menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Черги в аптеки, російська пропаганда та меми: чому електронні рецепти на ліки викликали такий ажіотаж

03.04.2023 19:40

Правда та міфи про електронні рецепти на ліки в Україні

Останніми днями в інтернеті та поза його межами піднялась велика інформаційна хвиля, щодо введення в дію електронних рецептів на ліки з 1 квітня. В останній день березня люди буквально атакували аптеки, щоб запастись ліками, ніби у передчутті кінця світу, російська пропаганда роздувала наративи про ускладнення життя українцям, а меми про «Німесил» заполонили мережу. I-VIN.INFO розповідає про ситуацію із введенням електронних рецептів на ліки та пояснює, чому це ніяк не загрожує звичайним громадянам України.

Штурм аптек

31 березня BBC News Ukraine в своєму Телеграм-каналі провело опитування, щодо ставлення українців до нововведення. Більшість опитуваних, а саме 52%, проголосували проти змін у продажі ліків, 29% назвали введення е-рецептів нормальною європейською практикою, а 19% опитуваних на той момент зазначили, що ще не розібрались у ситуації.

В останні дні перед введенням в дію електронних рецептів багато людей почали масово скуповувати ліки в аптеках. Біля них створилися великі черги, а деякі медикаменти практично зникли з прилавків. Люди пояснювали це тим, що начебто із введенням електронних рецептів ліки буде майже неможливо придбати.

Насправді, МОЗ не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Електронні рецепти потрібні лише на рецептурні ліки, які і до того відпускались виключно за рецептами. Більше того, усі рецептурні ліки все ще можна придбати як за е-рецептом, так і за звичайним паперовим. По суті, з 1 квітня можливості для придбання ліків тільки розширилися, але аж ніяк не зменшилися.

Російська пропаганда

Росіяни були б не росіянами, якби не підхопили громадське занепокоєння серед українців та використали його у своїй пропаганді. Російські ЗМІ та проросійські «українські» Телеграм-канали одразу ж почали писати про ускладнення життя українцям, довжелезні черги в аптеки, паніку та відсутність ліків.

Найдраматичнішим був колишній депутат Верховної Ради, зрадник України Ілля Кива, який назвав введення у дію е-рецептів «другим етапом геноциду населення України».

«На Україні розпочався другий етап геноциду місцевого населення. Черга дійшла до людей похилого віку. (переклад)», - пише у своєму Телеграм-каналі екс-депутат.

Деякі міфи про електронні рецепти

Міф: За відсутності світла буде неможливо отримати рецепт на ліки

Правда: За відсутності світла лікар випише вам паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.

Міф: ВПО не зможуть отримати ліки, оскільки втратили доступ до своїх сімейних лікарів

Правда: Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

Міф: Це незручно для пацієнтів, які мають хронічні захворювання

Правда: з впровадженням е-рецепта не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити, зокрема, і дистанційно. Призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні. Це ще одна перевага електронного рецепта над паперовим.

Меми

Будь який масштабний інформаційний привід в Україні вже не обходиться без чергової хвилі мемів. В умовах ажіотажу на лікарські засоби головним героєм мемів останніх днів став «Німесил».

А ці слова вже змушують замислитись.

А можливо ажіотаж навколо е-рецептів був відволікаючим від скандалу із Києво-Печерською лаврою маневром?

Висновки

Бурхлива реакція українського суспільства на введення електронних рецептів скоріш за все стала наслідком недосконалої інформаційної кампанії навколо нововведення, а також впливу пропаганди сусідів з-за болот. Застосування електронних рецептів на ліки є нормальною європейською практикою, яка сама по собі ніяк не ускладнює життя громадян та до якої усі ми поступово звикнемо, то ж слідкуйте за своїм здоров’ям, звертайтесь до лікаря у разі необхідності та не займайтесь самолікуванням.

Читайте також, мерседес відправили на штрафмайданчик: меми про арешт митрополита Павла.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua, tsn.ua, molbuk.ua та гумористичні Телеграм-канали

Читайте також