menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Алхімія у творчості Сковороди: у Вінниці презентують нову книгу

27.07.2023 13:05

Батько та син написали книгу «Алхімія Григорія Сковороди»

Сьогодні у Вінниці відбудеться презентація нової книги «Алхімія Григорія Сковороди». Над її створенням працювали науковці, кандидати наук Костянтин Родигін, та його батько Михайло Родигін. Ще з 2020 року вони почали працювати над книгою, а вже зараз презентують готовий результат. Повідомляє I-VIN.INFO.

Костянтин Родигін – викладач, кандидат філософських наук, доцент кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса. А його батько Михайло Родигін кандидат хімічних наук, науковий співробітник Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.М.Литвиненка НАН України, який перемістився з Донецька до Києва. На їх думку, тема феномена алхімії має великий потенціал дослідження, якщо комбінувати гуманітарні та природничонаукові підходи в комплексі.

«Книга може бути цікавою широкій аудиторії. Адже вона зв’язує в єдиний контекст теми, які зазвичай існують відокремлено, в якомусь мозаїчному форматі: Сковорода та українське бароко, алхімія та містика, козацтво та Гетьманщина, Просвітництво та масонство, Середньовіччя, Модерн та полювання на відьом тощо», - каже Костянтин Родигін.

За його словами, ідея назвати книгу «Алхімія Григорія Сковороди» прийшла у природний спосіб, виходячи з простих правил: по-перше, заголовки мають відповідати змісту, а по-друге, довгі та складні наукові теми добре підходять для дисертацій, але тут інший жанр, науково-популярний.

«Тому тема має бути короткою та по суті, але водночас трохи з інтригою або провокацією для привернення уваги. Тут саме так і є, бо, здавалося б на перший поверхневий погляд, чи не нонсенс: де Сковорода, а де алхімія? Де похмурий готичний кабінет доктора Фауста, а де сопілка і вівця, які «дорожчі царського вінця!? А виявляється, ось де, в єдиному європейському інтелектуальному контексті, який це поєднує, дозволяє нам окреслити поле досліджень феномена під назвою «українська алхімія» і зрештою відновити втрачений зв'язок часів», - зауважує автор книги Костянтин.

Під час роботи автори ще більше досліджували та дізнавалися про Григорія Сковороду. Наприклад, було чимало цікавих історій, які виникали в ході роботи. Про це та більше Костянтин Родигін розказуватиме на презентації книги сьогодні, 27 липня, о 17:00 у Вінницькій централізованій міськійбібліотеці ім. І. В. Бевза.

Нагадаємо, перша леді відвідала меморіал пам’яті жертв російського обстрілу Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: зі сторінки у Facebook Костянтина Родигіна


Читайте також