menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Дія.Освіта в дії: Як Мінцифри формує цифрову культуру в Україні

08.12.2023 19:30

Результати третього загальнонаціонального соціологічного дослідження цифрової грамотності за 2023 рік

Міністерство цифрової трансформації України представило результати дослідження цифрової грамотності українців та українок. Такі дослідження міністерство проводить кожні два роки і цьогорічні результати показують покращення рівня цифрової грамотності в Україні за останні чотири роки, повідомляє I-VIN.INFO.

«У 2019 році ми провели перше опитування. Результати показали, що 53 відсотки українців не мали базових навичок цифрової грамотності. Щоб покращити рівень цифрових компетентностей, ми створили рамку цифрової компетентності для підприємців, держслужбовців, освітян та медичних працівників. Ми запустили безкоштовну платформу Дія.Освіта, щоб українці навчалися цифровим навичкам. Кожні два роки ми перевіряємо, як змінюється ситуація і як зростає рівень володіння цифровими навичками. За цей час бачимо позитивні результати. Частка людей, які володіють цифровими навичками, збільшилась на 13 відсотків», - зазначив під час презентації міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Таким чином, частка українців та українок, які володіють цифровими навичками нижче базового рівня зменшилась з 53% у 2019 році до 40,4% у 2023 році.

В цьому році соціологічне дослідження проводили серед 2811 українців та українок. З них 2005 осіб – це доросле населення, віком 18-10 років, 402 особи – діти, віком 10-17 років та 404 особи – люди із порушенням слуху, віком 18-59 років.

Серед підлітків базовими навичками цифрової грамотності не володіють 12,4 % опитаних – цей показник всього на 1,7% кращій від результатів 2019 року.

Частка дітей без цифрових навичок 2023 року становить майже 5%, хоча 2019 та 2021 цей показник майже дорівнював нулю. Наразі не можна говорити про регрес, адже зміна показника не є статистично значущою.

Суттєве покращення в цьому напрямку спостерігається серед людей із порушеннями слуху, адже в цьому році відсоток тих, хто не володіє базовими навичками цифрової грамотності серед таких людей склав 38,1%, що на 11,2% краще за 2019 рік.

Цьогоріч 93,8% дорослого населення зазначили, що у них є доступ до домашнього інтернету – це на 5,1% більше, ніж у 2019 році. 83,2% опитаних задоволені якістю домашнього та мобільного інтернету.

Кінець минулого та початок цього року запам’ятався періодичними блекаутами та відключеннями світла. Саме тому в рамках дослідження у людей питали, яким чином вони отримували доступ до інтернету під час відключень світла. 50,2% зазначили, що використовували альтернативний доступ до інтрнету вдома, 8,6% користувались інтернетом у закладах громадського харчування, а 6,5% - у громадських місцях.

Загалом 91,2% українців та українок згодні із твердженням про те, що доступ до інтернету сьогодні є однією з базових потреб людини, на рівні доступу до харчування, безпеки тощо.

Також проведене дослідження показало, що самонавчанням в інтернеті більше за всіх займається молодь з центральної частини України. На півдні України цей показник найнижчий.

«Це дає нам підстави зрозуміти, що люди, які перебувають під постійними обстрілами, на перше місце ставлять базові потреби безпеки. Менше людей на півдні України думають про самонавчання. Це для нас є ризиком, як для держави», - зазначає аналітикиня спільних проєктів Мінцифри та Фонду Східна Європа Тетяна Приходько.

За даними Мінцифри, середня заробітна плата працівників із цифровими навичками складає 1130 євро, що у 5,36 разів більше, ніж заробітна плата людей без таких навичок.

Трохи більше половини дорослого населення та підлітків завжди використовують заходи захисту даних в інтернеті. В основному люди вдаються до використання складних паролів та регулярної заміни паролів.

Із повною версією результатів дослідження цифрових навичок українців та українок у 2023 році можна ознайомитись за цим посиланням.

«Міністерство цифрової трансформації проаналізувало усі результати дослідження та продовжить працювати над розвитком цифрової грамотності в Україні. Будемо працювати над тим, щоб побудувати найбільш зручну цифрову державу у світі», - підсумовує заступниця міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Читайте також, вінницьких школярів запрошують поділитись ідеями для «зеленого» майбутнього країни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: tva.ua та фейсбук-сторінка Мінцифри

Читайте також