menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ці локації доступні для всіх» – координатор з Вінниччини про «Активні парки»

02.01.2022 18:05

Координатори «Активних парків» з сільської, селищної та міської громад Вінниччини поділилися думками про проєкт

Впродовж 2021 року у Вінницькій області реалізовували загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України» в рамках програми Президента України «Здорова Україна». Кореспондентка I-VIN.INFO поспілкувалась з координаторами цих локацій та дізналась, як вплинула робота «Активних парків» на їхні громади.

На думку координатора «Активного парку» села Савинці Тростянецької територіальної громади Василя Марущака, цей проєкт позитивно вплинув на молодь. В громаді й раніше були майданчики, а нещодавно відкрився спорткомплекс. Проте «Активний парк» відрізнявся від всіх інших локацій своїми QR-кодами. Тим більш кожен міг сканувати його та отримати доступ до різних видів тренувань будь-якої складності.

«Однозначно, що люди задоволені «Активним парком», бо після роботи є місце, де провести своє дозвілля, поспілкуватися, активно провести час. Особливо труднощів не виникало. Можливо, в когось не було завантаженої програми чи не розуміли, що до цього працює. Проте звертались, а я все пояснював», - зазначив координатор.

Для села Савинців був корисним інвентар, який видавався координаторам для загального користування. Як зазначив, Василь Марущак, м’ячі в громаді були й раніше, а деякого спорядження дійсно не вистачало.

«Люди були такі задоволені, що це був не простий інвентар, а неординарний і цікавий. В нас, якщо чесно і не було такого. Вони з задоволенням використовували ці речі», - додає Василь Марущак.

Всю інформацію про проведення заходів, як виконувати ті чи інші вправи координатор висвітлював на сторінці «Активного парку» у Фейсбуці. Протягом всього терміну роботи локації активно вівся інформаційний супровід. Наприкінці осені за сторінкою спостерігали близько 550 осіб. За допомогою соціальних мереж місцеві могли знати, коли та які заходи проводились та проводитимуться у селі на «Активних парках».

Усі події організовували за планом. На десять тижнів запланували свої певні завдання для координаторів. Проте, як запевнив Василь Марущак, через те, що робота розпочалась пізніше, йому вдалось провести сім заходів. На першому були тренування для дитячих садочків. Цікаво, що до заходів могли долучитися всі, проте основна увага приділялась саме вказаній групі населення. На другий тиждень працювали над 1-4 класами. Далі на третьому тижні тренування і заходи розраховані для 5-9 класів, а четвертий 10-11 класи. На п’ятому тижні працювали з молоддю. Після нього з людьми обмеженими можливостями. Потім займалися з людьми похилого віку, а в кінці провели загальний захід для всіх.

Найчастіше приходила молодь, проте були люди і під 70 років. Як розповідає координатор, локація активно задіювалась, адже її розмістили поряд з школою і спорткомплексом. Також додає, що робота йому сподобалось, бо відчуває, спорт – це його.

«Це моя спеціалізація, і тут не було нічого важкого, бо це моє. Кожен вид спорту, заняття на турніках та інше я на пам'ять знаю. Раніше був вчителем фізкультури, тому бути координатором мені сподобалось. Звісно, спочатку якось незвично постійно висвітлювати роботу на новій сторінці, проте ми і так раніше показували діяльність села у соцмережах», - поділився Василь Марущак.

Ще поділився думкою про семінари і навчання. Здебільшого, роботою з координаторами займалась Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос», і працювала з ними заступниця голови цього спортивного товариства Світлана Коновала. Для координаторів роз’яснювали завдання, допомагали методично та практично, консультували, як уникнути ризиків, що можуть з’явитися в ході роботи і підтримували з ними зв'язок 24/7. Отже, Василь Марущак зазначив, що пояснювали все доступно та чітко, у разі чого знали куди звернутись.

«Якщо треба до понеділка зробити звіт, робили звіт. Потрібно провести захід – зробили. Якщо треба іншу інформацію надіслати, відправляємо іншу. Як то кажуть, обібрався грибом – ліз у в борщ. Світлана Юріївна все зрозуміло пояснювала і розбіжностей не виникало», - із захватом розказував координатор.

Василь Марущак переконаний, що такі локації мають хороші перспективи і вони дуже потрібні громадам:

«Ці локації доступні для всіх людей, думаю, проєкт повинен мати продовження, а локації слід ставити у кожній громаді. Можливо, буде важко реалізувати у всіх населених пунктах, але хоча б у більшості сіл та міст. Ініціатива дає можливість займатися всім у будь-який комфортний для нього час. Хтось показав як користуватися QR-кодами і наступного разу ця людина знатиме, як займатись. Також грає велику роль доступність. Можна вибрати рівень складності занять і це дозволить приходити на тренування всім категоріям населення», - емоційно розповідає Василь Марущак.

Про розвиток проєкту у місті Бершадь розповіла координаторка «Активного парку» Наталія Гладунчик. Зазначає, що в громаді позитивно відгукуються про локацію та роботою над нею. Навіть люди похилого віку долучаються до тренувань. Всі заходи проводили за графіком та за спеціальними напрямами.

