиблих;

стенди пам’яті в Ольгопільському краєзнавчому музеї та бібліотеках;

встановлена в селі Ольгопіль Алея пам'яті воїнів усієї громади, які загинули під час повномасштабного російського вторгнення;

на стадії завершення Алея пам’яті воїнів-земляків у Демівському старостинському окрузі;

проводилась фотовиставка «Моя серце сталь – моя кров Азов».

У Шпиківській громаді також встановили дошки пам'яті:

Гніванська громада. У Гнівані відкрили Алею Памʼяті Героїв – захисників України з Гніванської громади. На 8 стелах зображені світлини 47 Героїв, які народились, жили чи працювали в населених пунктах громади та загинули під час захисту Батьківщини (або смерть яких повʼязана із захистом України) під час АТО/ООС та війни росії проти України.

Найближчим часом встановлять ще одну додаткову стелу зі світлинами загиблих Героїв. У приміщенні міської ради, в закладах культури, закладах загальної середньої та закладі професійної освіти встановили стенди з фотографіями та короткими біографічними довідками про загиблих/померлих захисників.

В двох населених пунктах відкрили меморіальні дошки на честь Героїв-земляків в школах, де вони навчалися. У трьох населених пунктах п’ять вулиць перейменували на честь загиблих захисників: вул. Вапняра, вул. Героя Шептицького, вул. Фелікса Куртаніча, вул. Андрія Сороки та вул. Ігоря Олімова.

Дашівська громада. У громаді облаштовані місця памʼяті загиблих Захисників та Захисниць України. Також створили Алею памʼяті з фотографіями на банерах усіх загиблих Захисників громади. Такі Алеї є в кожному старостинському окрузі, де є полеглі бійці.

Ладижинська громада. На території облаштовані памʼятні дошки з фото та іменами загиблих земляків. На алеї центральної площі міста встановили мультимедійну дошку з фотографіями та інформацією про загиблих воїнів-земляків з 2014 року. Куточки Слави та стенди розташовані у всіх закладах освіти міста. Встановлено памʼятні дошки на фасадах ліцеїв №2 та №3 загиблих учнів-воїнів.

Томашпільська громада. Працівники комунальних установ, закладів культури та місцеві жителі громади щорічно проводять роботу з упорядкування та утримання в належному стані меморіальних комплексів, памʼятників і меморіальних дошок на честь захисників України.

На приміщеннях закладів освіти громади встановили меморіальні Дошки загиблим воїнам-захисникам. На центральній площі селища Томашпіль встановили памʼятний знак «Борцям за свободу та незалежність України» та памʼятну дошку «Слава і памʼять Томашпілля» загиблим Героям громади.



Тульчинська громада. Біля адміністративної будівлі міської ради, районної військової адміністрації, районної ради розмістили постійно діючу банерну композицію «Алея памʼяті» у памʼять про загиблих та померлих від отриманих травм захисників України.

У смт Кирнасівка також оформлена постійно діюча банерна композиція «Алея памʼяті» про загиблих кирнасівчан.

В одному з експозиційних залів Тульчинського краєзнавчого музею є постійно діюча фотовиставка у памʼять про загиблих та померлих від отриманих травм захисників України.

На фасадах навчальних закладів встановлені меморіальні дошки в памʼять про загиблих захисників України: Олійнику Віталію Петровичу, Покиньчереді Ростиславу Віталійовичу, Ведешину Андрію Олександровичу, Колесову Олексію Михайловичу, Гаращенку Сергію Володимировичу, Балику Валентину Олексійовичу, Швецю Андрію Васильовичу та Олійнику Володимиру Михайловичу.

Северинівська громада. У селі Северинівка споруджений меморіальний комплекс «Алея Слави» в честь памʼяті загиблих захисників, воїнів-визволителів, воїнів-земляків, з фотопортретами загиблих військових та списком прізвищ полеглих воїнів. В освітніх закладах та закладах культури, бібліотек, музею створені куточки Слави.

В селі Олександрівка та селі Чернятин встановлені памʼятні дошки загиблим військовим односельчанам в освітніх закладах. У музеї історії села Олександрівка представлена виставка на тему «Повномасштабне вторгнення Росії до України. Російська агресія проти України».

Іллінецька громада. У листопаді 2016 року на території Меморіалу Слави у Іллінцях встановили памʼятник полеглим Героям. На фасаді будівлі Іллінецького ліцею №2 встановили меморіальну дошку підполковнику (звання присвоєно посмертно) Олександру Багнюку. Ще одну меморіальну дошку встановлено на вулиці у місті Іллінці, названу його іменем.

На фасаді Іллінецького ліцею №3 облаштували меморіальну дошку старшому сержанту Олександру Яровому, Тягунської філії Іллінецького ліцею №2 - меморіальні дошки старшому сержанту Володимиру Шишку та старшому солдату Миколі Жулинському. На території Меморіалу Слави у с. Павлівка встановили памʼятну стелу старшому солдату Сергію Небожаку.

У лютому цьогоріч в центрі міста Іллінці відкрили Алею Героївю На ній встановили банери з портретами полеглих захисників України, жителів громади й тих воїнів, які знайшли свій вічний спочинок на іллінецькій землі.

У березні на фасаді Іллінецького ліцею № 1 відкрили меморіальну дошку лейтенанту Максиму Ямковому, а в листопаді 2023 року в Іллінецькому ліцеї № 3 - меморіальну дошку молодшому сержанту Олександру Андрієнку.

У навчальних закладах громади та закладах культури громади облаштували куточки Слави, виготовили стенди з інформацією про колишніх учнів школи та односельців, які віддали життя за Україну.

Нагадаємо,Алеї та стели пам’яті, меморіальні дошки: як у громадах Вінниччини вшановують загиблих воїнів. ЧАСТИНА 1 (ФОТО)

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані громадами



Читайте також