menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Це єдина нова система підігріву»: вінницькій лікарні передали сучасне обладнання для породіль (ФОТО)

06.09.2022 21:15

Вінницький перинатальний центр отримав сучасне обладнання від благодійного фонду

Обласний перинатальний центр Вінницької обласної клінічної лікарні імені М.І.Пирогова отримав сучасне обладнання та необхідні апарати. У рамках співпраці амбасадорки Фонду Родини Богдана Гаврилишина Світлани Пустовіт та директорки Благодійного фонду «280 днів» Алесі Азарової вдалось не тільки закупити, але й доставити обладнання, які відповідають усім медичним стандартам. I-VIN.INFO дізнався, що саме отримав перинатальний центр та як саме використовується допомога.

У обласному перинатальному центрі щодня поповнення. Проте цього разу для лікарів та пацієнтів було поповнення у вигляді необхідних апаратів та інвентарів. Один з таких – пристрій для обігріву пацієнтів моделі Bair Hugger 775 з додатковими аксесуарами. Його вдалось закупити завдяки співпраці Фонду родини Богдана Гаврилишина з Благодійним фондом «280 днів» та за допомоги першої заступниці начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталі Заболотної.

Окрім цього, лікарня отримала лампи для фототерапії. Цей метод лікування допомагає при патологіях. Також заклад отримав додаткові аксесуари до ламп, і фітнес-м’ячі для породіль. За словами керівниці Вінницького обласного перинатального центру Інни Кукурузи, пологовий розміщений в приміщенні, якому 103 роки. Медичний заклад увійшов до програми «Великого будівництва», тому всі лікарі чекають на оновлення.

Також в рамках допомоги медичний заклад отримав прилади та речі, які полегшують роботу лікарів у трьох основних напрямках.

«Перший напрямок – це наші поспішайки, народжені раніше унормованого терміну малюки. У нас перебувають пацієнти з патологіями, дітки з вродженими вадами та інше. Вони зі всієї області знаходяться саме в нас. Тому деякі народжуються з патологією жовтяниця. Такі випадки треба лікувати за сучасними стандартами. А один з методів – фототерапія», - розповідає Інна Кукуруза.

Для цієї потреби центр отримав спеціальний апарат. Як ділиться керівниця, вони між колегами говорять, що такі дітки «засмагають» у спеціальному апараті, а їхні мамусі біля них їх опікають. Такий метод набагато краще, ніж лікувати у немовлят жовтяницю за допомогою внутрішньовенних ін'єкцій чи інших агресивних дій. До того ж, фототерапію називають сучасним методом лікування, і використовують в усьому світу.

«Мені приємно, що завдяки допомозі, якої надав благодійний фонд, ми можемо використовувати ці стандарти. І маленькі українці будуть їх отримувати. І це супер! А другий напрямок – це породілі, яким ми виконуємо кесарів розтин. У нашому закладі ми маємо 30 % таких пологів. Наприклад, якщо маємо 1000 пологів, то з них 300 породіллям робиться кесарів розтин. Це найбільший відсоток в області. І такі випадки найскладніші. Бо вони бувають з ускладненнями, кровотечами», - розповідає керівниця обласного перинатального центру.

В таких ситуаціях основна задача анестезіолога, щоб пацієнт завжди був теплий на операційному столі. Якщо стане холодним, то на фоні кровотечі буде незгортання крові. Це доволі критично, тому що пацієнт може померти. Щоб цього не сталось, тіло завжди має бути теплим.

«Аби надавати допомогу, ми маємо дотримуватися та виконувати певні стандарти Національної служби здоров’я України. До цих стандартів входить і обігрів пацієнтів. І ці стандарти наш перинатальний центр виконує. Ми надалі будемо використовувати цей апарат», - каже пані Інна.

За допомогою пристрою для обігріву пацієнтів моделі Bair Hugger 775 комфортно пацієнту та хірургам. А ще можна зберегти життя. Як розповідає Інна Кукуруза, такий апарат набагато краще, ніж електричні матраци, на якому пацієнт лежить в калюжі крові( бо можуть трапитися акушерські кровотечі, які є дуже критичними). Тепер можна не боятися, що вдарить електричний струм, адже новий пристрій працює за сучасними технологіями, які обдувають та не завдають ризику ні для пацієнтів, ні для хірургів.

Як розповідає керівниця центру, під час операції хірурги можуть підігріти тіло пацієнта повністю або тільки його ноги. Також є спеціальні покривала, якими можна закрити пацієнта, проте відкрити поле, де оперують.

«А третій напрямок – це наші породіллі з патологіями. Епідуральну анестезію не завжди можна зробити, є маленький відсоток пацієнтів, які мають протипоказання до неї. А є ще пацієнти, які не хочуть цього знеболюючого. Такі жінки готують себе до пологів за методиками, щоб зменшити пологовий біль. І один з сучасних методів – це зручний вибір позиції під час пологів», - каже пані Інна.

Також вона додає, що цього можна досягнути за допомогою використання фітнес-м'ячиків. На них можна сідати, кататися, масажувати, скакати. Тепер такі м’ячі є у всіх пологових залах обласного перинатального центру.

«Вони називаються «арахіс». В одній науковій статті йдеться, що він кращий, ніж круглий», - каже Інна Кукуруза.

На м’ячі пацієнт може сидіти, і це буде дійсно комфортно. Як ділиться керівниця центру, у багатьох жінок зараз пішла стратегія, аби не використовувати під час пологів ніяких препаратів. Багато з них хочуть народити дитину самостійно і без знеболюючих. Тому ось такі м’ячі для вагітних – якраз те, що потрібно.

  Нагадаємо, у Вінниці пройде квест до Дня міста.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Дмитро Боковський

Читайте також