menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Деякі університети розпочали навчання влітку: як триває освітній процес у вищих навчальних закладах Вінниці

30.08.2022 10:10

В університетах Вінниці розповіли про те, як розпочнеться навчання у їх закладах для різних курсів, а також у якому форматі воно вже розпочалось

Незабаром розпочнеться навчальний процес у школах та університетах. В умовах повномасштабного вторгнення заклади освіти налагоджують процес навчання та знаходять компроміси. I-VIN.INFO дізнався, коли розпочнеться навчання у вищих навчальних закладах Вінниці та яким воно буде - онлайн або ж офлайн.

Донецький національний університет імені Василя Стуса:

«Відповідно до результатів студентського опитування, яке проводили самі студенти, взяли участь 900 осіб, пропорційно до кількості в групах, думки розділились. Перша - продовжити освітній процес в режимі онлайн через те, що частина здобувачів знаходяться не в місті (а іноді й не в країні) й гуртожитки навчальних закладів, які ми використовуємо на умовах угоди про співпрацю, не мають надійних укриттів, що викликає серйозне занепокоєння батьків. Є й інша думка – бажання отримувати освітню послугу в аудиторному режимі. Її демонструють наші студенти – мешканці Вінниці, які майже щодня знаходяться в корпусах – волонтерять, облаштовують укриття, допомагають внутрішньо переміщеним особам», - каже доктор політичних наук, професор, перший проректор ДонНУ імені Василя Стуса Тетяна Нагорняк.

Вона додає, що такі думки висловлювали студактиви на зустрічах з викладачами (кураторами академічних груп, завідувачами випускових кафедр, деканами). І наказ ректора про формат навчання виданий з урахуванням результатів опитування студентів 25 серпня 2022 року. 

Колектив викладачів готовий до обох сценаріїв. Керівництво ДонНУ імені Василя Стуса (ректорат, декани, завідувачі кафедр) і переважна кількість викладачів знаходяться в місті. 

Освітній процес в університеті розпочнеться 5 вересня 2022 року для здобувачів вищої освіти 2-4 курсів СО «Бакалавр», 2 курсу СО «Магістр», а також аспірантів, і скоріш за все, у змішаній формі з можливістю асинхронного навчання:

«Така практика важлива для здобувачів природничих спеціальностей і буде задіяна для здобувачів спеціальностей «Хімія», «Біологія», «Екологія». Решта спеціальностей розпочнуть навчання в онлайн режимі з можливостями персональних консультацій в аудиторіях корпусів, де є надійні укриття. Асинхронність навчання дає можливість здобувачам бути присутніми на аудиторних заняттях і самостійно ознайомитися з навчальним матеріалом на порталах факультетів. Також виконувати завдання під час навчального заняття в аудиторії чи онайн або завантажити його у встановлений викладачем дедлайн до Google classroom або Teams group». 

Такий формат дасть можливість не втратити тих здобувачів, які захищають нашу землю від російських окупантів в лавах ЗСУ, а таких в університеті майже 100. Це ж стосується і тих здобувачів, які вимушені працювати і навчаються за індивідуальним графіком.

Для здобувачів вищої освіти 1 курсу СО «Бакалавр» та СО «Магістр» освітній процес планується розпочати аудиторно 1 жовтня 2022 року, але все залежатиме від поточної воєнно-політичної ситуації в місті. Асинхронність навчання все рівно зберігатиметься. 

У звʼязку з об’єктивними обставинами, що змістили початок нового року для 1 курсів всіх рівнів і форм навчання, навчальне навантаження вересня буде відпрацьоване протягом 3-4 субот жовтня та за рахунок ущільнення розкладу навчальних занять (як для здобувачів денного відділення, так і в період першої установочної сесії для здобувачів заочного відділення).

Тетяна Нагорняк зауважує, що навчальна інфраструктура Стусівського університету перебуває у задовільному стані. Та що стосується власних захисних споруд цивільного захисту, то Університет їх не має:

«Одне приміщення облаштовується у найпростіше укриття і вже готове (корпус за адресою: вул.Грушевського, 2). Для мешканців головного корпусу (вул. 600-річчя, 21) використовуються захисні споруди цивільного захисту установ, підприємств та організацій міста, які знаходяться поруч і облаштовано за допомоги нашого колективу. В інших корпусах не передбачається режим аудиторних консультацій чи лабораторних занять».

