menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Були в рабстві? Звертайтесь до наших фахівців»: вінничанам розповіли про запобігання торгівлі людьми

24.07.2023 14:40

Брифінг на тему впровадження заходів з протидії торгівлі людьми пройшов сьогодні у Вінниці

Торгівля людьми – це глобальна проблема, яка лишає свої сліди на житті мільйонів людей по всьому світу. Ця злочинна діяльність, яка набуває різних форм та проявів, порушує основні права людини та загрожує її безпеці та гідності. Із початком повномасштабної війни ця проблема актуалізувалася і в Україні, тож у Вінницькій області проводять системну політику з протидії торгівлі людьми, повідомляє I-VIN.INFO.

«Торгівля людьми, на жаль, залишається актуальною проблемою усього світу та України зокрема. Широкомасштабне вторгнення рф на територію України спричинило масове переміщення громадян і, як наслідок, пошук нового місця проживання та роботи. Цей фактор підвищив ризики порушення прав та торгівлі людьми в Україні», - зазначає начальниця відділу сім’ї, гендерної політики та протидії торгівлі людьми департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Любов Никодим.

За останні два місяці у Вінницькій області надійшли дві заяви щодо встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Протягом усього 2023 року таких заяв надійшло три. Двом особам встановили такий статус, щодо однієї все ще проходить процедура розслідування.

«Для порівняння, у 2021 та 2022 роках не було встановлено жодного статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Сучасні виклики у системі протидії торгівлі людьми вимагають мобілізації усіх наявних ресурсів», - каже Любов Никодим.

Другого червня Кабінет міністрів України затвердив державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. Програма включає комплексний підхід до розв’язання проблеми торгівлі людьми по трьом напрямкам:

1) Вдосконалення взаємодії між суб’єктами, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми. До них відносяться департамент соціальної та молодіжної політики ОВА, служба у справах дітей ОВА, центр соціальних служб, органи Національної поліції, обласний центр зайнятості, обласна прокуратура, департаменти гуманітарної політики і охорони здоров’я та реабілітації;

2) Забезпечення комплексного захисту та надання постраждалим особам допомоги у вигляді одноразової грошової виплати, психологічної та медичної підтримки, тимчасового притулку та працевлаштування;

3) Покращення інформаційно-просвітницької роботи з населенням.

«По першому пункту програми проводяться робочі зустрічі з органами місцевого самоврядування в області. Вже у 54 громадах Вінниччині відбулись такі робочі зустрічі. Саме під час цих зустрічей та безпосереднього спілкування до представників громад доходить розуміння, що торгівля людьми – це не щось давно забуте, а доволі актуальна проблема», - розповідає спікерка.

Для посадовців органів місцевого самоврядування Вінницького, Гайсинського, Жмеринського, Тульчинського та Могилів-Подільського районів вже провели тренінги щодо запобігання торгівлі людьми в громадах. Такий самий тренінг планують незабаром провести в Хмільницькому районі.

В частині інформаційно-просвітницької роботи з населенням та з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, що відзначатиметься 30 липня, проведуть інтернет-флешмоб. Флешмоб під назвою «Вінниччина без торгівлі людьми» передбачає поширення через інтернет ресурси інформації, яка включає дорожню карту дій для постраждалої від торгівлі людьми особи.

Під час брифінгу зазначила, що особи, які постраждали від торгівлі людьми можуть звернутися за номером: 0 800 75 0475.

«Були в рабстві? Телефонуйте на обласну лінію довіри з питань протидії торгівлі людьми – наші фахівці вам допоможуть», - закликає начальниця відділу сім’ї, гендерної політики та протидії торгівлі людьми департаменту соціальної та молодіжної політики.

 Читайте також, «Прекрасне українське місто руйнують за те, що там є порти»: реакція світової спільноти на обстріли Одеси.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також