menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Дмитро Разумков: «Україна не виграє війну без світової підтримки, але й світ не переможе без України»

07.03.2023 20:55

На Конгресі у Польщі обговорювали політику згуртування Європи та напрямки розвитку сучасних регіонів

Європейські фонди є потужним інструментом для забезпечення соціального, економічного та територіального розвитку регіонів та країн Європейського Союзу. Особливо зараз, під час війни в Україні та після пандемії, ці кошти допоможуть зміцнити економіку. Як ефективно підготуватися до їх отримання, які проекти вибрати, щоб відповідати викликам, які стоять перед сучасною Європою? Які висновки і рекомендації випливають з реалізації програм політики згуртування в попередній перспективі? На ці та інші питання відповідали чиновники з різних країн Європи під час VIII Європейського конгресу органів місцевого самоврядування, повідомляє I-VIN.INFO.

Депутат Верховної Ради України Дмитро Разумков порівняв необхідність згуртування Європи із тенденцією згуртування регіонів України, яке допомогло зупинити російську військову агресію та зберегти життєдіяльність країни в умовах повномасштабної війни.

«Війна довела, що лише спільними зусиллями ми можемо протистояти ворогу. Жоден з регіонів України не міг би зупинити ворога самостійно. Коли у північних, східних та південних областях України точилися бої, усі інші регіони приймали допомогу від партнерів та працювали для забезпечення життєдіяльності країни. Так само має бути і в процесі післявоєнного розвитку України. Лише за умови, коли у нас є потужний центр та децентралізовані регіони, які мають велику самостійність та повноваження, ми зможемо відновити країну та зробити її ще кращою, ніж до війни», - каже Дмитро Разумков.

Також пан Разумков у розмові із європейськими колегами підкреслив, що впровадження демократичних реформ в Україні не повинне початися лише після війни, а має проводитися вже зараз.

«Якщо дотримуватися політики «Давайте дочекаємося перемоги» і вже потім впроваджувати необхідні країні реформи освіти, боротьби з корупцією та децентралізації, то ми не зможемо охопити все одразу. Нам треба проводити всі ці реформи вже сьогодні, не чекаючи кінця війни. Саме в той час, коли підтримку усього світу на піку, ми маємо скористатися нагодою та якомога швидше перебудувати нашу країну. Щоб по-справжньому доєднатися до родини європейських країн», - переконаний народний депутат України.

Свою думку по питанню політики згуртування Європи висловив ряд чиновників з розвинених європейських країн, зокрема це були:

Навіть Олександр Хаген, мер округу Іннландет, Норвегія.

Малгожата Яросиньска-Единак, Державний секретар, Міністерство фондів розвитку та регіональної політики, Польща.

Цезар Пшибильський, маршал Нижньої Сілезії, канцелярія маршала Нижньої Сілезії, Польща

Оссі Саволайнен, регіональний мер, Регіональна рада Гельсінкі-Уусімаа, Фінляндія.

Під кінець дискусії модератор зустрічі, польський публіцист Ян Рокіта задав пану Разумкову питання про те, як він відноситься до тих європейських політиків, які виступають проти надання матеріальної підтримки Україні.

«Я не знаю, які аргументи сьогодні можуть знайти противники підтримки України. Я розумію, що дефіцит коштів нікуди не дівався, і не дінеться завтра. Але таких виняткових ситуацій, як сьогоднішня війна в Україні, не було з часів Другої світової війни. Я також розумію, що мова йде про кошти ЄС, а не України, та ми не можемо нічого вимагати. Але жодні євро не коштують життя дітей. Біда – така штука, що вона може прийти до кожного. Практика показала, що війна може прийти в Європу й у 21-му сторіччі. Це не просто російсько-українська війна, це війна цивілізаційних підходів. І так само, як Україна не зможе виграти цю війну без світової підтримки, так і світ не зможе перемогти в цій війні без України. Усіх противників підтримки України з Європейської комісії я можу лише запросити хай навіть не в Костянтинівку чи Бахмут, але хоча б в Краматорськ – подивитися, чому Україна потребує цієї підтримки», - відповів Дмитро Разумков.

Читайте також, «Ми вміємо цінувати мир» — представниця Уманської громади про висновки панельної дискусії на Конгресі в Польщі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько

Читайте також