Що стосується Вінницького національного технічного університету, то навчання розпочнеться у змішаному режимі: деякі курси офлайн, а деякі онлайн. Опитування проводилось серед студентів. Крім цього, ВНТУ має висновки на відповідність укриттів до необхідних вимог та кількості осіб, що охоплює кількість всіх студентів та працівників. Зазначено, що навчання планується почати поетапно, тобто з 1 вересня другі курси магістратури, з 19 вересня всі бакалаври, а з 3 жовтня перші курси магістратури.

Вінницький національний аграрний університет:

За результатами проведеного опитування серед здобувачів освіти та науково-педагогічних, педагогічних працівників університету, Вчена рада університету прийняла рішення розпочати навчання з 1 серпня 2022 року у змішаній формі.

Для організації освітнього процесу у змішаній формі розробили графік очного навчання, відповідно до якого 2, 3, 4 курси бакалаврату та 2 курс магістратури, аспіранти всіх спеціальностей і факультетів, а також студенти всіх курсів коледжів університету вийшли на очне навчання у визначенні дати. Це дало можливість розосередити учасників освітнього процесу у корпусах, гуртожитках та на території навчального закладу.

«Щоб посилити заходи безпеки, розклад навчання академічних груп сформували з використанням навчальних аудиторій не вище 4 поверху будівель та аудиторій, що знаходяться в сертифікованих укриттях. Навчальні аудиторії в укриттях обладнанні всім необхідним, в тому числі мультимедійним обладнанням», - розповідає проректорка з науково-педагогічної та навчальної роботи Вінницького національного аграрного університету Світлана Лутковська.

Вона додає, що навчання для студентів 1 курсу розпочнеться з 6 вересня через особливості вступної кампанії 2022 року. Для них очне навчання планується здійснити протягом трьох тижнів вересня місяця, а далі по ситуації. Проте, планується продовжити очне навчання студентів всіх факультетів та коледжів університету. 

Для організації освітнього процесу у змішаній формі в університеті підготовлені споруди цивільного захисту, які використовуються як укриття в разі включення сигналу «Повітряна тривога»: 

«На сьогодні університет забезпечений укриттями для всіх студентів, науково-педагогічних, педагогічних працівників університету і коледжів очного навчання. Укриття оснащенні засобами альтернативного зв’язку, освітлення (генератори, ліхтарі, гучномовці), медикаментами, питною та технічною водою, наявні туалети, вентиляція. За місяць навчання ми переконалися у великому бажанні студентів навчатися очно».

Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова:

«Справа в тому, що медичний вуз різко відрізняються від всіх інших, адже лікарем не можна стати навчаючись онлайн. А у зв’язку з COVID-19 фактично вже три курси навчались онлайн, що має вплив на якість підготовки. Тому безумовно ми хочемо почати заняття в очному режимі», - розповідає ректор університету Василь Мороз. 

Він зауважує, що всі студенти навчатимуться саме у форматі офлайн режиму, власне для чого підготували та облаштували сховища. 

Що стосується іноземних студентів, то ті, хто зміг приїхати до нас, будуть навчатись як і решта студентів. Водночас всі інші поки що будуть продовжать навчання в онлайн режимі з подальшим переходом на офлайн. 

«Повноцінний процес навчання для других-шостих курсів розпочнеться з 5 вересня. А перший курс ще продовжує зарахування, тому для них навчальний процес розпочнеться з 20 вересня», - додає ректор університету.

Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського:

За даними Вінниця.info, ще з 15 серпня в університеті розпочалося дистанційне навчання. 

«Зараз для студентів середніх курсів начитуються лекційні матеріали. Згодом будемо виводити частину студентів у офлайн навчання. Орієнтуємось на перше вересня. Частину студентів, а це приблизно один курс, зможемо навчати у стінах вишу. Решта – будуть навчатися дистанційно», – розповідає перший проректор з науково- педагогічної роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Сергій Гусєв.

За його словами, в університеті протягом літа облаштовували укриття. Сховище уже проінспектували рятувальники та військова адміністрація Вінниці. 

Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ:

В інституті проводилось опитування серед студентів:

«За результатами опитування, студенти будуть навчатися онлайн. Ті діти, які подають наразі документи і будуть навчатися на першому курсі, вони також проходять опитування. І вони проголосували за офлайн навчання. Тому в нас буде змішана форма в цьому році. У кожному корпусі є укриття і відповідно в гуртожитку теж», - розповіла заступниця директора з навчально – виховної роботи Ірина Юрчик.

Нагадаємо, для підлітків-переселенців відкриють інтеграційні клуби у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: з вільних джерел, Вінниця.info 



Читайте також