menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Через обстріли люди у стані стресу»: голова прикордонної громади Сумщини

В Річківській громаді облаштували «контейнерні укриття» для школярів

Партнерська публікація

Чимало прикордонних громад в Україні страждають від постійних обстрілів з боку російських окупантів. Та попри це люди продовжують жити. Така ситуація склалася у Річківській громаді Сумської області, до складу якої входить 17 населених пунктів. Чимало викликів долають у Річківській громаді: через «приліт» у школі вибило вікна, не вистачає коштів на облаштування укриття біля сільської ради тощо. Як «виживає» громада в таких умовах, які проєкти все ж вдається реалізувати, I-VIN.INFO розпитав у голови Річківської територіальної громади Миколи Солодовника.

«Насправді, картина не дуже весела. Через постійні обстріли люди знаходяться у стані стресу. У Телеграм-каналі від начальника оборонного штабу Сумського району завжди інформують про наслідки прильотів. Зараз багато обстрілів йде КАБами – керованими авіаційними бомбами. З прикордонними громадами ніхто із закордонних інвесторів та партнерів не співпрацює. Лише Благодійний фонд «МХП-Громаді» та місцеві аграрії готові допомагати», - починає свою розповідь пан Микола.

Додає, що основна проблема ще в тому, що держава не виділяє кошти на відновлення. У Річківській громаді є зруйновані школи, які досі стоять без ремонту. Приміром, в одній зі шкіл через «приліт» вилетіло 191 вікно. Така сама ситуація була в сільській раді, коли через обстріли російських окупантів були зруйновані вікна в будівлі.

«У Будинку культури теж повилітали всі вікна, впала підвісна стеля, був зруйнований дах. Школа, сільська рада і Будинок культури знаходяться в центрі села Річки. І туди якраз були «прильоти» у лютому 2023 року. У сільській раді та Будинку культури своїми силами одразу після обстрілу залатали все фанерою. Завдяки фонду «МХП-Громаді» відновили вікна у сільській раді. Допомогли в цьому ще й наші сільгоспвиробники. Плюс з бюджету виділили кошти», - каже Микола Солодовник.

Наразі у громаді школи функціонують в змішаному режимі, і онлайн, і офлайн. З однієї зі шкіл, у селі Вири, в якій були вибиті вікна, перемістили дітей початкових класів до приміщення дитячого садочку. А старших возять до школи в іншому селі, адже у Річківській громаді є свій шкільний автобус, який підвозить дітей до навчальних закладів. А ще керівництву громади вдалося придбати найпростіше укриття.

Він складається з трьох контейнерів, що якісно обшитті утеплювачем, та є безпечними. Цю систему закопують прямісінько у землю. І одразу після встановлення можна його використовувати.

«Укриття розраховане на 120 учнів. Будівельники це все облаштували. Ми провели світло, інтернет, встановили біотуалет. Дуже гарне укриття, є два входи. Діти постійно там, оскільки школа ще без вікон і утеплення там немає. Діти там навчаються по 3 класи, аби один одному не заважати. Спочатку одні класи проводять уроки онлайн, а потім міняються і навчаються, навпаки, офлайн», - розповідає очільник громади.

Проте у громаді все одно залишаються проблеми з укриттями і з системою оповіщення. Її придбали для громади, але ця система не дуже ефективна, адже від Річківської громади надто близько – 14 кілометрів – до кордону з росією.

«На щастя, до нас диверсійно-розвідувальні групи не заходять. Був випадок, що в січні у Сумській області ворожа ДРГ розстріляла 54-річного чоловіка та його 68-річну сестру. Вони були уродженцями нашого села Річки. Цей чоловік працював у Києві і в той день приїхав до сестри, аби її забрати з прикордонної території», - каже очільник громади.

Також розповідає, що у сільській раді немає підвального приміщення. І коли починаються обстріли, всі працівники збігаються на перший поверх. Звісно, є вимоги до сільських рад – наявність укриття. Проте зараз коштів у громаді на це немає, адже вони за понад два мільйони гривень придбали укриття для дітей у школі.

«Бюджет в громаді невеликий. Ми його поповнюємо за рахунок аграрних підприємств, державних земель, паїв, ПДФО. А цього року два наших підприємства перереєструвалися у Києві. Тобто, ще мінус з нашого бюджету», - пояснює Микола Солодовник.

Голови громад на змаганнях у м. Берегове Закарпатської області

Попри обстріли, люди не готові евакуюватися далеко від рідного дому. Їх тримає власне господарство, городина. Хоч Річківська громада була в оточенні, але в окупацію до росіян не потрапила. Микола Солодовник розповідає, що на Сумщині окупанти розстрілювали людей, проте в їхній громаді таких жахливих випадків не фіксували.

Завдяки соціально-відповідальному бізнесу, який орендує землі, відновлення у громаді проводиться.

«Коли був головою сільської ради, дуже багато ідей реалізували для села з компанією МХП. Для лікарні Благодійний фонд «МХП-Громаді» закупив підйомник для маломобільних груп населення. Також давали кошти на покрівлю школи, передали бус для сільської ради, аби закрити наші транспортні потреби. Пізніше надали ще й трактор для комунальних підприємств. На початку повномасштабної війни було важко з продуктами. Тоді «МХП-Громаді» організували нам підвезення курятини практично в кожний двір», - каже Микола.

Разом з БФ «МХП-Громаді» обговорювали можливість встановити вікна у школі. Тому скоро у навчальному закладі мають бути вікна б/в із Польщі. У громаді бояться повторних обстрілів, тому закуповують не нові вікна, щоб і багато коштів не витрачати, і потребу закрити. А польські вікна і якісні, і недорогі.

У прикордонних громад, звісно, є напрацьовані алгоритми дій на такий випадок. Але програми відбудови не діють тут повноцінно, адже існує великий ризик повторних обстрілів та руйнацій. Тому відновлення відбувається силами громад, з використанням коштів резервного фонду громад та області, а також завдяки допомозі громадських організацій і благодійних фондів.

Голова Державного агенства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм під час Recovery Media Conference зауважив, що громадам слід подавати заявки до їхнього агентства щодо відновлення приміщень та інфраструктури. Заявки будуть розглядатись та допомога надаватиметься.

Фото: facebook.com/recovery.window.ua

Поспілкуватися з Миколою Солодовником вдалось під час ІХ Європейського конгресу місцевого самоврядування у Польщі. Протягом двох днів конгресу представники різних країн мали змогу виступити, познайомитись з іншими учасниками, обмінятись контактами та домовитись про співпрацю.

Нагадаємо, цифрові карти врожайності та система точного висіву: як працює підприємство «Захід-Агро Мхп» (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info та надані Миколою Солодовником


Читайте також