menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Екологія Незалежності: як вінничани про довкілля дбали

20.08.2021 19:40

Екологія — те, що хвилює сучасність та те, що потребує уваги у будь-який час.

Інформаційна Вінниччина продовжує серію публікацій матеріалів до 30-річчя Незалежності України. Сьогодні ми розповімо про здобутки в сфері екології. Так звана «Екологічна Конституція» в Україні була прийнята 25 червня 1991 року. Саме прийняття Концепції екологічної безпеки України можна вважати початком роботи над удосконаленням відносин людина — навколишнє середовище. Коли та що відбувалось вперше у екологічній сфері життя області, дізнавалась Інформаційна Вінниччина.


Планування створення першого сміттєпереробного заводу в Україні, 2009 рік

Саме тоді було передано земельну ділянку територію колишньої військової частини в Жмеринському районі, у Людавці. Частина місцевих жителів була проти такого спорудження через ймовірні наслідки на довкілля навколишніх сіл. У 2017 році територію підготували для будівництва. У 2019 році підписано угоду з польськими інвесторами з міста Кельце. Реалізація проєкту планується протягом двох-трьох років (за попередніми даними, у 2021 році буде завершення).


Перша сміттєсортувальна лінія, 2009 рік

В цей період часу також було розпочато будівництво сміттєсортувальної лінії у місті Бар. Лінію монтували працівники польської фірми «Напшуд». Проте через відсутність необхідної частини обладнання лінія стоїть непридатна до експлуатації. Загалом на Вінниччині є сім сміттєсортувальних ліній.


Екопоселення, 2010 рік

Таке поселення з'явилось у селі Вигнанка Немирівського району. Сюди приїжджають люди, які прагнуть до максимальної натуральності: відмовляються від побутової хімії та їдять натуральну їжу. Вони починають жити у найвіддаленіших селах. Натуральність у всьому й відмова від усього, що може забруднити природу основне правило в екопоселенні. Цього ж навчають і дітей. В екопоселенні ви побачити знадвору хату, а всередині оснащене міськими благами помешкання, поруч нова гойдалка й дитячий куточок.


Перші мережі магазинів еко-продукції, 2010-2017 рік

Це Магазин здорового харчування (котрий існує вже близько 10 років) і розташований по Соборній, 99а. Він є найпершим магазином здорового харчування у Вінниці. Має лише веганський асортимент продукції.

Далі магазин Еко-ферма, на Родіона Скалецького, 4. Він є наймолодшим, адже з’явився у 2016 році. Головна його відмінність це велике приміщення, наявність тематичного декору, міні-бар для гостей.

Також це Еко-лавка, яких у місті є три. Одна з таких розміщена на вулиці Зодчих, 20.


Завод Organic Milk, 2013 рік

Це комплекс, який спеціалізується на переробці екологічно чистого молока власного виробництва. Перша компанія на вітчизняному ринку органічної молочної продукції, що здійснює свою діяльність в рамках продуктового ланцюжка від виробництва сировини до просування на ринку продукції глибокої переробки. Її місія — сприяти підвищенню якості життя споживачів за рахунок виробництва здорової та безпечної органічної молочної продукції.



Контейнери для роздільного сортування сміття, 2015 рік

Це був спочатку пілотний проєкт на більшій частині правого берегу Вінниці. Підприємством «ЕкоВін» було підготовлено 270 роздільних контейнерів з інформаційними наліпками. Такий проєкт орієнтувався на досвід європейських країн. Перед нововведенням у Вінниці налагодили систему збору та вивозу сміття, впорядкували полігон, придбали нові вантажівки та контейнери.


Перший Всеукраїнський фестиваль еко-свідомості, 2017 рік

Це фестиваль під гаслом «Будь в тренді. Живи ЕКО», на якому проводили майстер-класи щодо вироблення екологічних речей. Це, для прикладу, цукерки з сухофруктів, органічний рослинний шампунь, медові свічки. Також еко-садівництво, квести, ігри та шоу. Проводився такий фестиваль для поширення питань стосовно екології та свідомого ставлення до власного життя. Тривав два дні.


Перший підземний контейнер для сміття, 2018 рік

Збудовано його на вулиці Льва Толстого. Такі баки покращують санітарні стандарти та естетику міського середовища. Шість «розумних сміттєприймачів» встановлюють наразі поблизу перехрестя вулиць Шевченка та Бойка.


Перша станція «глибокого» сортування сміття, 2019 рік

А саме організація EcoHope, ініціатором проєкту якого є Марія Юзькова. Облаштували станцію в підвальному приміщенні одного з корпусів Донецького національного університету імені Василя Стуса. Сміття, яке тут збиратимуть, передають у Еко-сервіс на переробку. З часом організація почала пошук нового приміщення, адже їм загрожувало закриття.


«Екомобіль», який безкоштовно приймає вторсировину, 2020 рік

Це ініціатива від організації «Еко-сервіс». Аби замовити такий мотоцикл, потрібно зателефонувати у компанію та записатись. Крім цього, створено спеціальний додаток. За вторговані кошти, а саме нарахування еко-балів, проводять висадку дерев. Така ідея виникла після соціологічного опитування вінничан.


Перша еко-кав’ярня Picnic, 2020 рік

У кав’ярні сортується сміття у відповідні фракції та передається до Ecoshuttle. Також тут пропонують альтернативи одноразовим стаканчикам, а інтер’єр із upcycling-штуками. Тобто, світильниками із друшлаків, сидіннями із велосипедів, елементами із переробленого пластику.


Виготовлення екокилимків, 2020 рік

В рамках екологічного проєкту «Верета» дві майстрині виготовили з вживаного одягу майже 100 екологічних килимків у селі Стіна Томашпільського району. Такі килимки продали, а гроші спрямували на розвиток села. Сьогодні функціонує магазин, де продають українські традиційні ткані доріжки з сучасним дизайном.


Довідково:

Перед початком впевнених дієвих кроків у цій сфері, відбувались та продовжуються постійні екологічні акції, фестивалі, форуми, квести, рухи, проєкти. Це безкінечний ряд робіт, який розпочався з 1998 року. Сюди можна віднести багаторазову оцінку навколишнього середовища міста, засідання щодо якості питної води, еко вечірку про те, як зменшити негативний вплив на навколишнє середовищем та багато іншого.


Нагадаємо, ТОП-30 українських хітів за 30 років Незалежності України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел




Читайте також