menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Батько загиблого льотчика відкрив ветклініку «БМВ» на Вінниччині (ФОТО)

16.12.2023 18:15

Вінничанин відкрив власну справу завдяки грантовим коштам

Нещодавно у Липовці Вінницької області відкрили першу на громаду ветклініку «БМВ». Головний ініціатор ідеї та головний лікар – Микола Бондаренко. В березні 2022 року його син Сергій, військовий пілот МІ-8, загинув. Після таких трагічних подій Микола захворів, переніс інсульт. Завдяки конкурсу підтримки ветеранського бізнесу #Варто «РобиТИ Своє» у чоловіка відкрилося друге дихання. Тепер він став підприємцем та керує своєю ветклінікою. I-VIN.INFO побував на відкритті та дізнався, з якими труднощами стикнулися під час реалізації проєкту.

За словами Миколи Бондаренка, з 10-ти переможців він посів 4-те місце. Найголовніше, що потрібно, аби виграти проєкт – це бажання, а занадто великих труднощів не виникало.

«Про цей проєкт я дізнався випадково. Зайшов на сайт нашої міської ради і побачив оголошення. Спочатку був байдужий до цього конкурсу, а потім загорівся своєю ідеєю. Звісно, треба було прорахувати всі фінансові витрати, але в цьому мені допомогли надійні люди. Також знайшов будівельників, які все швидко організували. Грант дав мені 658 тисяч гривень. З них Ветеранський фонд виділив 558 тисяч гривень, а фонд «МХП-Громаді» – 100 тисяч. Також 800 тисяч гривень я вклав і своїх коштів», - зазначає Микола.

Додає, що ще не було офіційного відкриття, а вже надійшло багато замовлень. Тому поки планує оформити одного найманого працівника, а згодом може взяти на роботу ще кількох ветлікарів.

«Мій син був професійним льотчиком, мав 30 бойових вильотів. Був учасником бойових дій, з побратимами захищав Миколаївську область. Він літав на дуже старому вертольоті Мі-8, проте головним було - втримати ворога, захистити українську територію. Сергій отримав Орден Богдана Хмельницького за те, що в Чорнобаївці вони «трохи наробили шороху». Проте син загинув 6 березня 2022 року під час виконання завдання. Після цього в мене стався інсульт, я звільнився з офіційної роботи, бо не міг працювати», - каже Микола Бондаренко.

З квітня 2023 року Микола Бондаренко почав працювати над цим проектом. А в кінці серпня більшість роботи була вже виконана. Як зазначає Микола Бондаренко, назва ветклініки «БМВ» розшифровується так: «Болить – ми вилікуємо». А інша версія трактування назви – «Бондаренко Микола Валентинович».

Як розповіла для I-VIN.INFO його дружина Марія Бондаренко, вони дуже переживали та навіть мали страх відкривати цю ветклініку. Адже будівля, в якій облаштували ветклініку, була в дуже поганому стані.

«Якщо люди їхали до ветеринара, то тільки в Іллінці або в інші міста. А тепер вже почали звертатися до Миколи, бо у нас є операційна та УЗД-апарат. Звісно, плануємо й інше обладнання купувати. Коли чоловік дізнався про цей конкурс, вирішив взяти участь, бо ідея відкрити свою ветклініку була давно. Дуже рада, що тепер він більше спілкується з людьми та робить справу, яка подобається. Пам’ятаю, як тільки подавалися на конкурс, то проходили декілька етапів відбору. Один з них – співбесіда в ZOOM. Я йому допомогла підключитися. Ось дійшла його черга на виступ. Він все розказав, презентував, і як тільки організатори почали ставити додаткові питання, у нас вимкнулося світло. Дивлюся у вікно, а там працівники приїхали щось ремонтувати. Добре, що організатори дозволили пізніше виступити. Проте через цей форс-мажор Микола хвилювався дуже сильно», - пригадує дружина Марія.

За словами Липовецького міського голови Віктора Бичкова, у цьому приміщенні планують також відкрити притулок для тварин. У громаді є великий попит на це, тому прагнуть розширити це приміщення, шукати схожі конкурси, гранти, аби створити свій місцевий притулок.

«Так нам вдасться збільшити кількість робочих місць у цій ветклініці. А ще є ідея облаштувати тут місця для перебування тварин, поки господарі у від'їзді. Також хочу зазначити, що Благодійний фонд «МХП-Громаді» вклав майже 1 мільйон гривень у проєкти для Липовецької громади. Саме завдяки коштам фонду «МХП-Громаді» та Українського ветеранського фонду і вдалося відкрити таку ветклініку», - зауважив Віктор Бичков.

На відкритті були присутні учасники конкурсу «Підтримка мікропідприємництва ветеранів війни та їхніх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині». Вони ознайомилися з досвідом реалізації гранту, а також мали змогу поставити питання Миколі Бондаренку. Керівниця центру методології та стратегії соціального розвитку компанії МХП Ірина Семко урочисто вручила головному очільнику ветклініки нагороду за успішну реалізацією проєкту.

Як зазначає регіональний директор ВП Липовець ПрАТ «Зернопродукт МХП» Володимир Романюк, БФ «МХП-Громаді» спільно із «Зернопродуктом МХП» завжди  підтримуємо громади в яких господарюємо.

«Особливу увагу зараз приділяємо бійцям, ветеранам та родинам загиблих воїнів. Це особливі для нас люди, ми постійно намагаємося зробити все від нас залежне, аби пришвидшити Перемогу та якось помʼякшити ту біль, яку відчувають родини загиблих бійців. У нас є спеціальні програми, як для своїх працівників,так і для жителів громад. Прикладом того ветклініка Миколи Бондаренка. Звісно, ми не повернемо йому сина, але допомога створити власний бізнес, який відволікатиме від поганих думок – це маленька часточка того, що ми можемо зробити для таких родин, як пана Миколи» , - зазначає Володимир Романюк.

Читайте також: «Нам потрібна власна переробка»: директор Міжнародного агрокластеру у Вінниці про ембарго на агропродукцію з України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак



Читайте також