menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Без цієї каші у селі не обходиться жоден захід»: як на Вінниччині пройшов фестиваль Тиманівської каші (ФОТО)

15.10.2021 18:00

Проходив фестиваль на території колишнього палацу графа Шереметєва

На фестивалі «Диво з горнятка – Тиманівська каша» кожний зміг скуштувати Тиманівську кашу, яка є об'єктом нематеріальної культурної спадщини Вінницької області, а також побачити майстер-клас з її приготування, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Тиманівська каша в 2018 році була внесена в обласний реєстр як об'єкт нематеріальної культурної спадщини. Провели велику пошукову роботу, ознайомились з різними документами та всіма деталями: хто варив, як, хто започаткував. Але це складно зрозуміти, бо її історія сягає ще часів козацтва. В Україні є багато сіл, котрі можуть приготувати цю страву, але в Тиманівці вона особлива. Без цієї каші у селі не обходиться жоден захід. Її варять і на сумні події, і на ювілеї та весілля», - розповідає начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради Катерина Третякова.

На майстер-класі показували детально, як готувати страву. Робила це жителька села Тиманівка Оксанка Горохолінська:

«Страву цю готую вже близько 20 років, рецепт передався від матері. Каша започаткована у Тиманівці. Для її приготування потрібна кисла капуста, пшоно, манка, молоко, масло, цибуля та морква. Коли це все додається до котла, воно кипить, наварюється і тоді виходить смачна каша. Вдома звісно готую, рецепт стараюсь не видозмінювати. Але можу не кинути сала, як додатковий гарнір при подачі».

Поділилися своїми враженнями жителька Вінниці Олена: «Фестиваль надзвичайно цікавий. Перше, що вражає, коли приходиш сюди, це сама територія - її просторість, краса, а також чисте повітря. Вже потім ти роздивляєшся локації, дивишся концерт і отримуєш емоційне задоволення. Кашу ніколи не куштувала, було цікаво спробувати і це перевершило мої очікування. Сподіваюсь, що наступного року фестиваль також будуть проводити, аби скуштувати страву знову».

Голова Тульчинської територіальної громади Валерій Весняний привітав усіх зі святом: «Сьогодні поєдналось багато великих свят, і одним з таких є наш фестиваль Тиманівської каші. Навіть погода сприятлива для його проведення. Можна з упевненістю сказати, що це свято згуртувало нашу громаду. Взагалі, вперше ця каша згадувалась у телепередачі ще далекого 1972 року. І вже потім з'явилась у багатьох московських ресторанах».

Довідково:

Перша письмова згадка про Тиманівку відноситься до 8 травня 1606 року. Проте існує ще один документ — грамота київського князя 1459 року, якою він надає земельні наділи на Поділлі боярину Ієремії Шашку. В історія збереглись кілька прізвища власників місцини: Четвертинський, Бахметєв, Толь, Шереметєв.

Нагадаємо, на Вінниччині пройшов фестиваль «Диво з горнятка – Тиманівська каша».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

 

 

Читайте також