menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«ATACMS не здатен «прискорити контрнаступ»: думки експертів щодо використання «товстих ракет» у війні з росією

18.10.2023 18:30

Експерти розмірковують про шлях ATACMS до України і про перспективи їх застосування

США таємно передали Україні ракети ATACMS, які українські військові вже успішно застосували в бою, вразивши одразу два аеродроми військ рф в окупованих Бердянську та Луганську. Як ці ATACMS потрапили в Україну, скільки ракет передало США та як ця зброя вплине на хід війни? Про це розповідає I-VIN.INFO.

Перші атаки ракетами ATACMS Збройні сили України завдали в ніч на 17 жовтня. Тоді «товсті ракети» уразили аеродроми росіян в окупованому Бердянську та Луганську. Про те, що українці застосували саме ракети ATACMS вперше написали у американському виданні The Wall Street Journal.

Вже ввечері 17 жовтня Президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення підтвердив застосування ракет ATACMS.

«Сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно – «атакамси» себе показали», - заявив Володимир Зеленський.

Того ж вечора Головнокомандувач Збройних сил України на своїй фейсбук-сторінці показав перше застосування ракет ATACMS в Україні.

А вже пізніше передачу балістичних ракет ATACMS Україні підтвердили і у Білому домі США. Про це заявила прессекретарка Білого дому Адрієнн Вотсон у коментарі журналістам Deutsche Welle. Пані Адрієнн зазначила, що Україні передали модифікацію ракети, яка здатна працювати у радіусі до 165 кілометрів.

«Ми віримо, що ці ATACMS суттєво посилять боєздатність української армії без ризику для нашої військової готовності. Ця нова здатність дає можливість завдавати ударів по глибокому тилу армії рф на тимчасово окупованих територіях України, аби позбавити російських військових «прихистку» на окупованій території», – зазначила Вотсонс.

Точна кількість ракет, які передали Україні наразі невідома. Проте, американське видання The New York Times, посилаючись на власні джерела в уряді Сполучених Штатів пише, що Україна отримала близько 20 ракет ATACMS.

Як же «товсті ракети» потрапили в Україну в цілковитій таємниці від усіх? Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський зазначає, що зробити це було не так вже і складно.

«Річ в тім, що пусковий блок на 6 реактивних снарядів GMLRS, і пусковий блок на ATACMS – ззовні виглядають однаково. Аж настільки однаково, що доволі часто реальне наповнення пускового блоку на M142 HIMARS та/або M270 MLRS можна зрозуміти лише тоді, коли звідти вилетить ракета – «товста» чи «тонка». Із цієї специфіки заряджання до речі й виник жаргонний розподіл в американських військових на «тонку ракету» - тобто GMLRS, і «товсту ракету» - тобто ATACMS», - пояснює Іван Киричевський у дописі на своїй фейсбук-сторінці.

Відповідаючи на питання, чому ж ракет ATACMS довелось так довго чекати, Іван Киричевський акцентує увагу на «поважний вік» ракет, які доставили в Україну.

«Відомо, що одна із ракет, яка впала росіянам на голову в Бердянську, була взагалі 1996 року випуску. Річ у тім, що нормативний строк служби цієї ракети складає усього 10 років, і поняття «нормативний строк служби» в даному випадку означає і те, що після завершення цього періоду ніхто з ходу не може гарантувати надійність роботи вузлів та агрегатів ракети. З цього виходить, що одна із відстріляних учора по окупантам «товстих ракет» прослужила понад 2 нормативні строки, і схоже, що привести назад до кондиції реально вимагало дуже тривалого часу мінімум в кілька місяців», - запевняє експерт.

На думку іншого політичного та військового експерта Олександра Мусієнка, немає сумнівів, що таких атак буде більше, оскільки цілей серед об’єктів росіян ще дуже багато.

«Ми можемо діставати ворога далі в оперативних тилах і завдавати збитків. Це означає, що вони муситимуть, як мінімум, перебазувати свою армійську авіацію. Армійська авіація, це насамперед військові гелікоптери – Ка-52 та Мі-24, які застосовує ворог для ударів по наших силах», – розповів експерт на своєму Youtube-каналі.

Речник командування Повітряних Сил ЗС України полковник Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» заявив, що у Росії немає засобів, які б дозволили захищатись від атак ATACMS:

«Сам факт завдання ударів на такі відстані таким типом озброєння, проти якого РФ не може фактично нічого зараз протиставити, уже говорить про те, що ситуація буде змінюватись. І ворог буде переміщуватися, як це було зі стратегічною авіацією, коли сталася «бавовна» на аеродромах в росії».

Проте, на думку військового експерта порталу Defense Express Ігоря Киричевського, не слід розраховувати на те, що ракети ATACMS суттєво вплинуть на хід українського контрнаступу.

«ATACMS не здатен «прискорити контрнаступ», хоча б тому, що ракети не ходять в штурми на «посадки», котрі насправді є гарно замаскованими з використанням рельєфу місцевості укріпленими вузлами оборони противника. Будь-які завищені та нереалізовані очікування потім же падають колективною тінню не на тих, хто ці дурниці генерує, а на наших військових, які ведуть протиборство з ворогом», - вважає Киричевський.

Довідка:

ATACMS – це балістична ракета класу «земля-земля», яка залежно від модифікації має дальність ураження цілей у радіусі до 300 км.

Середня довжина ракети – 4 м, калібр – 610 мм, маса бойової частини – до 560 кг.

Запуск ATACMS здійснюється з наземних платформ: колісних артилерійських систем М142 HIMARS та гусеничних реактивних систем залпового вогню M270 MLRS.

В даний час ATACMS знаходиться на озброєнні армій Греції, Південної Кореї, Бахрейну, Польщі, Румунії, ОАЕ, США, Катару, а тепер і України.

Читайте також, жіночі бронежилети зможуть отримати військовослужбовиці з Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: unian.net, galychyna.fm, rbc.ua, mil.in.ua

Читайте також