menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Екосвідомим вінничанам нараховуватимуть «плюсики в карму» (ФОТО)

11.06.2022 13:45

Ексклюзивний екододаток презентували у Вінниці

Нещодавно у Вінниці відбулась презентація екододатку. За допомогою нього вінничани можуть викликати автомобіль, який забере відсортоване сміття. Далі їм нараховуватимуть «плюсики в карму». Варто зібрати достатню кількість плюсиків, аби отримати дерево та висадити у своєму дворі. На заході присутнім розповіли про роботу додатку та наскільки важливо сортувати сміття. Також I-VIN.INFO дізнався, які дерева можна висадити у дворі за рахунок «плюсиків».

Як з'ясувалося, проєкт зі створення екододатку, за допомогою якого можна викликати автомобіль та віддати відсортоване сміття, розпочався ще у 2019 році.Задовго до пандемії коронавірусу, а тим більш - до повномасштабної війни. Тоді організатори випробовували роботу на телефонах, і за 3 місяці за рахунок втортировини вдалось зібрати кошти на 50 дерев. Проте висадили набагато більше. Все тому, що ця ідея так сподобалась Державному агентству лісового господарства, що вони вирішили допомогти з деревами.

Сама ідеологія екододатку в тому, щоб вдома сортувати сміття, яке потім забере автомобіль. За словами голови ГО «Клуб Екосвідомих людей» Ольги Маліновської, такий варіант зручний для тих, хто не має можливості самостійно привезти сортоване сміття. За вторсировину нараховують «плюсики в карму». А восени за накопиченими балами можна обрати дерево і посадити у дворі. Якщо відповідної ділянки для висадки не буде, то йому оберуть інше місце.

«Просто так висадити дерева у нашому місті не можна. Тому це все відбувається під наглядом міської ради та «Вінницязеленбуду». Також ми співпрацюємо з лісовими господарствами. Отже, можна висаджувати дерева одразу в лісах. Загалом у місті немає плану парків, на якому вказано, де що має рости. І часто там ростуть дорослі дерева, під якими маленькі не зможуть вирости. Ось ніби є ділянка, проте затінок там такий, що ти не посадиш у тому місці нічого. Проте є вихід, як садити дерева в місті. Це має відбуватися на землі ОСББ. Якщо вони всі разом збиратимуть та сортуватимуть сміття з одного акаунту, зможуть більше накопичити плюсиків. А потім ми віддаємо їм дерева, які вони висадять, де захочуть на своїй прибудинковій території», - запевняє Ольга Маліновська.

Як розповіла Ольга Маліновська, в середньому одна людина в день виробляє один кілограм сміття. У Вінниці проживає приблизно 420 тисяч осіб. Тому щодня виробляється близько 420 тисяч кілограм сміття. Через це і повстає проблема сміттєзвалищ, які не можуть його переробляти, тому що сміття не відсортоване. Ольга додає, що сміттєзвалище у Стадниці переповнене. А працівники, за можливості, сортують сміття. Тому проблема все одно залишається актуальною і дуже глобальною.

«Але з цим зробити нічого не можуть, бо є ще один міф, що в Україні є сміттєспалювальні заводи. На сьогодні є лише один сміттєспалювальний завод, який знаходиться в Києві і приймає сміття лише з того міста. А доставляти з Вінниці – дуже дорого», - зауважує Ольга Маліновська.

Так і виникла ідея зробити додаток, який допоможе полегшити сортувати сміття. До того ж, за кордоном у деяких країнах виписують штрафи за несортування вторсировини. А у Вінниці, навпаки, дають заохочувальні подарунки та можливість висадити дерева. Наразі додаток вже доступний для завантажування на операційній системі Android та iOS. Варто ввести у пошуку #еко-сервіс або #еко-мобіль. На презентації пояснили, як працює ця система. За словами керівника проєкту «Перетворюй сміття на дерева» від ТМ «Еко-Сервіс» Данила Додонова, користуватися додатком не важко і зрозуміло. У ньому є вказівки, що та як сортувати, розділ з новинами та викликом екомобіля.

«Наразі можна здати на переробку макулатуру, ПЕТ-пляшки, алюмінієві баночки, плівку, склобій, пластмасу, металобрухт та акумулятори. А зареєструватися в додатку можна через електронну пошту, сторінку у Фейсбуці та через мобільний телефон. Проте наразі це можна зробити через мобільного оператора «Київстар». В оновлених версіях додатку будуть ще можливості зареєструватися і через інших операторів», - запевняє Данило Додонов.

Аби до вас приїхав автомобіль, вам потрібно зібрати хоча б 30 кілограмів вже відсортованого сміття. За словами Ольги Маліновської, зараз немає можливості, аби працівники «Еко-сервісу» приїжджали за мінімальною кількістю сміття. Тому вона пропонує бажаючим людям об’єднатись та сортувати сміття разом. Для цього у «Еко-сервісі» є відповідні контейнери для зручності, які можна розмістити вдома чи у під’їзді. Також у додатку ви можете вказувати примітки. Наприклад, вказати, що вам потрібно зателефонувати за 15 хвилин до приїзду, що не вистачає сміттєвих пакетів та інше. А викликати автомобіль можна у зручний для вас день, час та місце.

Нагадаємо, Вінницькі молодіжні організації можуть долучитися до відновлення України

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Фото: Руслана Сивак

Читайте також