menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Цілі росії щодо білорусі такі ж, як і щодо України»: просочився документ про плани кремля щодо білорусії

15.03.2023 19:40

Як росія має плани захопити білорусь до 2030 року

Поки війна в Україні триває через «сусідів», у кремля є свої плани – тихо поглинути сусідню Білорусь у свою орбіту. Проте це може бути результатом ретельно складеного плану. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на The Kyiv Independent.

Група європейських і американських ЗМІ, в тому числі Kyiv Independent, отримала 17-сторінковий документ, в якому нібито детально описуються плани росії підкорити білорусь і демонтувати її незалежність. У ньому детально описані майбутні кроки росії щодо повного контролю над білоруською політичною, економічною та військовою сферами до кінця десятиліття.

Згідно з документом, до 2030 року білорусь повинна мати єдину з росією валюту і податкову систему. Також її медіа-простір повинен бути під контролем росії. Білоруська армія має відповідати російським статутам. Усе ключове військове виробництво має бути переведене з білорусі до росії.

Сам документ Kyiv Independent не публікує, тому неможливо відстежити його джерело. За словами представників однієї із західних спецслужб, які побажали залишитися неназваними, документ із двох частин є спільними зусиллями кількох російських відомств. Один офіцер західної розвідки, який має безпосереднє знання про походження документа, сказав, що внутрішня, зовнішня та військова розвідки росії працювали над проектом стратегії, представленим у витоку файлів.

Джерело стверджує, що документ був створений у 2021 році Управлінням з прикордонного співробітництва кремля. Kyiv Independent та його медіа-партнери намагалися незалежно перевірити витік документа через кілька спецслужб різних країн. Співробітник розвідки країни-члена НАТО сказав, що документ виглядає «правдоподібним і достовірним». Джерело Kyiv Independent у військовій розвідці України повідомило, що не може підтвердити справжність витоку файлів.

«У великій схемі речей цей документ нічим не відрізняється від того, що, як ви могли б подумати, росія хоче від білорусі», — сказав Райнер Сакс, колишній голова Служби зовнішньої розвідки Естонії.

«Цілі росії щодо білорусі такі ж, як і щодо України», - заявив посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі Майкл Карпентер.

«Тільки в білорусі він покладається на примус, а не на війну. Його кінцевою метою все ще є повна інкорпорація», - додав він.

Згідно з документом, який просочив, кінцевою метою росії є завершення об’єднання росії та білорусі в Союзну державу, якою керує москва, до 2030 року. Союзна держава, наднаціональний союз білорусі та росії, була створена в 1999 році і мала на меті остаточне об'єднання двох країн в одну. Проект Союзної держави відпав на другий план до 2018 року, коли білорусь попросила знижку на російську нафту. Кремль погодився знизити ціну в обмін на політичні поступки.

У першій частині оприлюдненого документа викладаються цілі Кремля поетапно: короткострокові (2022), середньострокові (2025) і довгострокові (2030). Друга частина визначає ризики, пов'язані з планом. Серед цілей росії є уніфікація законодавства, узгодження зовнішньої та оборонної політики двох країн, забезпечення російського контролю над політичною, економічною, культурною та медійною сферами білорусі.

«Зміст (документу) загалом узгоджується з тим, що ми знаємо як політичні цілі Росії щодо Білорусі з 1990-х років», — сказав Мартін Краг, заступник директора Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень.

У росії ніколи не було потреби захоплювати Білорусь силою, сказав Краг. Більш детальніше дізнатися про документ можна за наступним посиланням.

 Нагадаємо,«Сильно тривожать новини з Бахмута»: австрійський військовий аналітик про ситуацію на фронті.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Карл-Ерік Лейк і Март Нігола/Delfi Estonia).

Читайте також