menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Без облаштування укриттів не буде ніякого навчання офлайн»: начальник ДСНС на Вінниччині

22.07.2022 19:50

Рятувальники розповіли, хто має відповідати за задовільний стан укриттів

Після ракетного обстрілу у Вінниці, що стався 14 липня, ймовірно, у більшості вінничан виникло питання: де є безпечні та чисті бомбосховища в задовільному стані? І хто повинен відповідати за занедбане укриття? Про це та більше розповів начальник Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Руслан Шевчук на брифінгу. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

За словами полковника служби цивільного захисту Руслана Шевчука, після ракетного влучання у центр Вінниці, протягом 4 хвилин приїхали працівники Головного управління ДСНС України у Вінницькій області та розпочали рятувальні заходи. Загалом, було залучено близько 400 осіб та 45 одиниць відповідної техніки. Проте після подій 14 липня багато вінничан почали скаржитися на необлаштовані укриття.

Як зазначив Руслан Шевчук, що в кожній громаді у Вінницькій області є свій голова, який ще обіймає посаду начальник цивільного захисту. Через це чимало заходів у громаді відноситься до нього.

«Якщо глянути на укриття, велика кількість знаходиться в незадовільному стані. Немає світла, волого, захаращені виходи для евакуації, бруд, сміття та інше. Хочу наголосити, що згідно Кодексу цивільного захисту України до повноважень органів місцевого самоврядування належить організація виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утриманнята реконструкції захисних споруд цивільного захисту», - зачитав з Кодексу цивільного захисту України пункт Руслан Шевчук.

Тобто, органи місцевого самоврядування відповідаю за належний стан укриттів. Також вони мають обладнати захисні спорудження та інших підвальних приміщень для укриття населення. До того ж, органи місцевого самоврядування повинні ще приводити ці приміщення в належний стан для укриття громадян. За словами Руслана Шевчука, ці правила стосуються всіх керівників місцевого самоврядування.

У Вінниці ще в квітні 2022 року провели обстеження всіх 76 захисних споруд. Під час оглядукомісія виявила недоліки та дала рекомендації щодо їх усунення.

«Згідно наказу голови Вінницької ОВА, на цьому тижні було повторно перевірено все на предмет усунення недоліків, які були комісійно проведені в квітні цього року. Я хочу донести ситуацію, яка є зараз: 40% об’єктів частково усунуті, а 60% недоліків на об’єктах взагалі не усунуті», - розповідає Руслан Шевчук.

Також поділився історією, як на наступний день після обстрілів до Вінниці приїхав заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. Він все оглянув, а по карті показали найближчі укриття. Коли прийшли в одне з них, побачили велику кількість сміття, де не було ні світла, лише бруд. Виникає питання, хто має за це відповідати?

«Хочу звернутися до всіх керівників органів місцевого самоврядування всіх рівнів, аби вони активізували серйозніше цю роботу. Адже укриттях людина має почувати себе комфортно», - зауважує начальник.

Окрім цього, на брифінгу обговорили питання, як місцеві та немісцеві мешканці повинні дізнатися, де розташоване найближче укриття, в яке можна перейти під час повітряної тривоги.

«Перелік захисних споруд створюють органи місцевого самоврядування, тобто, у Вінниці цей перелік має визначити Вінницька міська рада. Вони ведуть паперовий облік, надають нам, аби ми могли здійснювати за ними контроль, і організацією облаштування самих споруд здійснюють балансоутримувачі або компанії та власники. Тому що є державна форма власності, комунальна та приватна», - пояснює начальник управління цивільного захисту Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Євген Василевський.

Також у Вінниці існує спеціальна карта з переліком захисних споруд, якою можна скористатися. А під час повітряної тривоги всі укриття мають бути відкритті. Таке доручення дала міська влада для всіх підприємств та балансоутримувачів. Окрім цього, існують сховища підприємств для укриття робочої зміни. Для цього ведеться окремий облік. А до найпростішого фонд переліку укриттів відносяться підвальні приміщення в компетенції житлового комунального господарства, цей облік міська влада веде окремо.

За утримування укриттів житлових будинків відповідальні балансоутримувачі, а міська рада має контролювати це питання. Також ОСББ можуть теж згрупуватися і привести до ладу укриття. До того ж, працівники Головного управління ДСНС України у Вінницькій області пропонували розміщувати перелік укриття на зупинках та в людних місцях, аби кожен знав, куди можна сховатися.

На брифінгу обговорили ще питання про належне створення та облаштування укриттів у навчальних закладах. Їх буде оглядати спеціальна комісія. До неї входитимуть працівників різних сфер: освітяни, поліцейські. рятувальники, будівельники та інші.

«Якщо навчальний заклад не зробить все те, щоб у безпеці знаходились наші діти, тоді не буде ніякого навчального процесу офлайн. Вже провели серйозну нараду під керівництвом Прем’єра міністра України, голови ДСНС, Міністра освіти та науки», - розповідає Руслан Шевчук.

Такожзаступник начальника Головного управління ДСНС із запобігання надзвичайних ситуацій Олег Сторожук додає, що перевірки укриттівнавчальних закладів проводяться декілька місяців. Навчальні заклади інколи і самі звертаються до ДСНС, аби працівники підтвердили про готовність чи не готовність закладу до навчання офлайн. Кожна захисна споруда в навчальних закладах має відповідати мінімальним безпековим питанням і протипожежним заходам, аби вони забезпечили перебування дітей, які там навчаються.

Нагадаємо,у Вінниці вдругепровелиблагодійний шаховий марафон.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також