menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Часу немає», — азовці у Вінниці розповіли про єдиний варіант визволення людей з «Азовсталі» (ФОТО)

10.05.2022 18:10

Поранені бійці АЗОВу у Вінниці закликали підписати петицію щодо термінової евакуації своїх побратимів із заблокованого заводу в Маріуполі

Термінового підписання петиції до ООН із закликом застосувати процедуру еxtraction для українських військових та цивільних, які заблоковані на «Азовсталі» в Маріуполі, вимагають бійці полку АЗОВ. Про це вони заявили у Вінниці під час спеціальної прес-конференції 10 травня, повідомляє І-VIN.INFO.

Зустріч з ветеранами, які зазнали поранень і були евакуйовані у вінницький шпиталь (коли це ще було можливо), відбулася в форматі конференції у креативному просторі «Артинов». Восьмеро військових віком від 19 років з різними пораненнями, в тому числі і ампутованими ногами, зізнаються, що така публічна зустріч морально дається нелегко, адже понад усе вони хотіли б зараз перебувати не тут, а поряд з побратимами, у Маріуполі. Але її вирішили провести, аби закликати світ врятувати їхніх побратимів, заблокованих на «Азовсталі» в Маріуполі.

Продукти роздали цивільним

«Військова деблокада «Азовсталі» наразі неможлива, врятувати людей, серед яких понад 500 поранених військових, можливо лише політичним шляхом, - говорить боєць з позивним «Сонце». - Ситуація дуже складна, я спілкувався з побратимами останній раз у п’ятницю, і тоді в них уже тиждень не було продуктів харчування і води, вони заварюють чай на технічній воді».

Така ситуація з продовольством трапилася, головним чином, через те, що військові весь час допомагали з харчуванням цивільним — людям, які ховалися в підвалах з дітьми і не мали чого їсти. Запаси армійців закінчилися, а підвезення продуктів, як і нового озброєння, вже неможливе. Тим часом, у підвалах заводу перебувають сотні поранених, у яких відсутні медпрепарати, а також багато тіл загиблих, яких слід вивезти, аби поховати з честю.

«Часу немає, він закінчився ще кілька тижнів тому. Ще в момент нашого перебування в Маріуполі (перша половина березня, — авт) це було пекло на землі. Зараз вони просто за межами людських можливостей воюють», — говорить «Сонце».

Порятунку очікують з Туреччини

Азовці пояснюють: врятувати захисників, які опинилися в нелюдських умовах, можна, заручившись підтримкою Туреччини. «Сонце» розповідає про процедуру еxtraction простими словами:

«Турецький військовий корабель прибуває в порт Маріуполя, турецькі військові заходять на «Азовсталь», наші хлопці складають зброю і в супроводі турецької групи переправляються на корабель. А вони вже, в свою чергу, переправляють їх на територію Туреччини. Це єдиний можливий спосіб вирішення проблеми», - говорить боєць. Він також наголосив, що з ними пліч-о-пліч перебувають не лише побратими по полку, а і прикордонники, нацгвардійці, морські піхотинці, поліцейські. А ніхто не висловлював наміру здатися — всі готові воювати і стояти до кінця.

Потрібно, щоб світ почув

Шанси, що турецька сторона погодиться, є, переконані азовці. Але потрібне поширення інформації усіма можливими способами, щоб весь світ про це почув.

«Якщо ми всі постараємося, не тільки ми, а і ви, вся Україна підніметься, всі будуть підписуватися, то 90 відсотків, що все це вдасться і ми обов'язково це зробимо», - переконаний боєць з позивним «Скорпіон». За національністю він грузин, втім, ще з 2014 року воював на Донбасі і вже отримав українське громадянство.

«Зараз я пишаюся, що я громадянин України і боєць полку АЗОВ. Я багато знаю про «рускій мір», який «захищає від нацистів» і таке інше. І я чудово бачив, що вони творили на моїй Батьківщині — у Грузії. Зараз ми всі до одного готові вмирати, щоб рятувати наших побратимів», - прокоментував «Скорпіон».

До речі, наприкінці зустрічі із залу вийшла дівчинка, яка подарувала йому малюнок з долоньками, розфарбованими у синій та жовтий кольори, з написом «Для бійців АЗОВ від Марії. Ми переможемо!»

Петиція набрала більше мільйона підписів

Наразі петиція, яка закликає негайно евакуювати з Маріуполя всіх цивільних та військовослужбовців України, а також поранених та тіла загиблих, набрала понад 1 млн підписів (1 130 585 станом на 18:00 10 березня). За мету стоїть позначка у півтора мільйони.

Підписанти звернення закликають генсека ООН Антоніу Гуттеріша поновити засідання одинадцятої надзвичайної спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації у Маріуполі. На сесії ж — ухвалити резолюцію, яка зобов'яже Російську Федерацію забезпечити евакуацію усіх людей із Азовсталі на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третіх безпечних країн.

«Закликаємо усіх світових лідерів вжити всіх необхідних заходів для забезпечення та виконання резолюції, а також виступити гарантами безпеки, - йдеться в петиції. - Наразі час йде на лічені години, окупанти частково прорвались на територію заводу «Азовсталь». Кожна хвилина зволікання може вартувати величезних втрат з боку всіх, хто знайшов укриття на території заводу».

Підписати петицію можна за посиланням. Для цього достатньо мати електронну скриньку, на яку прийде посилання для підтвердження вашого підпису.

Напередодні виходу цього матеріалу пресслужба полку АЗОВ опублікувала допис:

«Увесь цивілізований світ має бачити умови, в яких перебувають поранені, скалічені захисники Маріуполя і діяти!

В повній антисанітарії, з відкритими ранами, перев'язаними не стерильними залишками бинтів, без необхідних медикаментів і навіть харчування.

Ми закликаємо ООН та Червоний Хрест показати свою гуманність та підтвердити основні засади, на яких вас створено, врятувавши поранених людей, що вже не є комбатантами.

Військовослужбовці, яких ви бачите на фото і ще сотні на заводі «Азовсталь» з тяжкими пораненнями ціною власного здоров'я захищали Україну та увесь цивілізований світ. Невже тепер Україна і світова спільнота не здатні захистити та подбати про них?

Ми вимагаємо негайної евакуації поранених військовослужбовців до контрольованих Україною територій, де їм нададуть допомогу та забезпечать належний догляд».

А також розмістила відповідні фото:

Підписуйте петицію за посиланням. Врятуймо наших захисників!

Нагадаємо, у Вінниці зустрілись кіборг та розвідниця, які є ветеранами двох війн.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Ірина Басенко

Читайте також