menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Два тести на 200 балів здав випускник школи на Вінниччині (ФОТО)

28.07.2022 13:20

«Результат був більш ніж очікуваний»: учень Ладижинської школи Даниїл Журба

З початку повномасштабного вторгнення навчальний процес змінився у всіх навчальних закладах України. Це стосується і системи вступу, адже з’явилось поняття національного мультипредметного тесту. Проте, це не стало перешкодою до успішної здачі предметів школярами Вінниччини. I-VIN.INFO поцікавився в учня Ладижинської загальноосвітньої школи № 2 Даниїла Журби та його матері Олени, як йому вдалось отримати високі результати НМТ та як повномасштабне вторгнення вплинуло на його пріоритети.

«Мій син навчався в класі з математичним профілем, де у класі був 31 учень. На початку вересня ми визначились, що будемо складати ЗНО з математики, української мови, англійської та фізики. Даниїл розпочав роботу з репетиторами з української та англійської мов, а також математики. До фізики вирішив готуватись самостійно за допомогою онлайн курсів», - розповідає мати Даниїла Олена Журба.

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, стало незрозумілим, чи буде ЗНО, чи взагалі діти будуть мати можливість навчатись у вищих закладах. Навчальний процес в школах міста тимчасово призупинили, і коли він відновиться і як буде проводитись ЗНО - залишалось невідомим.

«Було сто питань і купа стресу. Даня хотів, щоб ЗНО відбулось, адже вважає, що це справедливе оцінювання знань, і кожна дитина має гарний шанс їх продемонструвати для вступу у вищий навчальний заклад. Але він цей час не витрачав даремно, а готувався самостійно за допомогою онлайн курсів. Згодом, коли стало відомо про НМТ, трохи розчарувався, що потрібно складати історію, бо до неї зовсім не готувався. Репетитора знайти за такий короткий час важко, тому знову вирішив звернутись до онлайн курсів. Два місяці готувався до історії, математики і української мови. І у березні відновилось дистанційне навчання. Онлайн було вчитись важко. Оцінки можна отримати легко, а знання важче, хоча вчителі переживали і робили все, щоб навчальний процес для випускників закінчився якнайкраще. За це їм велика подяка», - пригадує Олена Журба.

Вона зауважує, що діти до такого навчання звикли, адже перед цим проходили випробування короновірусною епідемією. Два роки пройшли в очному і заочному навчанні, тому найцікавіші шкільні роки діти вимушено проводили на відстані один від одного. Для прикладу, п’ять дітей з класу Даниїла виїхали за кордон, де і перебувають до цих пір.

Даниїл додає, що до 24 лютого планував вступити до КПІ ім.Сікорського, але пріоритети змінились. Для нього зараз найголовніше безпека, тому він обрав Вінницький національний технічний університет. Планує навчатись на спеціальності «Інженерія програмного забезпечення».

«Результат зданого НМТ був більш ніж очікуваний, адже я старанно вчив матеріал та засвоював його на практиці. Несподіванкою було скласти українську мову на 200 балів, адже я не дуже любив цей предмет у школі. Напередодні тесту я був більш ніж впевнений, що математику складу на найвищий бал, адже це мій улюблений предмет. А ось результатом історії України не дуже задоволений: міг би і краще. В загальному вийшло так: математика 200, українська 200, історія 176, а загальний 193», - каже Даниїл Журба.

З найважчого, пригадує хлопець, було те, що він та багато інших одинадцятикласників, які готувались до ЗНО з хімії, біології були змушені вчити історію України. Та майже всі завдання на НМТ були з минулорічних тестів, тому ті, хто багато практикувався, мали перевагу над іншими. До того ж, рівень важкості тестів на НМТ був набагато легший, ніж на ЗНО. Адже на цьому екзамені перевіряються базові знання тих чи інших тем, які вивчались у школі. І результати можна побачити одразу ж після написання тесту. Спочатку ви дізнаєтесь кількість правильних відповідей, а потім переводите їх в бали ЗНО за допомогою спеціальної таблиці.

«Як і будь-який абітурієнт хвилювався, що можу попастись завдання, які поставлять мене в ступор. Також мене бентежило те, що може бути повітряна тривога, адже це небезпека, яка нависає над нашими головами. Я розумів, що хвилювання - це ворог людини, яке відволікає від виконання завдань та ускладнює їхнє розв’язання. І звісно так було перед натисканням кнопки «Завершити тестування», а коли побачив результати - одразу заспокоївся. Здати іспити на хороші бали було моєю метою. Ідучи до своїх батьків був дуже радий, тому що усвідомлював - такі високі бали зможуть гарантувати мені бюджетне місце на омріяній спеціальності», - додає Даниїл.

«Дуже з батьком переживали за те, що саме таке випробування війною доводиться переживати саме нашій дитині. Мріяли про гарний випускний, про щасливі останні шкільні дні, про спокійні дні підготовки до ЗНО. Але війна внесла свої корективи. Дитину намагались завжди підбадьорювати, відволікати від поганих думок, часто розмовляли і налаштовували, що все буде якнайкраще! Нам з сином дуже пощастило: він самостійно навчався завжди, ставив цілі і пріоритети правильно. Ще з першого класу пообіцяв мені, що закінчить школу з золотою медаллю і цю обіцянку виконав. Даня розумів, що все це потрібно для нього самого, для його майбутнього. Але він скромний, не любить, коли його хвалять. Пишаємось з батьком і його спортивними успіхами, адже син займається настільним і великим тенісом, спортивним і велосипедним туризмом. І має високі досягнення у Малій академії наук, у змаганнях з усного математичного рахунку МІКСІКЕ», - розповідають батьки хлопця Олена та Юрій.

Нагадаємо,поліція та ДСНС України перевірять всі навчальні заклади на дотримання вимог безпеки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані Оленою Журбою




Читайте також