menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Дрон – це як бойовий товариш, з яким ти працюєш у парі» – оператор безпілотника

Оператор дрона Євген розповів про особливості своєї роботи

Повномасштабну війну в Україні називають війною дронів. Адже безпілотні літальні апарати (БПЛА) задіюють всюди: в розвідці, для коригуванні вогню, для бойових цілей. Зараз росія активно застосовує дрони-камікадзе «Шахед» для атак на наші об’єкти критичної інфраструктури. Тим часом, українські військові удосконалюють наявне обладнання, щоб успішно боротися з ворогом і бити його на всіх фронтах. І-VIN.INFO поспілкувався з оператором дрона R18, членом ГО «Аеророзвідка» Євгеном та дізнався, які можливості є у наших безпілотників, щоб ефективно протистояти ворогу.

– Спочатку я виготовляв коптери сам, це було моїм хобі. А у 2015 році долучився до аеророзвідки. Згодом війна стала більш позиційною, і я відійшов від цього. Бачив, був в курсі подій, але активно не займався. А перед повномасштабним вторгненням росії в Україну ми якраз домовились про зустріч о 8-й годині 24 лютого, щоб узгодити всі дії на випадок війни. А тут вже треба. І в ніч з 24-го на 25-е ми працювали в Гостомелі. Бомбили десантників, які там висадились. Ми були дуже заряджені. Нам не треба було казати: «Хлопці, поїхали». Самі пропонували допомогу. І відтоді весь час активно працюємо.

Вам зазвичай потрібно потрібно знаходитися поближче до лінії фронту?

– Так, хоча ми намагаємось жити в безпечних місцях, не там, де ми працюємо. Наприклад, живемо в Миколаєві, а їздимо далі. Це теж займає час – їхати до позиції іноді й дві години займає. Але ближче, ніж з Києва. Дрон – це не тільки апарат, який літає, це цілий комплекс. Наш основний виріб – бомбардувальник R-18. Ми починали ще в 2016 році, і це був розвідник, але вийшов такий потужний, що ми зрозуміли: він може нести досить багато снарядів. І спочатку спробували його застосувати з піхотою, але потім зрозуміли, що набагато ефективніше важку техніку палити. І це основна його специфіка.

Чому саме важку техніку? Це залежить від типу снарядів?

– Наш R-18 містить три великі кумулятивні гранати, які пропалюють броню. Примітно, що вся військова техніка в рф так облаштована, що міцна броня в ній тільки попереду і по бокам. А зверху – дуже тоненька і прекрасно вражається. Якщо ще вдасться попасти в двигун, то там взагалі феєрверк такий, що далеко видно.

Але ж ворог може помітити дрон і збити його? Як вдається виконати бойове завдання і повернути безпілотник?

Трапляється, що наші R-18 збивають. З початку повномасштабного вторгнення росії я втратив два великих дрона. Один втратив зовсім, а інший повернуся, але був в такому стані, що половину треба вже міняти. Ніхто не вірив, що він взагалі зможе повернутися з такими пошкодженнями. Йому прострелили один акумулятор і він загорівся в повітрі. Після цього вони почали стріляти по ньому ще сильніше. Це все було вночі і його було добре видно. А перед цим він їм забомбив по новій БМП, якійсь крутій, з тепловізорами. Тому вони його так поливали вогнем. Прострелили мотор, після чого акумулятор згорів і відпав. Він багато важить, і дрон би з ним не дотягнув. Спочатку взагалі думали, що взагалі не дотягне. Потім побачили, що може, але сяде в сірій зоні і доведеться йти туди, повертати. Але він зміг долетіти прямо на місце запуску. Ми його посадили. Опісля жартували, що треба його розібрати і в кожен новий дрон по вінтику встановлювати, на щастя, як оберіг.

Але ж загроза є не лише для дрона, але й для оператора?

– Звісно. Але іноді розумієш, що ти за дрона переживаєш більше, ніж за себе. Коли починається обстріл і тобі, по-хорошому, потрібно залягти десь в окопі, а в тебе дрон в повітрі. І ти чекаєш, поки він повернеться. Ризикуєш, бо його втрата дуже болюча фінансово. Чесно кажучи, і морально, це вже як бойовий товариш, який працює з тобою в парі.

А безшумні дрони надто маленькі і не зможуть понести снаряди?

– Якщо він буде маленьким, то не зможе далеко відлетіти. Такі для зачистки підійдуть. Коли військові заходять в якесь місто і треба глянути, що там за рогом, за парканом. Такі маленькі дрони допомагають. А наші безпілотники, з яких ми бомбимо, літають на 10 кілометрів вглиб. Є літачки, які літають на 30 кілометрів. І чим глибше залітають, тим більша можливість їх втратити, бо російське ППО працює. А якщо треба подивитись склади в Криму, це майже нереально. Якщо безпілотник великий, як «Байрактар», його дуже добре видно, навіть, якщо він високо залетить, то ППО все одно його може побачити та не пошкодувати ракету. До речі, росіяни взагалі не шкодують навіть дуже дорогі ракети, які в десятки разів дорожче за той безпілотник. І шмаляють. В нас є така думка, що вони просто після цього роблять доповідь, що вони збили «Байрактар», або щось ще. І отримують за це медальку, тому вони будь-шо летить, вони можуть його побачити і збити, то вони не рахують ракети.

Дрони можуть потрапити під приціл не тільки ракет, а ще й РЕБ (засобів радіоелектронної боротьби)? Чи можна щось цьому протиставити?

– Коли виготовляємо нові вироби, мипрацюємо з оглядом на радіочастоти, на протидію РЕБам. І обходимо використання РЕБ тактично і технологічно. З цим є проблеми, безумовно, якщо є машина РЕБ, то ми там не працюємо. Скажімо так: це ускладнює роботу, але не унеможливлює її.

Якщо порівняти ту війну і цю: наскільки теперішня технологічніша?

– Війна в нас та сама, але у 2014-2015 роках використання безпілотників було набагато менше. Зараз дронів дуже багато і різних. Але варто пам’ятати, що орду неможливо знищити кількістю, її треба нищити якістю.

Нагадаємо, над Вінниччиною збили два «Шахеди».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото надані ГО «Аеророзвідка»


Читайте також