menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Деякі маршрутні таксі у Вінниці не могли виїжджати за межі міста: що відомо

23.01.2024 18:30

Ситуація із забороною маршруткам курсувати за межі міста повторюється регулярно

У Вінниці протягом деякого часу громадський транспорт 10А та 5А, 16А та 11Б не міг курсувати за межі міста. Наразі ситуація стабілізувалась, проте вона регулярно повторюється. Мешканці Якушинецької та Агрономічної громад скаржаться, а перевізники нічого не можуть зробити. I-VIN.INFO дізнавався, у чому проблема та чи існує її рішення.

Як відповіли на інформаційний запит в управлінні Патрульної поліції у Вінницькій області, організатором перевезень може бути призначений тимчасовий пасажироперевізник до проведення конкурсу один раз на строк не більше ніж три місяці. На конкурс виносяться маршрути із затвердженими паспортами.

Погодження паспортів автобусних маршрутів загального користування № 5А «П'ятничани – Шкуринці», № 10А «Корея – с. Агрономічне», № 11Б «Корея – Пирогово Барське шосе (Садове)», №16А «Вінницяоблводоканал – Барське шосе (Медмістечко)», №27 «Залізничний вокзал – Тиврівське шосе» здійснюється організатором перевезень на відповідній території за умов проведення конкурсу.

У цих випадках перевезення в паспортах автобусних маршрутів загального користування здійснюються на території двох об'єднаних територіальних громад. Погодження паспортів управлінням Патрульної поліції у Вінницькій області Департаменту патрульної поліції не було через відсутність відповідного звернення суб'єкта владних повноважень (організатора пасажирських перевезень, тобто виконкому відповідної територіальної громади).

У Вінницькій міській раді надали таку відповідь на інформаційний запит: «Оскільки автобусні маршрути виходять за межі Вінницької міської територіальної громади, то виконавчими органами міської ради відпрацьовується механізм погодження автобусних маршрутів № 11Б та №16А з Якушинецькою громадою. Іншого транспорту для заміни цих автобусних маршрутів загального користування в режимі маршрутного таксі не планується».

Реакція людей

«Коли ми подавали петицію для продовження маршрутів, нам надали негативну відповідь, що ніби цих маршрутів достатньо. А по факту у нас три засоби для пересування: два маршрутних таксі і тролейбус. Після початку перевірок «Укртрансбезпекою» маршрути просто зупинялись, і доїхати додому не було чим. А як бути тим людям, які живуть ближче до Медмістечка? Як до школи їхати дітям взимку? З подвійною пересадкою? А батькам в цей час працювати на лікарню і хвилюватись – чи на трасі твою дитину пропустила машина, тому що там елементарно перейти дорогу страшно. І сутеніє раніше. Багато років маршрутні таксі їздили без проблем, а тепер, коли в країні війна і зробити нічого неможливо, різко всі почали перевіряти. От кожного дня гадаєш, чи будеш ти добиратись на таксі, чи на конях», – скаржиться мешканка селища Березина Якушинецької громади Інна.

Є зареєстрована петиція (набрано 364 із 350 необхідних голосів) щодо продовження маршрутів муніципального транспорту до селища Березина для автобусів №4, №21 та маршрутних таксі (№12-А, 17-А, 17-Б, 18-А). На що була надана відповідь про відсутність можливості продовження маршрутів. Все тому, що влаштування необхідної дорожньо-транспортної інфраструктури потребує значних капіталовкладень. А в бюджеті Вінницької міської територіальної громади на цей рік кошти на вказані цілі не передбачено.

«Цим займається транспортна компанія напряму з перевізниками, які виграють тендери. Громада на них ніяк не може вплинути. Ми неодноразово звертались, що могли б забезпечити перевезення з власної ініціативи, та як чиновників, нас не беруть до уваги», – прокоментував ситуацію голова Якушинецької громади Василь Романюк.

Тож поки Відділ державного нагляду у Вінницькій області проводив з 8 по 14 січня перевірки, мешканці Якушинецької громади шукали власні способи того, як дістатись на роботу чи в навчальний заклад та у зворотному напрямку.

*Примітка від редакції. Поки що транспорт №16А та №11Б курсує, але чи надовго, це питання часу. У маршрутному таксі №16А видають талони, перевізники ситуацію не коментують. Чіткої відповіді на запитання про цю ситуацію від Державної служби України з безпеки на транспорті («Укртрансбезпека»), окрім посилань на закони України, отримати не вдалось. Рух транспорту в Агрономічній громаді було відновлено у найближчі терміни.

Довідково:

Регулярні пасажирські перевезення – перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування за умовами, визначеними договором на перевезення пасажирів (між перевізником та організатором перевезень) та паспортом маршруту (затвердженим органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та уповноваженими органами Національної поліції).

Ліцензія на внутрішні перевезення пасажирів автобусами видається Державною службою України з безпеки на транспорті. Паспорт погоджує уповноважений підрозділ Національної поліції України.

Організатором перевезень на автобусному маршруті загального користування є:

на міських, приміських і міжміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходить за межі території однієї територіальної громади, виконавчий орган ради, що представляє інтереси відповідної територіальної громади;

на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території однієї територіальна громади, виконавчий орган ради, що представляє інтереси відповідно територіальної громади;

на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території Автономної Республіки Крим чи області, на Раду міністрів Автономної Республіки Крим або обласні державні адміністрації.

Управління Патрульної поліції у Вінницькій області не надає дозволи пасажироперевізникам на перевезення пасажирів за межі міста. Пасажироперевізникам, які звертались щодо погодження паспортів маршрутів, надали відповідь на підставі вимог законодавства.

Документами для регулярних пасажирських перевезень для автомобільного перевізника є:

ліцензія,

договір із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, паспорт маршруту,

документ, що засвідчує використання автобуса на законних підставах,

інші документи, передбачені законодавством України.

Нагадаємо,у Вінниці чотири маршрутних таксі не можуть виїжджати за межі міста.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел та i-vin.info



Читайте також