«Навіть проблем не виникало. У парку дітям та дорослим показувала вправи і як сканувати QR-коди. Казали мені: «О, а ми думали, що ж це таке тут стоїть». Більшість були зацікавлені. Я їм розповідала, що кожен у будь-який час може прийти і займатися. Звісно, все показувала та пояснювала», - розповіла координаторка Наталія.

Всі заходи, змагання та тренування проводились за планом з людьми різного віку.

«Школярі долучались завжди до естафет і змагань. Коли була хороша погода, змагались на стадіоні. А коли погодні умови погіршились, організувати масштабні тренування з сім’ями та людьми похилого віку на вулиці було тимчасово неможливо. Тому шукаємо альтернативу для занять в приміщеннях», - зазначила координаторка.

Також для всіх Наталія давала у вільне користування інвентар. Була вражена, коли бабусі стрибали на скакалках. Окрім цього, заповнювала сторінку «Активних парків» у Фейсбуці. Додає, хоче більше покращених локацій у громаді.

«У нашій громаді на локації є лавка, шведська стінка, два турніки, координаційна лінія, фітнес зона. Тренажери там стояли і раніше. Дуже хочеться, аби таких локацій було більше і щоб вони були кращими. Наприклад, щоб для зручності локація була зі штучною травою», - поділилась Наталія Гладунчик.

У своїй новій роботі для неї не було ніяких важких моментів. Адже любить організовувати заходи, займатися спортом та збирати людей. Про перспективи цієї програми Наталія висловила двояку думку:

«Якби додати більше елементів, інвентарю, то були хороші шанси продовжувати реалізацію цього проєкту, бо людям це цікаво. В нас деякі навіть не зрозуміли, що на лавці треба займатися, а не сидіти. Звісно, хотілось би мати більш насичений майданчик, з новими елементами. Люди будуть йти займатися спортом на цих локаціях, якщо їх якісно зроблять. І перспективи доволі хороші».

Також своїми враженнями від роботи «Активного парку» у Вапнярській громаді поділився координатор Микола Суський. Зазначає, що локація позитивно вплинула на людей: вони ставали дружними, коли займалися спортом.

«Це хороший проєкт, і він свої функцію виконує. Однак не все одразу виходить, бо все зовсім нове. Багато хто боявся висвітлювати себе в Інтернеті, тому деякі складнощі виникали. Через те, що ніхто про це раніше нічого не розповідав, місцеві спочатку боялись долучатись. Наприклад, тренери незареєстрованих спортивних клубів. І доводилось пояснювати, що ніяких питань і проблем у цьому плані не буде, якщо ти звичайний вчитель фізкультури, проводиш позакласні тренування і долучаєшся до занять на «Активному парку». А старше покоління після вакцинації боялось давати навантаження. А так робота йшла добре», - розповів Микола Суський.

Окрім цього, координатор у Вапнярці підтвердив думки інших, що програма розрахована на заняття під час гарних погодних умов. А в туман чи прохолоду батьки боялись відпускати дітей. Додає, «Активний парк» у Вапнярці можна покращити і додати ще елементи.

«Часто люди питали, хто це зробив, хто відповідальний, а якщо якась травма буде. Ще: чи платять мені за цю роботу, чому так мало інвентарю. Різні були запитання. Для більшості є дуже зручним розташування парку поряд зі стадіоном. Тому доволі легко залучити дітей, які займалися футболом на полі. А важким було зібрати на заходи студентів, бо немає у Вапнярці вищих навчальних закладів. Доводилось просити і вмовляти хоч когось», - ділиться координатор.

В планах у Миколи залучити футболістів, інших спортсменів, а також представників місцевого танцювального колективу, які показували би різні рухи під час тренувань. Ще зазначив, територія Вапнярки розтягнута в довжину, тому дістатись до локації машиною важко, тільки велосипедами, мопедами або пішки. Для когось дорога займає 10 хвилин, а комусь треба 30 хвилин йти.

«Звісно, є інший майданчик, але там займається мало дітей і він менший. На ньому важко проводити заняття, бо на «Активному парку» більше елементів та ще є QR-коди. Хотілось, аби така локація з’явилась ще десь, наприклад, поруч з школою №2. Там є старі турніки, тому можна було б зробити апгрейді поставити елементи, які відповідають вимогам «Активного парку», - зазначив координатор.

Микола Суський додає, люди приходять різного віку, і хоч не часто, проте систематично. Спочатку не розуміли, для чого роблять фото, відео і куди будуть це виставляти. Проте були патріоти чи спортсмени, які готові долучатися і навіть давали іншим свої поради. Пану Миколі сподобалась нова сфера діяльності. Крім того, він ще є інструктором з рукопашного бою.

«Також я працював вчителем фізкультури. Сфери схожі, проте багато відмінностей. Робота координатора – цікавий досвід. Насправді, ця програма дуже потрібна. Є потенціал, проте його треба рухати й розвивати. Варто налагодити ефективну комунікацію з місцевою владою, аби виділялись кошти на закупи, грамоти тощо. Навіть якусь музику підключити для заходів, тому якби все згрупувати, стало б набагато краще», - запевнив Микола Суський.

Нагадаємо,шістнадцятий парк відкрили у Северинівській територіальній громаді

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також