menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Андріївські вечорниці для вінничан: як святкували та ворожили наші предки

12.12.2021 09:35

Вінничанка розповіла, як святкували Андріївські вечорниці

Сьогодні, ввечері 12 грудня, дівчата можуть ворожити та разом із хлопцями святкувати Андріївські вечорниці. Здавна у цей вечір збиралися разом, проводили забави, співи та ворожіння. Інформаційна Вінниччина дізналась методи ворожіння у цей вечір та дізналась, як проводили Андріївські вечорниці.

Як розповідає для Інформаційної Вінниччини співачка, фольклористка, етнологиня, дослідниця традиційного народного мистецтва Східного Поділля, викладачка Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича Юлія Васюк, з давніх часів і до сьогодні в ніч з 12 на 13 грудня українці традиційно відзначають свято Андрія. Його назву пов'язують з ім'ям апостола Андрія Первозванного. Та все ж корені цього дійства сягають в дохристиянські часи проведення обряду Калити. До сьогодні в святкуванні Андрія збережені ті давні традиції: збирання молоді на вечорниці, випікання калити – обрядового хліба, який печеться тільки на це свято, дівочі ворожіння на майбутню долю, судженого і ймовірне одруження.

«Ще не так давно – 50-100 років тому це було один з найважливіших празників для молоді. Хлопцям в цей день дозволялося бешкетувати, вчиняти різні збитки, жартувати: хлопці могли зняти комусь хвіртку чи ворота із завісів і сховати десь, поперемотувати нитками стежки, забрати щось з обійстя за «відкупного», якщо необачний господар залишав це на подвір'ї. А якщо батьки не пускали дочку на виданні на вечорниці, на годенки, то хлопці в знак свого обурення могли навіть затягнути їм на дах хати воза або сани! На такі парубцькі жарти, як правило, не ображалися - вони були такою особливою традицією свята», - запевняє Юлія Васюк.  

У цю ніч дівчата ворожать на свого судженого. Є багато методів дізнатися, чи вийдеш цього року заміж. Наприклад, підходять по черзі до торби з зерном, набирали його в жменю і відбирали попарно. Якщо зерняток парна кількість, то можна сподіватися на заміжжя цього року. А якщо залишалася одна зернинка, можливо, пощастить наступного. Також раніше дівчата по черзі викладали черевики від стіни до порога. Чий чобіт першим «приходив» на поріг, та дівка першою вийде заміж.

Як розповідає Юлія Васюк, дівчата ще ворожили на дровах. Вирізали оберемок не дуже тонких паличок різної форми і якості, складали їх у мішок. Далі по черзі витягали і визначали: якщо деревинка була рівненька, з молодого дерева, з корою, то чоловік буде молодим, гарним і заможним; якщо паличка суха – чоловік буде старим, кора обдерта – бідним, крива – негарним і т.д.

«Сни в цю ніч вважалися особливими – віщими. Дівчата клали під подушку гребінь і приказували: «Доле, йди до мене коси чесати!».  Також клали різні зернятка, примовляючи: «Андрію, Андрію, на тебе конопельки сію, спідницею заволочу – заміж вийти хочу!». Вважалося, що за таких умов можна було побачити у сні свого майбутнього чоловіка», - ділиться фольклористка.

Переглянувши деякі джерела, Інформаційна Вінниччина знайшла три найцікавіших способи поворожити у цей вечір:

Перший метод – ворожіння на дзеркалі. Раніше вірили, що саме воно віщує долю. Проте цей метод для сміливих дівчат, які не боятимуться. Для початку потрібно бути самій в кімнаті, опівночі сісти перед дзеркалом, а з обох боків свічки засвітити й такі слова говорити: «Я тебе, дзеркало, питаю, з ким я свою долю злучити маю? З'єднати з Іванком прошу, бо його в серденьку ношу». Тричі треба так казати. Тоді відвернутися від дзеркала та із заплющеними очима знову промовляти: «Святий Андрію, допоможи, Судженого мого покажи! Ворожу на свій вінок, Прошу захисту від зірок! Дай, Боже, шлюбу дочекати, Мене з Іванком звінчати!»

Далі одразу різко повернутися і на дзеркало подивитися, але не злякатись. Все тому, що у дзеркалі може не бути обличчя Івана, а незнайомого пана. Коли за перший раз не вийде, то постарайтеся повторити тричі. Проте якщо не вийде нічого, то наступного року повторіть. Це  може означати, що ваша доля ще десь блукає. Проте сумувати не варто, бо ваше кохання обов’язково вас знайде.

Другий метод – ворожіння на першому зустрічному. Цей спосіб набагато простіший, ніж перший. Для нього дівчата вибігають на вулицю і питають у першого зустрічного його ім'я. Раніше вірили, що саме таке буде у майбутнього чоловіка.

Третій метод – ворожіння на папері. Дівчата пишуть на клаптиках паперу імена хлопців і кладуть під подушку. З чиїм ім’ям витягне папірця вранці, за того парубка піде заміж.

Наразі свято Андрія й досі залишається актуальним. Дівчата продовжують ворожити, хлопці жартувати, пекти калиту і вірити в магію цієї особливої ночі.

Нагадаємо, у Вінниці організували святкування Дня української хустки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.


Головне фото: з вільних джерел

Фото: Юлія Васюк


Читайте також