menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Це може врятувати комусь життя»: на вінницькому підприємстві організували навчання з домедичної допомоги

16.02.2023 13:45

Як у «Промавтоматиці Вінниця» провели тренінг з надання домедичної допомоги®

У теперішній час для людей стали важливі багато різних знань: від вміння правильно вибирати продукти до вміння врятувати життя. Так, на підприємстві ТОВ «Промавтоматика Вінниця» працівники самостійно організували навчання з надання домедичної допомоги. Протягом 5 годин вони вчилися робити серцево-легеневу реанімацію, розпізнавати інсульт, користуватися турнікетом тощо. I-VIN.INFO розпитав організаторку та ініціаторку цього тренінгу, менеджеркою дистрибуційного відділу підприємства Євгенію Тодоровську про деталі навчання.

Як вона розповіла, все почалось з бажання пройти відповідне навчання. Деякі працівники підприємства теж виявили бажання опанувати такі знання. Адже не могли потрапити на інші тренінги через незручний для них час проведення. Тому Євгенія написала у робочий чат «Теревеньки», що навчання відбудеться в офісі.

«Людина, яка проводила тренінг, моя сусідка Оксана Рубан. Вона працює медиком, парамедиком. Також є кваліфікованим інструктором Міністерства охорони здоров’я з проведення інструктажів для військових та цивільних. Побачила її пост у Фейсбуці, що вона може провести тренінг. І запропонувала зробити це у нас», - каже Євгенія Тодоровська.

Додає, Оксана Рубан ще збирає кошти на закупівлю аптечок для військових. Сама все пакує та відправляє. Серед працівників відгукнулося 13 людей. Аби нікого не відволікати від роботи, команда «Промавтоматики» зібралася на навчання у суботу, вихідний. Як каже Євгенія, саме навчання проходило близько 5 годин.

«Це вийшов масштабний тренінг, де ми отримали багато знань. Зокрема, розповідали про протокол MARCH. Тобто, 5 пунктів дій, за якими працюють при виникненні надзвичайної ситуації. Неважливо, чи це на фронті, чи аварія у місті. Якщо ви є учасником чи свідком, можна діяти по 5-ти пунктах, щоб врятувати людину», - каже Євгенія.

Алгоритм MARCH розшифровується як:

M (Massive bleeding) – Масивна кровотеча.

A (Airway Management) - Управління дихальними шляхами.

R (Respiration) - Дихання.

C (Circulation) - Циркуляція.

H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) - Травма голови / Гіпотермія / Гіповолемія.

Як розповідає учасниця тренінгу, при масивній кровотечі, важливо швидко та правильно її зупинити, тому що людина за 2 хвилини може повністю стекти кров’ю. Особливо, якщо перебита артерія, у вас є 30 секунд, щоб накласти турнікет.

«Ми навчилися користуватися турнікетом, визначити оригінальний та як правильно його скласти. І неважливо, чи зараз йде війна, чи ні, турнікет має бути у кожної людини. Ви не знаєте, що і коли може статися, але можете за допомогою турнікету врятувати чиєсь життя. Говорять, у військових є правило носити турнікет лише для себе. Звісно, бувають критичні ситуації, при яких військовий рятує життя побратиму своїм турнікетом. Проте у кожного має бути свій, його особистий. Нам розповідали, військовий може носити по 3 штуки, і всі лише для себе», - ділиться менеджерка.

Також на тренінгу розказували, як правильно скласти турнікет, аби було простіше ним користуватись. До того ж наголосили, що існує три види турнікетів: чорний, оранжевий, синій. Всі вони однакові.

«Колір лише означає, що чорний – для військового, бо його не помітно. Синій використовують тренери, аби показувати людям, куди його накладають. Оранжевий використовують ті, хто йде в гори або в похід. Коли людина заблукала, отримала травму, з оранжевим світловідбиваючим турнікетом її помітно у темноті. А рятувальникам буде простіше їх побачити», - ділиться Євгенія Тодоровська.

Додає, турнікет на шию не накладається. Використовують що-небудь, аби зупинити кров. На навчанні розповідали випадки з реального життя військових. Наприклад, чоловіка врятувала шапка, яку йому засунули в рану, аби зупинити кров. Як зазначає учасниця тренінгу, ще вони навчились робити серцеву-легеневу реанімацію. Каже, насправді це дуже складно, і треба свідомо розуміти, якщо ти знаєш, що не впораєшся, краще за це не братися.

«Ти маєш робити серцево-легеневу реанімацію до приїзду реаніматолога. Спочатку треба телефонувати на «швидку» і сказати, що ти розпочинаєш серцеву-легеневу реанімацію. Навіть спеціальна бригада лікарів їде на цей випадок. Ви повинні качати легені людини, аби була циркуляція крові. Це дає можливість не вмерти раніше», - із захватом розказує Євгенія.

Окремим відкриттям для учасниці тренінгу була інформація про пневмоторакс. Зізнається, вона чула про це, але не вивчала цю тему детально. Пневмоторакс — скупчення газу (найчастіше, повітря) у плевральній порожнині з одночасним підвищенням тиску в ній, внаслідок чого відбувається поступовий колапс легені. Він є ускладненням деяких хвороб чи травм грудної клітки, іноді може бути самостійним захворюванням.

«Простими словами, пневмоторакс – це коли в людини дірка в легенях. І вона помирає не через те, що легені не дихають, а через те, що тиск в середині нуль, а є атмосферний тиск. Коли повітря потрапляє у цю дірку, легеня не може розкритися, повітря тисне на неї, легеня на серце і людина просто вмирає від того, що ця легеня здавила серце», - каже Євгенія Тодоровська.

У такому випадку, каже вона, треба «заклеїти», «залатати» дірку з одного та іншого боку, або хоча б з одного боку. Можна використати рукавичку, скотчем скористуватися, тримати рукою, що-небудь.

«Людина може із заклеєним пневмотораксом більше доби ходити, звісно це вже в критичних випадках, але вже краще так, ніж вона помре. Плануємо і далі такі тренінги проводити. Цей великий об’єм інформації варто повторювати, особливо на практиці. Потрібно розуміти, що це може врятувати комусь життя, тому такі знання повинні бути у всіх незалежно від віку. Бо ти можеш навіть на відпочинок піти в гори, і потрапити у ситуацію, коли ці знання врятують життя», - зауважує Євгенія.

Для неї ця тема цікава, адже в дитинстві мріяла стати лікаркою. Наголошує, знання як врятувати життя - важливі для всіх.

«Ми ще проходили, як розпізнати перші прояви інсульту, як допомогти людині з епілепсією. Виявляється в США на 80% зменшилась смертність від інсульту. Дітей від 6 років почали навчати у школі, що робити в таких випадках, як розпізнати інсульт. Чим раніше будемо знати всю цю інформацію, куди дзвонити, як правильно пояснювати, що сталось, тим менше буде смертельних випадків. Це важливо знати всім, тим більше під час війни», - каже менеджера.

Нагадаємо,«Кожен має допомагати тим, в чому він сильний»: на вінницькому підприємстві активно волонтерять.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Євгенією Тодоровською


Читайте також