menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Це буде укропандемія»: вінничани зняли серіал про митців-військових та волонтерів

09.02.2023 18:10

Вінничани створили фільм про людей, які наближують перемогу

Війна змінила буденне життя багатьох спортсменів, артистів, художників, музикантів тощо. Хтось пішов на фронт, а хтось волонтерить у тилу. А є ті, що продовжують свою роботу попри обстріли, відключення, обмеження воєнного часу. Про таких культурних діячів громадська організація Мистецьке об'єднання «Плай» створила документальний серіал «Ми з України». Проєкт розповідає історії про життя 22 культурних діячів та діячок сучасності. У стрічці представлені й їхні рефлексії про війну. I-VIN.INFO дізнався більше про серіал у директорки ГО Мистецького об’єднання «Плай» Олександри Венславовської.

Як розказує Олександра Венславовська, ідея створити серіал виникла ще на початку повномасштабного вторгнення. Раніше вони проводили онлайн-фестиваль Інтерсіті Live з організаторами зі всієї України.  

«А тут вирішили, якщо немає можливості повернутися до культурних заходів, фестивалів, бо війна в країні, можна створити щось онлайн, як колись у пандемію. Потім зрозуміли, і онлайн ми не можемо зробити, бо у Харкові йдуть обстріли, наприклад. Організувати студію, аби вийти онлайн теж було б складно. Врешті вирішили, що познімаємо митців, які живуть у різних містах і є на зв’язку. Потім разом це все складемо та змонтуємо», - каже Олександра.

Спочатку це все проводилось як волонтерський проєкт, проте все це трималось на ідеї та власному бажанні. Тоді допоміг з реалізацією зйомок Андрій Зоїн, організатор фестивалю «Respublica» — музично-мистецький фестиваль сучасного вуличного мистецтва, який проводився щорічно у Кам'янці-Подільському.

«Він вже знімав Сашу Буля, Павла Нечитайла, вони є в нашій першій серії. Андрій Зоїн робив також окремі проєкти про цих культурних діячів. А ми знімали свою частину з цими діячами. Так само Жадан знімав себе у Харкові просто на телефон. Згодом ми відзняли першу серію і вирішили продовжити. Якраз знайшли стипендіальну програму та отримали кошти на реалізацію цього проєкту», - каже пані Олександра.

За рахунок стипендіальної програми вони з командою могли їздити Україною та брати інтерв’ю у митців, працювати з різними операторами і зробити постпродакшн проєкту.

«За рахунок цього невеликого фінансування впродовж року ми їздили, коли могли. Звісно, ми проводили й інші заходи. Проте все одно виділяли час для серіалу. Прописали всі можливі інтерв’ю з митцями, яких би ми хотіли відзняти. Ми не зняли напевно і 10% від того, що могли. Насправді, це дуже мало, бо в Україні багато крутих митців», - розповідає Олександра Венславовська.

Наразі вони і надалі шукають фінансування, аби продовжувати свій проєкт. В ідеалі – зробити інтерв’ю як мінімум зі 100 митцями, які продовжують свою роботу попри війну або почали активно волонтерити чи вступили до лав ЗСУ. Для «Плай» такі люди є великим надбанням, адже мають свій погляд на українську ідентичність, культуру, цінності.

«І це важливо почути великій кількості людей. Адже люди мистецтва завжди все пропускають через себе будь-яку подію. Умовно, це такий фільтр, який потім видає дуже важливі меседжі нам всім. Коли в тебе немає часу самостійно аналізувати подію», - зауважує директорка організації.

Здебільшого, команда «Плай» відбирає знайомих митців, з якими вони співпрацювали раніше. А ще є велика мережа митців, яких знають особисто. Окрім цього, беруть до уваги тих культурних діячів, за якими слідкують у соцмережах, або кого хотіли би зняти для серіалу.

«Звісно, в першу чергу ми брали інтерв’ю у ближнього кола, кого знаємо і довіряємо. Зараз, коли хочемо знімати більше людей, розглядаємо і маловідомих митців, а не обов’язково медійних особистостей. Наприклад, «Космос табір» – така сама організація, як і ми. Вони тримають великий пласт культури. Для них легко пошити 2000 плитоносок, а вони звичайні організатори, культурні менеджери», - зауважує Олександра.

