menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Економія світла – це крок до перемоги»: власниця кав’ярні у Вінниці про електроспоживання

30.10.2022 18:10

Місцева кав’ярня запалює свічки замість лампочок

Вкотре окупанти завдають ударів по енергетичній інфраструктурі країни. Тому українців просять знизити споживання світла. А в деяких областях запровадили віялові відключення. Через це кав’ярня у Вінниці «Greenlife coffee» замінила своє звичне освітлення на свічки. Також у них зменшили використання електрики. Для I-VIN.INFO власниця закладу Тетяна Олійник розповіла, чим заміняють світло, і як реагують відвідувачі на це.

З моменту оголошення економії електроенергії у закладі «Greenlife coffee» перестали вмикати освітлення вітрини, зали, льодогенератора і не тільки.

«Вночі ми вимикаємо навіть бойлер, який працює ж цілодобово, аби тримати тепло. Намагаємось зменшити використання посудомийної машини. Навіть повністю всі прилади вимикали, аби розмерзлись холодильники. А кавову машину ми ставимо на екорежим. Завдяки цьому, вона використовує менше електрики», - каже пані Тетяна.

Окрім цього, на кожному столику в кав’ярні у вечірню пору почали запалювати свічки. За словами власниці Тетяни, цю ідею відвідувачі дуже оцінили, а молодь почала підтримувати ініціативу зменшення споживання світла.

«У багатьох моїх друзів є свої заклади. Тому вони теж вирішили економити споживання світла. Ми з першого дня, після оголошення про можливі віялові відключення, почали запалювати свічки на столиках в кав’ярні. Це дуже круто, бо економимо. А ще кожен відвідувач казав «Боже, як у вас романтично!», - каже Тетяна Олійник.

Підприємиця додає, до цих нововедень, вони у кав’ярні не вмикали яскраве світло у вечірню пору. А коли зменшили споживання електроенергії, гостям закладу це дуже сподобалось. Наразі кав’ярня у вечірню пору використовує лише освітлення на барній стійці.

«Ця ідея з економією настільки сподобалась нам і відвідувачам, що ми, можливо, будемо й надалі запалювати свічки на столиках у спеціальні вечори. Навіть, якщо економити електроенергію вже не доведеться», - каже Тетяна.

У кав’ярні «Greenlife coffee» ініціативу поставити свічки на стіл та менше використовувати світла не сприймають за власну ідею. Для них це прохання від української влади. А виконання його обов’язково наблизить нашу перемогу над ворогом. До того ж, багато відвідувачів кажуть, що сидіти з запаленою свічкою це не тільки романтично, а ще й естетично та гарно.

«Тим більш, коли восени так прохолодно, а ти береш чашку кави або чаю зі смачним десертом. Поруч сидить подруга, друг чи інша близька людина, і ви насолоджуєтесь цим вечором при свічках. Це піднімає настрій, дуже розслабляє та навіть надихає людей. До нас приходять після важкого робочого дня. І при такій атмосфері вони дійсно релаксують та розслабляються», - із захватом розповідає власниця закладу.

Економія електроенергії не викликає дискомфорту в працівників, а тим більш і у відвідувачів. На барній стійці, де залишили освітлення, люди можуть розрахуватися, переглянути десерти та інший асортимент закладу. Така економія пішла лише на користь для закладу.

«Наші баристи почали ставитись до економії дуже відповідально. Деякі прилади вмикають в екорежим, а іншими не користуються. Економія світла – це крок до перемоги. І наша команда крута, бо робить ці кроки. У такий спосіб ще іншим людям показуємо приклад, що потрібно економити», - розповідає Тетяна Олійник.

У кав’ярню приходить чимало людей. І своїм прикладом заклад часто спонукав й інших зменшити використання світла.

«Взагалі підприємці можуть не економити світло. І навіть сьогодні була в одному закладі, де було нормальне освітлення біля вікна, проте нам все одно увімкнули лампу. Тоді був такий дисонанс в голові, і думки «а для чого?», - ділиться Тетяна.

Такий принцип економії світла власниця кав’ярні використовує й вдома. Каже, коли чоловік ввечері відпочиває вдома, замість лампи запалює свічку. А для всіх охочих Тетяна Олійник дала кілька порад:

«Купуйте свічки. Влаштовуйте собі атмосферні та романтичні вечори. Кладіть раніше спати дітей. Гуляйте більше на свіжому повітрі. Навіть уввечері. Ходіть до друзів в гості, бо так у вас не буде використовуватись світло, а це вже економія. Можна зібратись великою компанію, грати у настільні ігри та провести гарно вечір. Це також буде економією. Так і варто триматися разом, влаштовувати романтику при свічках та насолоджуватися тим, що у нас є. Тому що в нас багато що є, і ще багато буде!»

Нагадаємо, благодійний аукціон «Молодь проти війни» пройшов на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано Тетяною Олійник.

Читайте також