Торік влітку команда знімала інтерв’ю з Олегом Скрипкою. Тоді вони знали, що він буде виступати у Вінниці і просто написали йому повідомлення в Інстаграм про їх проєкт.

«Відповів: «Так, давайте після концерту запишемо». А вийшло так, що це було 14 липня, коли у Вінниці був ракетний обстріл. І наша команда записала це відео з ним одразу після вибухів. Тоді Олег Скрипка запізнився на 10 хвилин і це їм врятувало життя. Після російського обстрілу про концерт і мови не йшло, проте інтерв’ю Олег Скрипка з нами записав. І це дуже цінний матеріал», - розповідає Олександра.

Також в процесі зйомок з’являються інші цікаві люди, з якими команда записує відео. Наприклад, так було з Мариною Лосєвою. Олександра Венславовська називає її «неймовірною жінкою», яка представляє всю фешн-спільноту України на міжнародному рівні.

«Вона, дійсно, на високому рівні популяризує Україну. Її школа готує дизайнерів. Вони створюють стиль, базуючись на традиціях. У серіалі вона сказала: «Коли ти береш прикрасу, створену сучасними авторами, і береш прикрасу, яка теж сучасна, але кожна деталь має свій сакральний сенс, ти ніби підключаєшся до культурного кола і тебе аж таранить». Це якраз про цінності. Українські цінності», - зауважує організаторка проєкту «Ми з України».

Додає, що серіал транслює ідеї про важливість українського. А їх можуть правильно донести люди, які глибоко розуміють у чому ця цінність.

«Тут не стоїть питання політики чи чогось матеріального. Пріоритетом є викристалізована цінність цілої нації. Культурні діячі як месники, як проповідники, доносять до людей весь сенс. Нам важливо, щоб до суспільства дійшло, українці – це афігенно. От саме це слово», - каже Олександра.

Основна мета – документувати митців. Для команди «Плай» відзняті кадри у березні, квітні, залишаються в історії. Цей серіал вони сприймають як задокументований у часі і просторі момент.

«В цьому і суть кінодокументалістики. Чому ми взагалі зараз документуємо все, що відбувається всюди? Була епоха Розстріляного Відродження. І зараз ми по маленьких фактах відтворюємо, що було тоді насправді. Якщо розглядати цей проєкт з потенціалом на 50 років вперед – це важливе документування життя культурної спільноти, інтелігенції під час війни 2022-2023 років. Нам важливо передати рефлексії митців, поділитися цим зі світом, щоб заразити як пандемією. Це буде укропандемія», - жартує Олександра.

Також для команди «Плай» важливо розказати про досвід волонтерів, який може надихнути когось на дії. Під час зйомок команда не могла їздити на передову до митців, що воюють. Для цього потрібні різні дозволи, документи, супровід та чимало інших речей. Тому це основні труднощі, з якими стикалися.

«Ми мало зняли митців-військових, їх багато воює на передовій. А для мене вони як діаманти, як рідкісна порода. Якщо ти її знищиш, її не буде. Так само як другого Жадана не буде, Положинського не буде. Це унікальні особистості, і треба привертати увагу до цінності людини в Україні. Так, з війною виросла ця цінність, але, з іншого боку, війна стирає всі ці межі. А хотілось би показати це все, що ось той митець зараз в окопі, а він має збирати величезні зали. А теперішня його діяльність це не пряма його функція, але він змушений цим займатися. І його вибір – воювати – спричинений певними умовами», - розповідає Олександра.

Також для проєкту потрібна фінансова підтримка, проте команда шукає всі можливі програми для продовження реалізації задуманого. Наразі перша серія стартувала на платформі МЕGOGO. Щочетверга виходитиме реліз кожної серії. До 24 лютого буде в доступі по одній серії на тиждень.

«А з 24 лютого цей серіал запускається на всеукраїнську трансляцію на «UA: Перший». Тобто, у кожному регіоні на цьому каналі люди зможуть переглянути цей проєкт. Звичайно, це буде на нашій YouTube-сторінці. Також ведемо перемовини щодо можливості транслювати серіал на закордонну аудиторію. Ми розробили субтитри до кожної серії, хочемо показати серіал європейській аудиторії», - зазначає Олександра Венславовська.

Читайте також, «Українці – сильна нація»: тренер вінницької спорт школи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано Олександрою Венславовською.

 

Читайте також